‘Huawei werkt aan eigen besturingssysteem’

‘Huawei werkt aan eigen besturingssysteem’

Huawei zou aan een eigen besturingssysteem werken om te concurreren met de grote jongens. Op deze manier zou de Chinese smartphoneproducent minder afhankelijk willen zijn van Android.

Dat schrijft de techwebsite The Information.

Als we kijken naar de smartphonemarkt, dan zijn er grofweg een drietal besturingssystemen die heer en meester zijn: Android, iOS en Windows. Er zijn nog tal van andere kleinere systemen en zogeheten custom ROMS, maar die hebben naar verhouding niets in de melk te brokkelen. Denk bijvoorbeeld aan Firefox OS, Fire OS, Tizen, Sailfish OS, CyanogenMod, ColorOS en ga zo maar door.

Hoe groot is de kans van slagen dan dat een nieuwe speler door weet te dringen tot de consument? Klein zou je al snel geneigd zijn te denken, maar dat weerhoudt Huawei er niet van om toch een eigen besturingssysteem te ontwikkelen. Ingenieurs die voorheen voor Nokia gewerkt hebben zouden hier een bijdrage aan leveren.

EMUI op de schop

Deze week werd bekend dat Huawei zijn Android-skin Emotion UI of EMUI gaat aanpakken en een flinke onderhoudsbeurt gaat geven. Hier in het Westen zijn wij consumenten behoorlijk kritisch over deze schil: de vormgeving spreekt ons niet aan (te veel felle kleuren, kinderlijk), heeft het een eigen notificatiecentrum en ontbreekt een appdrawer. Ook zou de schil te veel weg hebben van Apple’s besturingssysteem iOS. Kortom, kraak noch smaak.

Daarom heeft de Chinese smartphonemaker een voormalig medewerker van Apple in dienst genomen: Abigail Brody. Zij was in het verleden verantwoordelijk voor het design van iOS zoals we dat nu kennen. Zij heeft de opdracht gekregen om samen met haar team –dat ze momenteel aan het samenstellen is– EMUI een facelift te geven.

Daar houdt haar taak echter niet op. Volgens The Information wil Huawei ook zijn eigen besturingssysteem ontwerpen en op de markt brengen. Volgens het medium zou het bedrijf een back-upplan achter de hand willen hebben voor het geval Google ooit besluit om de openheid van zijn eigen besturingssysteem aan banden te willen leggen.

EMUI 4.0

Openheid Android

Android is zoals jullie gegarandeerd weten het besturingssysteem van Google. Het bedrijf heeft zijn software open source gemaakt. Dat betekent dat iedereen vrij is om de broncode te gebruiken om zijn eigen besturingssysteem te bouwen. Google verbindt hier echter wel een aantal voorwaarden aan. Zo verplicht de zoekmachinegigant producenten om de vormgeving die dan de standaard is bij Google door te voeren in het besturingssysteem. Ook wil het bedrijf dat een groot aantal van zijn diensten vooraf op het toestel worden geïnstalleerd, zoals Google Chrome, Gmail, YouTube en de Google Play Store.

Ambitie

Huawei is na Apple en Samsung de grootste smartphoneproducent ter wereld. Richard Yu, hoofd van de afdeling consumentenelektronica bij Huawei, stelde onlangs in een interview dat het bedrijf de ambitie heeft om binnen nu en vijf jaar de grootste smartphonemaker ter wereld te worden. In het eerste kwartaal steeg de smartphoneverkoop van Huawei met 59% in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Bij concurrent Samsung bleef het niveau nagenoeg gelijk en bij Apple daalde de iPhone-verkoop in de eerste drie maanden met 16%. Het tijd zou zo maar eens kunnen keren als Apple en Samsung niets ondernemen.

Tot slot wil Huawei aankomende herfst nog een smartphone op de markt brengen die ondersteuning biedt aan Google’s Virtual Reality platform Daydream. Details over dit toestel zijn nog niet bekend.

Google Daydream

Bekijk het laatste nieuws over Huawei:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones