Eerste smartphone ‘Simon’ is twintig jaar oud

SimonBij het woord ‘smartphone’ denken we al gauw aan high-endtoestellen met alle mogelijke functies. Toch zag de ‘vader aller smartphones’ er heel anders uit dan de toestellen van tegenwoordig. Precies twintig jaar geleden introduceerde IBM namelijk de allereerste smartphone ter wereld: Simon.

Simon heette destijds nog niet ‘smartphone’, omdat dat woord nog helemaal niet bestond en die term nog niet gebruikt werd. Simon werd echter wel de eerste telefoon zonder toetsen, met een groot scherm en inclusief allerlei icoontjes om functies mee te activeren.

Simon

Smartphones van nu zijn lichtgewichten, de één nog dunner en platter dan de ander. Dat was twintig jaar geleden wel anders. De IBM Simon woog maar liefst een halve kilo. Ter vergelijking: de meeste tablets wegen tegenwoordig minder. Het monochrome lcd-scherm van Simon werd bediend met een styluspennetje.

Specificaties

Het scherm was redelijk lang, en met 4,5 inch zou het tegenwoordig een middenklasser zijn. De breedte lag echter veel lager dan nu. IBM Simon had een adviesprijs van ongeveer 900 dollar, erg veel voor een mobiele telefoon. Het toestel was uitgerust met een erg slechte batterij, en ging dan ook niet erg lang mee.

Met de IBM Simon kon je naast bellen ook gebruik maken van een soort pda-functie. Daarnaast was het ook mogelijk om e-mails te versturen via Simon.

Het toestel is nooit een succes geworden. Na de introductie werd de prijs al snel verlaagd, en enige tijd later haalde IBM het toestel zelfs van de markt. Er werden in totaal slechts 50.000 exemplaren van de telefoon verkocht. Toch is het toestel wel een voorbeeld geweest voor latere smartphonemakers. Het idee dat je met een telefoon meer kon doen dan alleen bellen was nieuw, en heeft vele latere fabrikanten geïnspireerd.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Auke van Eijsden
Over de auteur: Auke van Eijsden

Journalist uit het wonderschone Ede. Zeer geïnteresseerd in politiek, sport en natuurlijk ook telecom. Schrijft met het grootste plezier het hele nieuwsarchief vol. Houdt tevens veel van fietsen, en is fan van Manchester United.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding