IDC verwacht herstel smartphone verkopen in 2017 & 2018

IDC verwacht herstel smartphone verkopen in 2017 & 2018

De wereldwijde smartphone markt zal na een dalende groei in 2016 weer stijgen. De IDC voorspelt dat er in 2017 weer een groeistijging wordt gezien binnen de smartphonemarkt en dit momentum zet zich door naar 2018. Android blijft met 85% marktleider en het aandeel Windows Phone is in de nabije toekomst nihil.

Onderzoeksbureau IDC verwacht dat de wereldwijde smartphone verkopen naar verwachting een lichte rebound kennen in 2017. De Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker van de International Data Corporation ( IDC ) volgt de smartphone markt op de voet. De onderzoekers verwachten dat het aantal verscheepte smartphone zal groeien met 3,0 procent jaar op jaar. De groei wordt gedreven door een aantal grote vlaggenschepen die dit jaar op de markt komen. Het onderzoeksbureau verwacht dat de totale markt in 2017 een waarde heeft van 1,52 miljard dollar ( circa 1,35 miljard euro ). In 2018 groeit de markt zelfs met 4,5 procent jaar op jaar vanwege verbeterde economische omstandigheden in opkomende markten.

IDC Tracker

Wereldwijde smartphone markt van € 1,34 miljard

Vorig jaar stond de wereldwijde smartphone markt behoorlijk onder druk. Het aantal smartphones dat in 2016 verkocht werd steeg slechts 2,5 procent jaar op jaar. Het markeerde de laagste groei ooit binnen de smartphone industrie. Voor 2017 wordt weer een stijging verwacht dankzij een aantal grote vlaggenschepen van dit jaar. Vlaggenschepen zoals de Galaxy S8 en de iPhone 8 maken dat IDC voor 2017 een beter jaar voorspelt. De daling wordt gelukkig direct doorbroken maar helaas niet met indrukwekkende dubbele cijfers zoals vroeger. IDC verwacht dat het aantal verkochte toestellen dit jaar met 3,5 procent zal stijgen in vergelijking tot 2016. De onderzoekers verwachten dat de waarde van de smartphone markt in 2017 1,34 miljard euro zal bedragen.

Een positief momentum waarvan de onderzoekers verwachten dat het doorzet in 2018. Volgend jaar verwacht men dat het totaal aan verscheepte smartphones met 4,5 procent zal groeien jaar op jaar. De groei in 2018 wordt gevoed door de economische omstandigheden die in veel opkomende markten verbeteren. Daarnaast hebben we in dat jaar een volledig jaar voor de iPhone 8 en het iPhone 7s tweetal.

Smartphone markt herpakt zich

Ryan Reith, program vice president bij IDC’s Worldwide Quarterly Mobile Device Trackers, brengt de positieve groei als volgt onder woorden:

Wat de toekomst betreft, blijven we geloven dat een aantal factoren de smartphone markt in staat zal stellen een deel van haar kracht terug te winnen. De eerste en belangrijkste reden is, dat minder dan de helft van de wereldbevolking momenteel met een smartphone gebruikt. Markten zoals het Midden-Oosten en Afrika, Centraal- & Oost-Europa en Zuidoost-Azië hebben nog steeds genoeg ruimte om te groeien. Bovendien, terwijl consumenten steeds meer vragen van hun smartphones, verwachten we dat een groot deel van de huidige gebruikers die op dit moment gebruik maken van low-end apparaten beginnen om te zoeken naar een robuuste ervaring op een apparaat dat beter geschikt is. Media consumptie, gaming, AR en VR, en de constante connectiviteit zijn de krachten achter deze trend.

Verhitte strijd binnen premium markt

IDC ziet ook een ander grote thema binnen de smartphone industrie, de hevige strijd binnen de premium smartphone markt. Recent imponeerde Samsung met de lancering van de Galaxy S8 en Galaxy S8+ vlaggenschepen. De verkoopcijfers van het tweetal gaan alle andere Galaxy vlaggenschepen te boven. Het toont ook aan dat de Zuid-Koreaanse fabrikant niet terug gedeinsd na het Galaxy Note 7 debacle. Samsung is niet van plan om de nummer één positie zonder gevecht aan Apple te laten. Apple dat op het punt staat van de grootste productlancering in de geschiedenis van de Amerikaanse fabrikant, de iPhone 8. De hype rond de speciale 10 jarige jubileum iPhone is zelfs zo groot dat het de verkoopcijfers van de huidige iPhone 7’s flink beïnvloed. IDC verwacht dat de high-end smartphone markt zal blijven ondanks een enorme groei binnen de low-end smartphone markt van de afgelopen jaren. Door de vooruitgang in display & camera technologie en opslag blijft er behoefte binnen de high-end gebruikers om hun smartphones te vernieuwen.

Overzicht vlaggenschepen

Anthony Scarsella , research manager bij IDC’s Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker, verwacht dat het beeldscherm een van de aspecten in de strijd om high-end klanten wordt. We zagen zowel Samsung en LG kiezen voor nieuwe en randloze 18,..:9 beeldschermen zegt hij. Van Apple wordt verwacht dat het zich later dit jaar aansluit bij beide Zuid-Koreaanse partijen met de iPhone 8. De groter wordende beeldschermen hebben een verandering in het ontwerp tot gevolg. Een verandering die zelfs nog rigoureuzer wordt na de introductie van flexibele/opvouwbare beeldschermen. Dan mogen we een volledige nieuw ontwerp verwachten.

Verwachtingen Android en iOS

IDC Tracker OS verwachting 2017 enz

Het marktaandeel van Android in de smartphone markt werd een paar jaar geleden al irrelevant. Toen was het al duidelijk dat Google´s besturingssysteem stabiel zou blijven op circa 85% van de totale smartphone volume in de wereld. IDC ziet wel enkele interessante micro trends binnen de smartphone draaiende op Android. Want ondanks dat er een groot aanbod van aantrekkelijke high-end Android smartphones bestaat, meent IDC dat de gemiddelde verkoopprijzen van Android telefoons blijven dalen. Het onderzoeksbureau verwacht dat de 1,5 miljard Android smartphones in 2021 een gemiddelde prijs hebben van 198 dollar ( 176 euro ). IDC verwacht daarnaast dat het Midden-Oosten en de Afrika regio de snelst groeiende markten gaan zijn voor Android telefoons met zelfs dubbele groeicijfers jaar-op-jaar.

iOS

2016 was het eerste jaar waarin het aantal verkochte iPhones daalde en er in China zelfs geen iPhone op de eerste plaats stond van verkochte smartphones. De eer ging namelijk naar Oppo, met de Oppo R9. Overall was de iPhone 6s wel de beste verkopende smartphone. IDC verwacht dat het aantal verkochte Apple iPhones in 2017 weer zal groeien en wel met 3,8 procent. Het onderzoeksbureau verlaagde de eerdere prognoses voor 2017 naar 223,6 miljoen iPhones. Voor 2018 verwacht IDC dat Apple 240.400.000 iPhones gaat verkopen. Belangrijke kracht achter deze cijfers wordt natuurlijk het aankomende iPhone 8 toestel dat pas in september of misschien wel later wordt gelanceerd.

IDC verwacht dat het aandeel Windows phones nagenoeg nihil wordt vanaf 2021.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones