‘Huawei Mate 9 krijgt irisscanner’

‘Huawei Mate 9 krijgt irisscanner’

De Huawei Mate 9 belooft een high-end toestel te worden met de laatste technologische snufjes. Tenminste, als we de geruchten mogen geloven. Volgens de laatste geluiden die ons bereiken krijgt het toestel, net als de Samsung Galaxy Note 7, een irisscanner.

Dat zeggen althans anonieme bronnen tegenover de Chinese techwebsite MyDrivers.com.

Biometrische beveiliging op smartphones kennen we al een tijdje in de vorm van vingerafdrukscanners. Zo heeft Apple Touch ID in de Home-knop verwerkt en zijn bij tal van Android-telefoons een vingerafdruksensor aan de voor- of de achterkant te vinden. Maar een nieuwe vorm van biometrische beveiliging is druk bezig om zijn opwachting te maken: de irisscanner.

Volgens de analisten van ABI Research is er een grootse toekomst weggelegd voor irisscanners. De marktonderzoeker verwacht dat binnen nu en vijf jaar bijna 300 miljoen smartphones met deze beveiligingsfeature zijn uitgerust en dat we ze net zo gewoon gaan vinden als vingerafdrukscanners. Irisscanners zijn nog veiliger dan onze vingers. Dat komt omdat het in theorie mogelijk is om een vingerafdruk na te maken en zodoende een toestel te ontgrendelen. Een iris is uniek –er zijn geen twee personen ter wereld die dezelfde iris hebben, ook niet bij tweelingen– en laat ook geen gebruikerssporen achter om te kopiëren. Dat is de reden waarom Samsung deze feature in zijn nieuwste vlaggenschip de Samsung Galaxy Note 7 heeft verwerkt.

Irisscanner voor Huawei Mate 9

De Galaxy Note 7 is vooralsnog het enige toestel dat met een irisscanner is uitgerust, maar dat gaan er in de toekomst veel meer worden. Deze beveiligingsoptie is vooralsnog beperkt tot de duurdere vlaggenschepen. Volgens marktkenners en experts krijgen ook goedkopere toestellen uit het middensegment in de toekomst een irisscanner.

Eén van de toestellen die op korte termijn wordt verwacht en met irisscanner wordt uitgerust, is de Huawei Mate 9. Net als de Galaxy Note 7 een high-end telefoon, maar dat doet even niet ter zake. Anonieme bronnen zeggen tegenover MyDrivers.com dat het aanstaande vlaggenschip van Huawei met deze vorm van biometrische beveiliging wordt uitgerust.

Kirin 960 Huawei Mate 9

Specificaties Huawei Mate 9

Over de specificaties van de Huawei Mate 9 hebben we al flink wat gehoord. Zo krijgt het vlaggenschip van Huawei naar verluidt een 5.9 inch LCD-display met een resolutie van 1080 bij 1920 pixels. Het toestel wordt aangedreven door de nog te verschijnen HiSilicon Kirin 960, een octa-core processor die geklokt is op 2.6GHz en is volgens de laatste berichten tot wel 30% krachtiger is dan zijn voorganger. De chipset is door Huawei zelf ontwikkeld. Verder vinden we onder de motorkap een Mali-T880 GPU, 4GB of 6GB werkgeheugen en 64GB intern geheugen. Mogelijk kan het geheugen met microSD-kaart worden uitgebreid, wellicht tot 256GB.

De Huawei Mate 9 krijgt daarnaast dezelfde dubbele Leica-camera als de Huawei P9. Maar in plaats van twee 12 megapixelcamera’s krijgt de Mate 9 mogelijk een dubbele 20 megapixelcamera aan de achterkant. Naast optische beeldstabilisatie is deze tevens voorzien van laser-autofocus en twee LED-flitsers. Voorop heeft Huawei 8 megapixel selfiecamera geplaatst.

Verder krijgt de Huawei Mate 9 volgens de laatste berichten een dubbele speaker aan de onderkant, USB Type-C aansluiting en vingerafdrukscanner die we aan de achterkant terugvinden. Tot slot draait het vlaggenschip op de nieuwste versie van Googles besturingssysteem, Android 7.0 (Nougat), met daaroverheen de nieuwe Android-schil EMUI 5.0.

 Wanneer de Huawei Mate 9 daadwerkelijk wordt onthuld is niet bekend, maar dat zal vermoedelijk begin volgend jaar zijn. Ook over de adviesprijs hebben we tot op heden nog geen berichten gelezen.

Bekijk het laatste nieuws over Huawei:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones