De Google Play Store is sinds vandaag een stuk veiliger

De Google Play Store is sinds vandaag een stuk veiliger

Google heeft afgelopen jaar maar liefst 700,000 kwaadaardige apps uit de Play Store verwijderd. Daarbovenop zijn 100,000 ‘slechte’ ontwikkelaars de deur gewezen. Alhoewel je er niet altijd iets aan kunt doen, is het verstandig enkele voorzorgsmaatregelen te treffen wanneer je apps installeert. Zo loop je minder kans op risico’s. In dit artikel delen we enkele tips waar je op kunt letten om geen slachtoffer van kwaadaardige apps te worden.

Google maakt vandaag bekend afgelopen jaar maar liefst 700,000 kwaadaardige apps uit de Google Play Store te hebben verwijderd. Dit is 70 procent meer ten opzichte van 2016. De verwijderde apps overtraden de richtlijnen van Google’s appwinkel. Het gaat hierbij dus met name om apps die stiekem gegevens bijhouden, irritante en schermvullende advertenties tonen of op andere manieren tegen de regels indruisen. Maar liefst 99 procent van deze apps zijn verwijderd, voordat ook maar iemand de kans had om ze te installeren. Hoe dit mogelijk is? Slimme software. De computers bij Google weten precies waar ze op moeten letten. Dergelijke apps hebben vaak vergelijkbare inhoud, zoals malware, en is daarom goed op te speuren voor Google.

Ook maakt het bedrijf vandaag bekend maar liefst 100,000 ‘slechte’ ontwikkelaars de deur te hebben gewezen. Deze aanbieders zitten vaak omwille van de verkeerde motieven in de app industrie en voegen daarom geen waarde toe. Ook hier geldt dat Google dergelijke ontwikkelaars vaak snel in de smiezen heeft. Zo is het voor ontwikkelaars een stuk moeilijker geworden om wederom apps in de Play Store te krijgen, nadat eerdere programma’s zijn verwijderd.

Niet alles is koek en ei: dit soort apps moet je vermijden

Afgelopen jaar werd bijvoorbeeld bekend dat een kloon van het populaire WhatsApp miljoenen keren was gedownload. Hierbij was de app tot in de puntjes nagebouwd ten opzichte van de ‘echte’ WhatsApp, waardoor vele consumenten niet doorhadden dat ze met een nepper te maken hadden. Ook komen er af en toe nog apps met onbehoorlijke content door de filters van Google. Denk hierbij aan apps met pornografische inhoud. De meest schadelijke apps zijn echter nog wel diegene met verstopte malware. Malware is schadelijke software waarbij – zonder dat je het doorhebt – op de achtergrond gegevens worden bijgehouden.

Let op de gebruikersbeoordelingen.

Wat kun jij doen?

Zoals altijd geldt ook hier: gebruik je gezond verstand. Meestal kun je redelijk snel inschatten hoe legitiem een app is. Kijk hierbij bijvoorbeeld naar de ontwikkelaar van de app: komt deze bekend voor? Kijk ook naar gebruikersbeoordelingen voordat je zomaar een app installeert. Veelal kun je hier aardig inschatten hoe degelijk een app in elkaar steekt. Verder is het ook aan te raden om Google Play Protect te gebruiken. Dit is een beveiligingsprogramma, gemaakt door Google zelf, dat op steeds meer telefoons is geïnstalleerd. Het scant apps voor installatie op mogelijk schadelijke software. Daarbovenop scant het periodiek al je geïnstalleerde apps op mogelijke risico’s.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones