Consumenten zijn vertrouwen kwijt in Samsung

Consumenten zijn vertrouwen kwijt in Samsung

Het ziet er niet rooskleurig uit voor Samsung. Uit een survey blijkt dat het aanzien van de Zuid-Koreaanse smartphoneproducent behoorlijk is aangetast. Eén op de drie consumenten (34%) zegt dat ze in de toekomst geen mobiele telefoon meer kopen van het bedrijf. Maar het wordt nog erger: van deze groep kocht maar liefst  81% in het verleden altijd een Android-smartphone van Samsung. De oorzaak van deze vertrouwensbreuk ligt voor de hand: het debacle rondom de Samsung Galaxy Note 7 met brandgevaarlijke batterij.

Dat blijkt uit een peiling van Branding Brand onder duizend Amerikaanse klanten die altijd producten van Samsung kochten.

De Samsung Galaxy Note 7 moest hét succesnummer van 2016 worden voor de Zuid-Koreaanse smartphonemaker, maar is uitgelopen op een fiasco. Samsung kreeg wereldwijd tientallen meldingen binnen van bezitters van het nieuwe vlaggenschip dat het spontaan in brand was gevlogen. Een ontwerpfout in de batterij bleek de boosdoener te zijn: hierdoor kon de Galaxy Note 7 spontaan vlam vatten en zelfs ontploffen. Naar eigen zeggen had minder dan 0,1% van alle verkochte toestellen deze defecte batterij, maar dat was voldoende om klanten te vragen om hun exemplaar terug te sturen en laten vervangen door een nieuwe. Maar ook de vervangende toestellen lijken niet in orde: in thuisland Zuid-Korea hebben verschillende klanten geklaagd dat deze exemplaren erg warm worden en de batterij snel leeg loopt.

En dan hebben we het alleen nog maar over de Samsung Galaxy Note 7. Ook andere modellen lijken problemen te hebben. Zo is er in de Verenigde Staten een man die tweede- en derdegraads brandwonden opgelopen heeft nadat de Samsung Galaxy S7 Edge in zijn broekzak ontploft zou zijn. Ook verscheen er een filmpje online waarin hetzelfde toestel spontaan begon te roken in een restaurant. En dan is er nog het verhaal van de Samsung Galaxy Note 2 die spontaan vlam vatte tijdens een vlucht van een Indiase luchtvaartmaatschappij.

accunote7

Imagoschade

Al deze voorvallen hebben niet veel goeds gedaan voor het imago van Samsung. Uit een survey van Branding Brand dat maar liefst één op de drie Amerikaanse consumenten (34%) niet van plan is om in de toekomst ooit nog een smartphone van het technologiebedrijf te kopen. Maar liefst 81% van deze groep is een loyale Samsung-klant die in het verleden nooit een Android-telefoon bij een andere fabrikant heeft gekocht.

Van de ondervraagden die zegt over te stappen naar een ander merk zegt ruim de helft (57%) dat ze een andere Android-smartphone kopen. Eén op de drie (34%) zegt de overstap naar iOS te maken en in de toekomst voor een iPhone te kiezen. Goed nieuws dus voor Apple.

Gelukkig blijft een grote groep Samsung door dik en dun steunen. Driekwart van de respondenten (77%) zegt dat de belangrijkste reden om loyaal te blijven aan Samsung ligt in het feit dat ze geen hebben om de smartphone van een andere fabrikant te leren. Andere belangrijke reden om Samsung trouw te blijven heeft volgens de peiling te maken met de stijl (52%), aanpassingsmogelijkheden (44%), de goede levensduur van de batterij (39%), het prijskaartje (35%) en de afkeer van andere merken (28%).

Specificaties Samsung Galaxy Note 7

De Samsung Galaxy Note 7 heeft 5.7 inch Super AMOLED-scherm met een resolutie van 1440 bij 2560 pixels (Quad HD). Onder de motorkap vinden we een Exynos 8890 octa-core processor met een kloksnelheid van 2.6GHz en Mali-T880 GPU. Verder heeft het toestel 3GB werkgeheugen en krijg je standaard 64GB aan opslagruimte. Het geheugen kun je met een microSD-kaart uitbreiden tot 256GB.

De Galaxy Note 7 heeft een 12 en 5 megapixelcamera met Dual-Pixel sensor. Hierdoor wordt er scherp gesteld op alle individuele pixels. De hoofdcamera is uitgerust met PDAF, optische beeldstabilisatie en LED-flitser. Tot slot heeft de Galaxy Note 7 een 3500 mAh batterij, USB Type-C aansluiting, S Pen, irisscanner en waterdichte behuizing. Hij draait aanvankelijk op Android 6.0.1 (Marshmallow), maar kan op korte termijn rekenen op een update naar Android 7.0 (Nougat). Het toestel heeft een aluminium en glazen behuizing met dubbele gebogen randen.

De Galaxy Note 7 is nog altijd niet verkrijgbaar. Bij ons zou het vlaggenschip vanaf 9 september in de verkoop gaan, maar werd voor onbepaalde tijd opgeschort. Afgelopen week maakte Samsung bekend dat de eerste exemplaren in Nederland en België op 10 oktober worden geleverd. Mensen die het toestel in de pre-order hebben besteld krijgen hem dan geleverd. De vrije verkoop begint naar verluidt pas eind november.

Samsung Galaxy Note 7

Bekijk het laatste nieuws over Samsung:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones