Huawei ontkent plannen voor eigen OS

Huawei ontkent plannen voor eigen OS

Eerder deze week ging het gerucht de ronde dat Huawei aan een eigen besturingssysteem zou werken om minder afhankelijk te zijn van Android. De Chinese smartphonemaker laat officieel weten dat er niets klopt van het verhaal. Zolang Android open source blijft vertrouwt het bedrijf in besturingssysteem van Google.

Dat laat Huawei weten tegenover NU.nl. Daarnaast het bedrijf op zijn Weibo-kanaal in China een post geplaatst waarin het bedrijf de geruchten ontkracht.

Eigen besturingssysteem

Deze week ging het verhaal de ronde dat Huawei overweegt om een eigen besturingssysteem te ontwikkelen. Het Chinese technologiebedrijf zou dit OS als reserveplan achter de hand willen houden, voor het geval Google ooit mocht besluiten om Android op slot te gooien en niet langer als open source software ter beschikking te stellen. Ook biedt een eigen besturingssysteem nog een ander voordeel: je bent minder afhankelijk van anderen als je een update wilt uitbrengen, bijvoorbeeld om een beveiligingslek te dichten of nieuwe features te introduceren.

Abigail Brody, die vrouw die als verantwoordelijke wordt gezien voor de ontwikkeling van de interface van iOS, trad afgelopen jaar in dienst bij Huawei. Daar gaat ze aan de slag om de Android-schil van het bedrijf EMUI een make-over te geven zodat het beter inspeelt op onze wensen. Daarnaast zou onder haar leiding het nieuwe besturingssysteem ontwikkeld moeten worden.

Reactie Huawei

De aanhoudende berichtgeving was voor Huawei een teken om te reageren op de kwestie. Een woordvoerder van het bedrijf laat tegenover NU.nl weten dat zolang Android opengesteld is voor fabrikanten Huawei op het besturingssysteem van Google vertrouwt.

“Het Android-besturingssysteem van Google heeft de ontwikkeling van slimme apparaten een sterke impuls gegeven en is voordelig geweest voor consumenten.”

Daarnaast benadrukt de woordvoerder dat het bedrijf blijft werken aan zijn eigen softwarelaag EMUI.

Android-alternatieven

Dat Huawei plannen zou hebben voor een eigen OS klinkt helemaal zo vreemd nog niet in de oren. Meerdere fabrikanten hebben dit geprobeerd, of proberen dit vandaag de dag. Het bekendste voorbeeld hiervan is Samsungs besturingssysteem Tizen. Dit OS is voornamelijk op wearables te vinden, maar is tot op heden nog geen doorslaand succes.

Ook BlackBerry heeft het in het verleden geprobeerd met BlackBerry OS. In de hoogtijdagen van BlackBerry had het besturingssysteem nog een aardig marktaandeel, maar heeft nooit een vuist weten te vormen tegen Android en iOS. Microsoft doet nog altijd een poging met Windows Phone, Windows 10 en Windows 10 Mobile om momentum te genereren, maar het wereldwijde aandeel komt niet verder dan enkele procentpunten.

Bekijk het laatste nieuws over Huawei:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones