GfK past 2016 omzetverwachting smartphones aan

GfK past 2016 omzetverwachting smartphones aan

Na de analyse van nieuwste smartphone verkooptrends heeft GfK zijn omzet voorspelling voor de smartphone verkopen in 2016 verhoogd. Volgens het onderzoeksbureau GfK zal de totale omzet in 2016 niet 400,7 miljard dollar zijn, maar 426 miljard dollar (circa 376 miljard euro).

Oorzaak voor het bijstellen van de verwachtingen zijn de sterke verkoopcijfers van mid-range tot high-end toestellen zoals de Samsung Galaxy S7 en Huawei P9. Eerder voorzag men juist een trend van stijgende verkopen aan voordelige toestellen, met een prijs lager dan 100 dollar (circa 88 euro).

Smartphone trends 2016

Vorig jaar sprak men van een verzadigde Chinese markt. Maar met het succes van onder andere Oppo, ziet men de markt in China opleven. De directeur Trends en Prognoses bij GfK, Kevin Walsh, vertelt ons het volgende hierover: “Volume groei is afkomstig van veel opkomende markten, in het bijzonder een oplevende China, maar ook opkomende Azië en Afrika. We moeten verder kijken dan de verkoop in de grote steden en de overbrenging van de wereldwijde fabrikanten om deze sterke groei laten zien – want het is de consument op het platteland die de drijvende kracht ia achter deze vraag. Met China als een belangrijk onderdeel van de trend, is het niet verwonderlijk dat het lokale verkopers die het meest worden profiteren.

GfK Q2 2016 smartphonesales

West-Europese consument wil 5-inch toestel of groter

In Q2 2016 verkochten smartphone fabrikanten net geen 30 miljoen toestellen in West-Europa. Een daling van 1% ten opzichte van vorig jaar. In Spanje daalde de afzet het sterkst. Als oorzaak geeft GfK dat de drie grootste operators in Spanje hun jaarlijkse tarieven verhoogde met circa 30 euro. Ook in het Verenigd Koninkrijk daalde de vraag. De dalende vraag in deze landen werd voor een groot deel gecompenseerd door de stijgende afzet in Frankrijk en Duitsland.

Opmerkelijk is dat de vraag naar smartphone vanaf 5-inch in 2Q16 steeg tot 60% en ook het aandeel van premium smartphones (boven de 500 dollar) steeg naar 35% ten opzichte van 31 % in 2Q15. GfK verwacht een afzet van 134 miljoen telefoons in 2016.

Centraal- en Oost-Europa: zeer sterke groei Oekraïne

De vraag in Centraal- en Oost-Europa steeg circa 12% in vergelijking tot 2015. Rusland had een belangrijk aandeel in de groei maar ook de enorme stijging van de afzet in Oekraïne draagt bij. In Oekraïne steeg de vraag 37%, nadat de vraag anderhalf jaar lang daalde. GfK verwacht een stijging in de afzet naar 77 miljoen toestellen.

Noord-Amerika kampt met uitstel toestel aankopen

In Noord-Amerika daalde de afzet met 5% ten opzichte van vorig kwartaal en zelfs 6% in vergelijking met 2015. Eerder dreef de migratie van 3G naar 4G toestellen de omzet, maar deze fase lijkt in Noord-Amerika langzaam voorbij te zijn. GfK verwacht in Q4 een opleving in afzet vanwege grote productlanceringen zoals de Nexus telefoons en de verwachte iPhone 7.

Latijns-Amerika: daling Brazilië overschaduwt groei in Argentinië

In deze regio steeg de afzet van smartphones in Q2 2016 met 5% ten opzichten van vorig kwartaal. Toch daalt de afzet 8% ten opzichte van vorig jaar. Vooral de dalende vraag in Brazilië van 20% ten opzichte van 2015 drukte de cijfers. Argentinië laat juist een enorme stijging zien van 58%. Het land heeft de invoerbeperkingen in december 2015 opgeheven en dat drijft de vraag enorm op. GfK verwacht dat er 94 miljoen toestellen worden verkocht in 2016.

Midden-Oosten en Afrika: Groei in Afrika afgeremd door Midden-Oosten

De afzet in 2Q16 steeg naar 41 miljoen toestellen. Daarmee daalde de afzet ten opzichte van vorig kwartaal, maar steeg circa 5% ten opzichte van 2015. De zwakke economie in Saoedi-Arabië liet de vraag daar dalen met 24%. In Egypte en Zuid Afrika zien we stijgende verkoopcijfers. Daar steeg de afzet respectievelijk 19% en 15%. GfK verwacht dat er in 2016 circa 176 miljoen telefoons worden verkocht in de regio, een jaar op jaar stijging van 9%.

China: provider subsidies & kleine steden aan 4G

In het tweede kwartaal vlogen er 109,7 miljoen toestellen over de toonbank in China. Een groei van 24% ten opzichte van 2015. Vooral de subsidies van operators geven dreef de groei. Hierdoor kocht men in kleine steden weer meer 4G toestellen. Vooral lokale merken zoals Huawei en succes merk Oppo profiteerde van de enorme groei van de vraag.

Ook in China stijgt het aandeel toestellen met een groot beeldscherm (5-inch +). Ruim 83% van de toestellen heeft een groot beeldscherm, een stijging van 63% in vergelijking met vorig jaar. GfK verwacht gematigde groei voor de rest van 2016 en meent dat er in 2016 14% meer toestellen worden verkocht, 439 miljoen.

Azië Pacific regio

Het GfK verwacht voor de APAC regio een daling aan afzet in de ontwikkelde markten van 1% naar 72 miljoen toestellen in 2016. Australië is een van de uitschieters met een omzetdaling van 9%.
Voor de opkomende markten verwacht het GfK juist een stijging van 5% naar 213 miljoen toestellen. Vooral de Filipijnen en Vietnam stuwen de cijfers in deze regio. In deze landen steeg de afzet met respectievelijk 37% en 11%.

GfK voorspelling smartphone verkopen 2016

Bron: GfK

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones