[UPDATE] Gezichtsherkenning Galaxy S8 eenvoudig te omzeilen

[UPDATE] Gezichtsherkenning Galaxy S8 eenvoudig te omzeilen

Samsung heeft alles in het werk gesteld om de Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8 Plus zo veilig mogelijk te maken. Het blijkt dat de gezichtsherkenningstechnologie eenvoudig voor de gek te houden is. Hoe? Dat lees je hieronder.

UPDATE 3 april 2017: Samsung geeft tegenover Telefoonabonnement de volgende statement over de gezichtsherkenningstechnologie:

“De Galaxy S8 voorziet in verschillende vormen van biometrische beveiliging met het hoogste veiligheidsniveau, waaronder de irisscanner en vingerafdrukscanner. Daarnaast biedt de Galaxy S8 gebruikers meerdere opties om hun telefoon te ontgrendelen, via biometrische beveiliging of via gemakkelijkere opties, zoals swipe en gezichtsherkenning.

Het is belangrijk te benadrukken dat gezichtsherkenning, hoewel gemakkelijk, alleen gebruikt kan worden om de Galaxy S8 te ontgrendelen en niet gebruikt kan worden om toegang te krijgen tot Samsung Pay of de Beveiligde Map.”

Hieronder volgt het originele bericht.

Een pincode, wachtwoord, tekenpatroon, Samsung Knox, vingerafdrukscanner, irisscanner en gezichtsherkenningssoftware. Het is overduidelijk dat Samsung niets aan het toeval wil overlaten en haar nieuwste vlaggenschepen zo optimaal mogelijk wil beveiligen. Daarbij lijkt de Zuid-Koreaanse smartphonemaker toch een steekje te hebben laten vallen. Of in ieder geval iets over het hoofd heeft gezien. De gezichtsherkenningssoftware is namelijk kinderlijk eenvoudig te omzeilen.

Biometrische beveiliging klinkt zo veilig en vertrouwd. Je hoeft nooit meer een wachtwoord of pincode te onthouden en alleen jij hebt toegang tot jouw gegevens op je smartphone. Dat komt omdat jijzelf het wachtwoord bent. Iedereen heeft unieke lichaamseigen kenmerken die per persoon verschillen. Deze hacken of namaken is vrijwel onmogelijk, in tegenstelling tot wachtwoorden. Biometrische beveiliging is zodoende veiliger dan traditionele beveiliging. Of tenminste, dat dachten wij.

Foto

De gezichtsherkenningssoftware die in staat is om de contouren van je gezicht te scannen en identificeren: dat klinkt heel spectaculair, maar komt in praktijk met een ernstige tekortkoming. Deze is namelijk doodeenvoudig te omzeilen met een foto van de persoon van wie de telefoon is op jouw eigen smartphone te plaatsen. Als je deze aan de gezichtsherkenningssensoren aan de voorzijde toont, wordt zijn of haar toestel ontgrendeld.

Op internet circuleert een video hoe dit in de praktijk werkt. Een man heeft zijn gezicht ingesteld om de Galaxy S8 te ontgrendelen. Vervolgens maakt hij een foto van zichzelf met zijn eigen telefoon en houdt deze voor de sensoren van de S8. Deze herkent de man van de foto en ontgrendelt het toestel. Het is te hopen dat Samsung op termijn met een patch komt om dit euvel te verhelpen.

Specificaties Samsung Galaxy S8 (Plus)

De Samsung Galaxy S8 heeft een 5.7 inch Super AMOLED Infinity Display met een WQHD+-resolutie van 2960 bij 1440 pixels en Corning Gorilla Glass 5. Deze kun je eventueel naar beneden bijstellen naar FHD+ (2220 bij 1080) of HD+ (1480 bij 720). De Home-knop is onder het scherm geplaatst. De vingerafdruksensor is naar de achterkant verhuisd. Het vlaggenschip wordt aangedreven door de Exynos 8895 octa-core processor. Deze is geklokt op een snelheid van 2.3 GHz. De CPU krijgt bijval van de Mali-G71 GPU en 4 GB werkgeheugen. Je krijgt van Samsung standaard 64 GB aan intern geheugen. Met geheugenkaart kun je deze uitbreiden tot 256 GB.

Achterop heeft Samsung één 12 megapixel Dual Pixel camera geplaatst. Deze stelt razendsnel scherp en wordt aangevuld met Phase Detection Autofocus (PDAF), Smart Autofocus, optische beeldstabilisatie (OIS) en LED-flitser. Selfies en groepsfoto’s neem je met een 8 megapixelcamera. Samsung heeft veel aandacht geschonken aan de beveiliging van haar vlaggenschip. Hij komt met maar liefst drie vormen van biometrische beveiliging: een vingerafdrukscanner, irisscanner en gezichtsherkenningstechnologie. Deze worden bovendien aangevuld met Samsung Knox en Secure Folder (Veilige Map). Niemand die zonder jouw weten iets met je telefoon kan.

De Galaxy S8 is de eerste smartphone die is voorzien van Bixby. Met deze digitale assistent kun je zoekopdrachten met je camera uitvoeren, maar ook bijvoorbeeld afspraken in je agenda laten noteren, herinneringen laten versturen of teksten vertalen. De 3000 mAh batterij biedt ondersteuning aan Samsungs snellaadtechniek Fast Charging. Daarnaast is de Galaxy S8 het eerste toestel ter wereld die met Bluetooth 5 komt. Het bereik van deze variant is vier keer zo groot als zijn voorganger. Daarnaast is de verbinding twee keer zo snel, de uitzendcapaciteit met 800% toegenomen en nog energiezuiniger. Tevens kun je twee Bluetooth headsets met het vlaggenschip verbinden zodat ieder met zijn of haar eigen oordopjes naar jouw muziek kan luisteren. Tot slot komt het vlaggenschip met de nieuwste Android-versie.

De Samsung Galaxy S8 Plus heeft dezelfde specificaties, maar heeft een 6.2 scherm en 3500 mAh accu. Beide toestellen kun je vanaf nu bestellen in de pre-order voor respectievelijk 799 euro en 899 euro. Dan landen ze op 20 april bij jou op de deurmat. De vrije verkoop gaat op 28 april van start.

Bekijk het laatste nieuws over Samsung:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones