Honor 6X en Huawei P9 Lite krijgen beveiligingsupdate

Honor 6X en Huawei P9 Lite krijgen beveiligingsupdate

De Honor 6X en Huawei P9 Lite, twee middenklassers, hebben een software-update ontvangen. Nederlandse gebruikers krijgen vandaag de melding dat ze deze kunnen binnenhalen. Daarmee wordt het beveiligingsniveau opgeschroefd naar oktober 2017.

Een smartphone up-to-date houden is tegenwoordig belangrijker dan ooit. Mobiele telefoons worden al lang niet meer gebruikt om alleen mee te bellen. We installeren voortdurend nieuwe apps, schieten dagelijks plaatjes met de camera, zoeken informatie op internet en regelen onze bankzaken, om maar een aantal toepassingen te noemen. Daarbij worden er veel persoonlijke gegevens over en weer gespeeld. Het is dan zaak dat deze data niet in de verkeerde handen vallen. En dat is precies waar hackers op azen. Een goede beveiliging is dus van harte aan te raden. Dan bedoelen we niet zozeer een antivirus-app, maar een besturingssysteem dat goed onderhouden wordt.

Het beschikbaar stellen van beveiligings- en andere systeemupdates heeft niet altijd prioriteit bij smartphoneproducenten. Het is namelijk een intensief en tijdrovend proces om patches en security updates te ontwikkelen, testen en uitrollen. Als fabrikanten daar de tijd en energie voor uittrekken, doen ze dat meestal alleen voor hun vlaggenschepen. De budgettelefoons en middenklassers zitten met de gebakken peren.

Over de update

Huawei en dochteronderneming Honor nemen hun zorgplicht serieus. In oktober kreeg de Honor 6X ook al een beveiligingsupdate. Het is nu begin december en opnieuw krijgen bezitters van dit toestel een update. Als je deze installeert, wordt het beveiligingsniveau van de Honor 6X opgeschroefd van september 2017 naar oktober 2017. Ook de Huawei P9 Lite krijgt dezelfde beveiligingsupdate.

Helaas biedt deze patch nog geen oplossing voor het beruchte KRACK-lek. KRACK is een afkorting voor Key Reinstallation Attack en werd in oktober aan het licht gebracht door de beveiligingsdeskundige van de KU Leuven Mathy Vanhoef. Het is een gat in het WiFi-beveiligingsprotocol WPA2. Het komt er in essentie op neerkomt is dat kwaadwillenden de encryptiesleutel die wordt uitgevoerd als je telefoon verbinding maakt met een WiFi-netwerk, ongedaan kan worden gemaakt. Hackers kunnen dan in theorie al het internetverkeer dat over het netwerk verloopt onderscheppen en afluisteren. Het beveiligingslek is inmiddels gedicht, maar alleen als je de patch van november 2017 installeert. Het zou me niet verbazen als deze binnenkort wordt uitgerold naar andere mid-range telefoons van Huawei en Honor.

De update is 282 MB groot en luistert naar de naam BLN-L21C432B368, of kortweg B368. In het logboek lezen we alleen dat de update de apparaatbeveiliging verbetert. Je krijgt dus geen nieuw besturingssysteem met nieuwe features. In het geval van de Honor 6X en Huawei P9 Lite zul je genoegen moeten nemen met Android 7.0 Nougat.

Je krijgt vanzelf een melding als de update voor je klaarstaat. Als je niet kunt wachten kun je natuurlijk ook handmatig controleren of hij al beschikbaar is en hem eerder installeren. Daarvoor ga je naar Instellingen > Systeem-update en tik je op de knop ‘Controleren op updates’.

Bekijk het laatste nieuws over Honor:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones