Huawei behoudt eerste plaats aantal smartphones in China

Huawei behoudt eerste plaats aantal smartphones in China

De enorme smartphone verkoop groei in China is ten einde. Volgens Canalys daalt het totaal aantal verkochte smartphones in China zelfs met 3 %. De onderzoekers zien dat Huawei het nummer een smartphone merk is in en mega land. Opmerkelijk is dat Apple de vierde plek af heeft afgestaan aan het Chinese Xiaomi.

Canalys meldt dat na zes kwartalen van groei er nu daling is. De Chinese smartphone verkopen daalde met 3 % naar 113 miljoen in Q2 2017. Huawei levert de meeste smartphones en bracht meer dan 23 miljoen toestellen in de markt. De Chinese fabrikant kon landgenoot Oppo nog maar net voor zich houden en ook Vivo liet groei cijfers zien. Xiaomi schiet naar vier dankzij het succesvolle Xiaomi Mi 6 vlaggenschip.

Smartphone top 6 China

Een ander onderzoeksbureau CounterPoint meldt ongeveer dezelfde cijfers voor China. Het bureau ziet echter een lichte groei. Volgens beide ondernemingen bestaat de top uit Huawei met 23 miljoen smartphones. Het merk lanceerde eind 2016 de succesvolle Huawei Mate 9 en natuurlijk de Huawei P10 aan het begin van dit jaar. Oppo volgt op de voet en verkocht 21 miljoen smartphones in het afgelopen kwartaal. Het merk lanceerde recent de eerste Snapdragon 660 aangedreven smartphone, de Oppo R11. De derde plaats is voor Vivo dat 16 miljoen mobiele telefoons verkocht. De nummer vier heeft een plek gewonnen ten opzichte van vorig jaar, Xiaomi. De Chinese smartphone fabrikant verkocht iets minder dan 15 miljoen smartphones in China en stoot daarmee Apple naar de vijfde plaats. Het typerende van de lijst is, dat zowel Vivo als Oppo 100% eigendom zijn van BBK Electronics. Het bedrijf is dus in principe een mega nummer één in China.

Huawei Mate 9 Porsche Design

Canalys onderzoeksanalist Lucio Chen zegt het volgende over het succes van Xiaomi:

Xiaomi biedt nog steeds de beste waarde op de Chinese markt, en blijft de favoriete keuze voor prijsbewuste consumenten. Het online kanaal blijft een belangrijke route voor de markt voor Xiaomi, en dit kwartaal nam het merk de leiding in de 618 online verkoop platforms zoals JD.com en Tmall. Daarnaast zorgt het groeiende netwerk van Xiaomi’s ‘ervaringswinkels’ voor een bedreiging van de offline dominantie door Oppo en Vivo.

We moeten daarnaast niet vergeten dat het merk met de eerste Chinese Snapdragon 835 aangedreven vlaggenschip kwam, de Xiaomi Mi 6.

De rest in China

Na de top vier volgt pas Apple, Samsung en Meizu. Via CounterPoint zien we dat de top vijf bestaat uit Huawei, Oppo, Vivo, Xiaomi en Apple. Het is niet duidelijk op welke plek Samsung staat, wel dat de onderneming flink moet inleveren op marktaandeel. Zoals je kunt zien heeft alleen de top vier hun marktaandeel weten te vergroten afgelopen kwartaal. De rest heeft moeten inleveren bij die top.

Top 6 smartphone verkopen China Q2 2017

Uit de cijfers van CounterPoint blijkt dat Apple wel iets inlevert, maar niet veel. De iPhone’s zoals de iPhone 7 en iPhone 6s maken 8,2 % van de totale markt uit ten opzichte van 8,5 % vorig jaar. Samsung ziet het marktaandeel ruim 50 % dalen. De Zuid-Koreaanse fabrikant heeft nu een marktaandeel van 3 % in plaats van 7 % vorig jaar.

Strategie binnenlandse merken

De top vijf merken in China zijn bij elkaar goed voor ongeveer driekwart van alle smartphone verkopen in het gigantische land. Van die top steeg alleen het marktaandeel van de volledig Chinese top vier. Zij groeiden allemaal met 10 % in het marktaandeel in vergelijking tot vorig jaar. We zagen vorig jaar dat Oppo en Vivo mega veel succes hadden met hun offline verkoop kanalen. Daarin halen Huawei en Xiaomi hun in rap tempo in. Daarnaast hebben beide merken een sterker online merken. Vandaar dat Oppo en Vivo nu meer druk ondervinden van de mid-range toestellen van Redmi en Honor.

Helaas zijn Oppo en Vivo nog onbekend in Nederland. Beide merken zijn eigendom van BBK Electronics en dat concern zit ook achter de OnePlus. Het merk dat hier in Nederland juist gretig aftrek vind. Met de huidige Wft regels in het achterhoofd zou het mooi zijn als Vivo en Oppo hier ook met telefoonabonnementen worden verkocht. Een ontwikkeling die niet lang meer op zich kan laten wachten, niet?

Bekijk het laatste nieuws over Huawei:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones