IDC analyse van de smartphone verkopen Q2 2016

IDC world

Naast Counterpoint volgt de International Data Corporation (IDC) de wereldwijde smartphone verkopen ook. Volgens de IDC verscheepte leveranciers in Q2 van 2016 ruim 343,3 miljoen smartphones. Daarmee groeide de smartphonemarkt in vergelijking tot 2015 met 0,3%. In vergelijking met het eerste kwartaal van 2016 groeide de markt 3,1%.

Volgens Counterpoint zijn er beduidend meer smartphones verscheept, 360 miljoen. Het verschil zit buiten de top 5 en is daardoor niet te lokaliseren.

IDC top 5 smartphone merken

De top 5 is ten opzichte van het vorig kwartaal in 2016 gelijk gebleven. Samsung staat aan kop gevolgd door Apple dat zijn marktaandeel ziet dalen. Nummer drie Huawei nestelt zich nog iets beter op de derde plek. Het Chinese tweetal dat dit jaar de top 5 binnen sloop, Oppo en Vivo, versterkte ook hun aanwezigheid. Oppo vergrootte zijn marktaandeel zelfs met 137% in vergelijking tot 2015.

IDC smartphone Shipments Q2 2016

Smartphone trends

Research manager Mobile Phones bij IDC, Anthony Scarsella, merkt dat betaalbare modellen succesvol zijn. Hij zegt hierover het volgende: “Buiten de Samsung Galaxy S7 vlaggenschip, heeft een meerderheid van de leveranciers, waaronder Apple, succes met betaalbare modellen in vergelijking met hun vlaggenschip smartphones. Als smartphone prijzen blijven dalen en de concurrentie escaleert op de high-end, dan zullen verkopers hun vlaggenschip apparaten tegen een betaalbare prijs moeten blijven aanbieden. Alleen dan kunnen ze upgrading op een meer frequente basis aan moedigen. De Chinese merken zoals Huawei, Oppo, Vivo en Xiaomi zijn getuige geweest van succes met deze strategie. Zij verscheepte premium toestellen die zich richten op de functies die voor de consument het belangrijkst zijn, zoals beeldvorming, geluidskwaliteit en design.

Hoogtepunten smartphone top 5

Samsung blijft de leider in de wereldwijde smartphone-markt. Met name dankzij het succes van de nieuwe Galaxy S7 en Galaxy S7 Edge vlaggenschepen. Buiten de S7, deed de J-serie het er goed in zowel ontwikkelde als opkomende markten dankzij de vernieuwde modellen de Galaxy J7, Galaxy J5 en Galaxy J3. We zijn nu in afwachting van de Galaxy Note 7 volgende week. Dit toestel neemt het straks op tegen de nieuwe iPhone.

Apple’s marktaandeel daalde 15,0% in vergelijking met 2015. De nieuwe 4-inch iPhone SE is weliswaar succesvol gebleken maar het toestel kon het marktaandeel niet redden. Het succes van dit toestel heeft wel effect op de gemiddelde verkoopprijs van Apple, die daalt 10% naar 595 dollar (circa 537 euro). Apple liefhebbers wachten met smart op de nieuwste iPhone 2016. Het nieuwe toestel zal pas in september worden verkocht en daarmee alleen de verkoopcijfers van het laatste kwartaal beïnvloeden.

Huawei staat al weer op de derde plek. Dankzij sterke binnenlandse verkoop en ook sterkere Europese verkoop neemt het marktaandeel met 8,4% toe ten opzichte van 2015. Vooral de high-end smartphones zoals de Huawei P9 en Mate 8 stimuleren verkopen in het tweede kwartaal van 2016. De Chinese fabrikant is ook succesvol met zijn betaalbare alternatieven voor premium toestellen zoals de Honor-serie. Met zijn nummer één plaats in China is de Amerikaanse markt voor Huawei nog een uitdaging.

Oppo heeft vooral succes door agressieve marketing en reclame in 2Q16. In grote steden is Oppo bijvoorbeeld sponsor van grote entertainment shows. Met name het vlaggenschip Oppo R9 is succesvol. De totale groei komt vooral uit ‘kleine’ Chinese steden en opkomende markten zoals India en Indonesië. Er zijn dus nog genoeg markten over en waarschijnlijk heeft het merk zijn ogen ook al op Europa gericht.

Vivo, het andere smartphone merk van BBK Electronics Corporation, vergaart ook steeds meer marktaandeel. Het merk kreeg enorme momentum door de Koreaanse filmster Soon Joong Ki in te huren vlak voordat een van zijn films razend populair werd in China. Het marktaandeel van Vivo stijgt in vergelijking met 2015 ruim 80%.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones