Duizend Haagse leerlingen krijgen gratis smartphone

Duizend Haagse leerlingen krijgen gratis smartphone

Vlak voordat het nieuwe schooljaar van start gaat, start de overheid samen met Samsung, T-Mobile en een aantal andere partners een nieuw project. Daarbij krijgen duizend leerlingen gratis en voor niets een smartphone, inclusief abonnement. Hiermee willen de initiatiefnemers realiseren dat zij toegang hebben tot dezelfde informatie als hun medeleerlingen en voorkomen dat ze in een sociaal isolement belanden.

Vrijwel iedereen loopt tegenwoordig met een smartphone rond. Voor sommige gezinnen is dit helaas een luxeproduct. Niet iedereen kan zich een Android-smartphone of andere mobiele telefoon veroorloven. Jongeren dreigen hierdoor de aansluiting met leeftijdgenoten te missen. Minstens net zo belangrijk: ze lopen hierdoor relevante informatie mis. Steeds meer scholen communiceren namelijk via een app. Als je geen smartphone hebt ben je afhankelijk van je vrienden of klasgenoten. En dat is een onwenselijke situatie, zo menen de initiatiefnemers. Zo zegt Anita Schwab van Leergeld Den Haag:

“De meeste middelbare scholen maken gebruik van digitale middelen, waaronder applicaties op smartphones om te communiceren met leerlingen. Huiswerk en lesroosters gaan tegenwoordig allemaal via een app. Wanneer jongeren niet over een smartphone beschikken, missen ze cruciale informatie om zich optimaal te kunnen ontwikkelen en te leren. Daarnaast is de smartphone een middel om in contact te blijven met andere scholieren, vrienden en volop mee te doen aan buitenschoolse activiteiten, zoals sportclubs en andere verenigingen. Door dit initiatief willen we er samen met T-Mobile en Samsung voor zorgen dat deze jongeren goed kunnen presteren op school en niet in een sociaal isolement belanden.”

Ook staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) doet een duit in het zakje en benadrukt hoe belangrijk dit project is:

“Alle kinderen moeten mee kunnen doen. Daarom heeft het kabinet extra geld uitgetrokken, zodat kinderen uit gezinnen die het niet breed hebben ook kunnen sporten, muziek maken, dansen en mee kunnen doen aan activiteiten op school. Meedoen betekent in deze tijd ook online en mobiel meedoen. Daarom ben ik heel blij dat Leergeld Den Haag, T-Mobile en Samsung de handen ineen hebben geslagen zodat niemand wordt buitengesloten.”

Voorlichting

Bij wijze van proef werkt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid samen met T-Mobile, Samsung, de gemeente Den Haag en Leergeld Den Haag. Door dit samenwerkingsverband krijgen duizend Haagse leerlingen een smartphone met abonnement. De eerste telefoon wordt vandaag feestelijk uitgereikt door staatssecretaris Jetta Klijnsma.

Tijdens deze bijeenkomst is een groep van 250 leerlingen met hun ouders uitgenodigd. Daar krijgen zij een korte toelichting over het gebruik van hun smartphone. Zo krijgen ze onder meer voorlichting over de gevaren van sexting, smartphonegebruik en verkeersveiligheid, en het financieel verantwoord omgaan met een smartphone. Om te voorkomen dat de leerlingen zich onbedoeld in torenhoge schulden storten, kunnen ze niet naar het buitenland bellen. Ook zijn enkele betaalde sms-diensten geblokkeerd.

Samsung levert de smartphones. “Digitale vaardigheden zijn van cruciaal belang in de 21e eeuw, bijna alles gebeurt tegenwoordig digitaal en het gebruik van een smartphone in het dagelijkse leven helpt jongeren bij de ontwikkeling van deze vaardigheden”, aldus Menno van den Berg, vicepresident van Samsung Electronics Benelux. Jammer genoeg laat Samsung in het midden welk model ze aan de leerlingen verstrekt.

T-Mobile verstrekt de abonnementen via hun connectiviteitsprogramma Social Sim. Marieke Snoep zegt hierover het volgende:

“Zij [overheden, sociale diensten en non-profit organisaties] zien dat een digitaal isolement een steeds groter probleem aan het worden is. Mobiele verbondenheid is een voorwaarde om mee te kunnen doen in de samenleving. Contacten met scholen, sociale diensten, arbeidsbureaus, bedrijven, banken en overheden verlopen steeds vaker alleen digitaal. Mensen die in financiële problemen verkeren kunnen zich niet altijd een mobieltje of internet veroorloven. Dat is niet alleen vervelend voor de mensen die het probleem betreft, ook instanties hebben er last van dat ze hun cliënten niet meer kunnen bereiken. Daar hebben we een oplossing voor willen vinden.”

 

Wat vinden jullie van het initiatief van de staatssecretaris en andere deelnemers?

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Reacties (3)
Kees Smit schreef op 21 augustus 2017 om 11:47

Maar de gezinnen die net een modaal inkomen hebben en waarvan hun kinderen de smartphone en abonnement zelf leren betalen door een bijbaantje, vallen ook hier weer net buiten de boot. Wat is er mis met een krantenbaantje of vakkenvullen om zelf te leren voorzien in middelen? Nu leer je jonge mensen dat alles vanzelf voor je geregeld wordt. Scheef!

Peter van Eersel schreef op 22 augustus 2017 om 12:46

Dit is weer een klap in het gezicht van die mensen die keihard werken om uit de armoede te geraken of te blijven, en het allemaal net wel kunnen betalen. Hebben ze zich net dat beetje extra verworven, komt een PvdA-oma gratis geld uitdelen aan zij die gewoon lekker hun uitkering hebben opgestreken heel het jaar lang, en zijn ze weer terug bij af.

Als je het zo nodig acht, maak het dan gratis voor iedereen.

Robert Overduin schreef op 24 augustus 2017 om 11:31

Onderwijs dient tot het 21 ste levensjaar gratis toegankelijk te zijn voor een ieder (basisrecht). Tijdens schooltijd dient het gebruik van mobiele telefoons niet te worden toegestaan. Scholen dienen een eigen intranet te hebben dat toegankelijk is voor de leerlingen middels een hun schoollaptop. Mobiele telefoons zijn een luxe product daar deze niet echt noodzakelijk zijn voor leerlingen. Nu zitten ontelbare Nederlandse leerlingen tijdens schooltijd Netflix en andere niet schoolgerelateerde zaken te kijken en dat lijkt mij niet wenselijk. De overheid zou er bovendien goed aan doen om de kinderbijslag en andere kindgebonden toeslagen af te schaffen in een overbevolkt landje als dat van ons. Met name (buitenlandse) gezinnen aan de onderkant van de samenleving misbruiken dit geld nu vaak voor de aankoop van zaken waarvoor het niet bedoeld is (hele mediterrane kusten zijn volgebouwd met Nederlandse kindgebonden toeslagen. Kortom geen geld geven aan de zgn. stakkertjes maar bepaalde voorzieningen beschikbaar stellen waarvan door hen gebruik kan worden gemaakt. Zo kan ons land honderden miljoenen besparen en kunnen die schijnweldoeners van de PVDA met pensioen.

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones