Dit is de Google Pixel

Dit is de Google Pixel

Evan Blass weet opnieuw het wereldnieuws te halen. Tenminste, in telecomland. De beroepslekker heeft een foto gepubliceerd waarop volgens hem de Google Pixel te zien is, het vlaggenschip dat naar alle waarschijnlijkheid op dinsdag 4 oktober wordt onthuld. Meest opvallende feature: hij heeft geen fysieke Home-knop, iets wat eerder wel werd aangenomen.

Al maanden praten we bijna nergens anders over. Google heeft plannen om zijn eigen smartphones op de markt te brengen. Zo lanceerde de zoekmachinegigant onlangs via internet een uitnodiging voor een groots persevenement, dat volgende week dinsdag plaatsvindt. In de uitnodiging zien we een rechthoek de vorm aannemen van een smartphone, gevolgd door de hashtag #MadeByGoogle. Google laat er dan ook weinig misverstand bestaan over zijn ambities.

Naam

Over de naam, vormgeving en specificaties hebben we al veel geschreven. Zo stonden de toestellen intern aanvankelijk bekend onder de naam Nexus Sailfish en Nexus Marlin. Sommigen noemden ze ook wel HTC S1 en HTC M1, wijzend op het gegeven dat HTC de toestellen hoogstwaarschijnlijk gaat produceren. Tegenwoordig kennen we ze beter onder de naam Google Pixel en Google Pixel XL. Door de merknaam Nexus te laten vallen, wil Google meer zijn eigen stempel op de telefoons drukken.

Vormgeving

Wat betreft het design van de aanstaande vlaggenschepen: de afgelopen maanden hebben we meer dan eens conceptfoto’s en gelekte foto’s voorbij zien komen. En alle media die de afbeeldingen publiceerden, claimen dat het ontwerp is gebaseerd op informatie van ‘anonieme bronnen’.

Maandagavond wakkerde Evan Blass het vuurtje nog eens aan door met een eigen foto op de proppen te komen. De foto heeft wel iets weg van een officiële persfoto, maar dan van iets minder goede kwaliteit. Op de voorkant zien we geen drukbare Home-knop zitten, iets wat we op eerder gelekte foto’s nog wel zagen. Voor een vingerafdruksensor is deze niet nodig: deze zit volgens de geruchten immers aan de achterkant. Mogelijk moeten we dus met de on-screen knoppen werken om terug te gaan naar het hoofdscherm.

Google Pixel

Als we naar de interface op het scherm zelf kijken, dan zien we duidelijk dat het toestel met Android Nougat komt. Zo zijn niet alleen de app-icoontjes op het scherm voortaan rond in plaats van vierkant, maar zijn de navigatieknoppen enigszins aangepast. Zo zijn ze straks helemaal wit ingekleurd. Nu hebben de navigatieknoppen alleen witte contourlijnen. De thuisknop in het midden heeft bovendien nog een extra cirkel om zich heen. De app-drawer is verdwenen en vervangen door een pijltje dat naar boven wijst. Als je daar op drukt verschijnen alle geïnstalleerde apps alsnog in beeld. En tot slot zien we bovenin iets dat lijkt op een schuifknop van Google. Hiermee activeer je Google Now.

Het gerucht gaat dat de Google Pixel en Google Pixel XL geen Android 7.0, maar Android 7.1 krijgen. Dat is de eerste Maintenance Release (MR) van Googles nieuwste besturingssysteem. Daarin heeft het OS een eerste opknapbeurt gekregen en krijgen we misschien al enkele nieuwe functies te zien, zoals ondersteuning voor DayDream, Googles VR-platform voor Android.

Specificaties Google Pixel en Pixel XL

De Google Pixel en Pixel XL hebben volgens het geruchtencircuit nagenoeg dezelfde specificaties. Zo hebben ze allebei een Qualcomm Snapdragon 820 quad-core processor met een kloksnelheid van 2.0GHz, Adreno 530 GPU, 4GB aan werkgeheugen en 32GB opslagcapaciteit onder de motorkap. Er wordt echter gesproken over modellen met 64GB en 128GB aan intern geheugen. Mogelijk kun je het geheugen met microSD-kaart verder uitbreiden.

Verder krijgen beide telefoons een 13 en 8 megapixelcamera, dual-band WiFi (802.11 a/b/g/n/ac), Bluetooth, GPS, NFC, vingerafdrukscanner en USB Type-C. Uiteraard draaien ze op Android Nougat, de vraag is alleen of dat versie 7.0 of 7.1 is. Daarmee zijn de Google Pixel en Pixel XL na de LG V20 de tweede reeks toestellen die bij de lancering standaard op Android Nougat draaien.

Het verschil tussen beide toestellen zit hem in het scherm, de batterij en de behuizing. De Google Pixel heeft volgens het geruchtencircuit een 5 inch scherm. De Google Pixel XL is met een beelddiagonaal van 5.5 inch iets groter. Vandaar de toevoeging ‘XL’. De eerstgenoemde heeft tevens een LCD-scherm met Full HD resolutie (1080 bij 1920 pixels), de tweede een AMOLED-display met een Quad HD schermresolutie van 1440 bij 2560 pixels. Verder heeft de Pixel een 2770 mAh accu en de behuizing gemaakt van polycarbonaat, de Pixel XL heeft een batterij met een vermogen van 3450 mAh en is een aluminium jasje gestoken.

Pixel XL

Prijs en beschikbaarheid

Beide toestellen worden mogelijk op dinsdag 4 oktober aangekondigd door Google. Wanneer ze daadwerkelijk bij ons in de schappen liggen hopen we dan te horen. Wat betref de adviesprijs beloven het geen goedkope toestellen te worden. Zo horen we de laatste tijd geluiden dat de Google Pixel, die we kunnen beschouwen als het instapmodel van de nieuwe reeks, een prijskaartje van 649 dollar krijgt. Zijn grotere broer is vanzelfsprekend nog een tikkeltje duurder. Ook hier zal Google bij de presentatie vast en zeker meer over vertellen.

Bekijk het laatste nieuws over Google:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones