De nabije toekomst: bestuur je auto met je smartphone

De nabije toekomst: bestuur je auto met je smartphone

In een wereld met onbegrensde mogelijkheden is de smartphone inmiddels een belangrijk punt geworden binnen onze maatschappij. Ook autofabrikanten hebben dit inmiddels in de gaten, maar ook makers van software en hardware voor mobiele telefoons merken uiteraard deze tendens. Het is ook niet verwonderlijk dat Google druk bezig is met het testen van auto’s die zelf kunnen rijden op basis van aangepaste software van Android. Ook gaan er geruchten dat Apple zich gaat bezighouden in de autoindustrie en met een eigen auto wil komen. Wij staan nu op de grens van een nieuwe evolutie wat misschien al dichterbij staat dan wij denken.

Hoe mooi zou het zijn om met je Samsung Galaxy S9 je auto te kunnen besturen?

Steeds meer fabrikanten testen met auto’s en vrachtwagens die zelf kunnen rijden. Nu gaat dit allemaal in een gecontroleerde omgeving maar het is zeker niet ondenkbaar dat binnen enkele jaren de eerste auto’s leverbaar zijn met deze functie. Hoe mooi zou het zijn om even de Galaxy S9 of de Apple iPhone 9 in een dock in de auto te steken en de bestemming in te voeren. Je kunt hierna rustig achterover leunen en genieten van het uitzicht en dat ook nog eens zonder files! Het zou natuurlijk vreemd zijn als wij met deze techniek nog steeds in de file zouden staan. De techniek kan voorspellen en eventueel zelf omrijden als het bij wegwerkzaamheden wat drukker zou worden. Het kan zelf registreren of de auto weer opgeladen moet worden. Ongelukken gebeuren niet meer want elke smartphone in de omgeving communiceert met elkaar en kunnen afzonderlijk van elkaar anticiperen op de situatie. Je zou met deze techniek bijna denken dat het excuus file niet meer zou gaan gelden. Ook het excuus dat de telefoon leeg was en je dus niet kan rijden geldt uiteraard ook niet, want de smartphone wordt gewoon opgeladen tijdens het rijden. Welk excuus om ergens niet op te tijd te komen kunnen wij dan nog wel verzinnen?

“Sorry dat ik te laat ben, maar de software van mijn smartphone was niet up-to-date”

Wij Nederlanders zijn creatief in het bedenken van excuses. Met de komst van deze techniek zullen wij vast wel weer nieuwe excuses verzinnen. “Sorry, mijn software was niet up-to-date” of “Sorry, mijn auto was ik vergeten op te laden” of nog beter “Sorry, maar ik kreeg moeilijk verbinding met de satellieten”. Met de komst van nieuwe technieken moeten wij ook waakzaam zijn voor mogelijke tegenslagen. Een enorme tegenslag zou zijn dat er toch nog een ongeluk gebeurd. Zelfs moderne techniek laat ons wel eens in de steek. Wat zou er dan gebeuren? Zou de software dit wel herkennen of rijdt de auto door na een ongeluk? Doorrijden na een ongeluk is strafbaar en met deze techniek, terwijl je feitelijk niets er aan kunt doen, heb je direct een strafblad! Zou je met deze techniek dronken in de auto mogen stappen. Feitelijk wel, want je rijdt immers niet! De komst van deze techniek zorgt dus ook voor aanpassingen in de wet. Ook niet handsfree bellen mag weer in de auto, want je rijdt immers niet! Je kan dan misschien enkel nog een boete krijgen omdat je de software op de smartphone niet op tijd hebt ge-update en je krijgt dan direct een artikel 5 aan je broek. Je bent een gevaar op de weg! Denk hierbij aan situaties zoals er ligt plotseling een rotonde op de weg en jij rijdt er met 80 kilometer per uur vol over heen. “Sorry meneer de agent, mijn software kende deze rotonde nog niet”. Of je rijdt een afgesloten weg in waar net een parade wordt gehouden. Vul zelf maar de gevolgen in!

Heb je in de toekomst nog wel een rijbewijs nodig?

Dit brengt mij ook direct op het idee dat een rijbewijs dus niet meer noodzakelijk is. Je rijdt immers toch niet en hiermee vervalt ook de cursus van het CBR wanneer je een artikel 5 aan je broek zou krijgen. Wie wordt hier dus feitelijk aangeklaagd? Je kunt stellen dat jij verantwoordelijk bent voor het updaten van de software op de smartphone, maar je kunt ook stellen dat de maker van de software tijdig al deze updates moet aanleveren of automatisch moet installeren. Zou het CBR überhaupt dan nog bestaan? Dan moet elke auto in Nederland langs het CBR om een rijbewijs te halen. Hoe leg jij aan een auto uit dat hij eerder had moeten remmen of anders had moeten invoegen. Met de komst van de auto die bestuurd wordt door een smartphone komt veel meer bij kijken.

Uiteraard zijn dit absurde situaties, maar zeker ook situaties waar we rekening mee moeten houden. In de snelle wereld van de technologische ontwikkelingen moeten wij met alles rekening houden en er kan zomaar even iets vergeten worden met alle gevolgen van dien. Laten we dus maar doen waar we het beste in zijn. Gewoon zelf sturen en anticiperen en laat de smartphone vooral goed zijn in communicatie. Voorlopig leidt dit tot minder vervelende situaties en heb je de minste kans op een strafblad. Feit blijft wel dat wij minder belasting hoeven af te dragen aan de overheid aangezien het CBR vervalt, minder blauw op straat nodig is en de hulpdiensten zich kunnen focussen op zaken die wij als mens fout doen. Je auto besturen met je smartphone heeft dus ook vele voordelen.

Wat denk jij? Is dit een realistisch beeld van de toekomst?

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones