‘iPhone 8 kost meer dan duizend dollar’

iPhone 8 conceptfoto

We praten al maanden over de iPhone 8, maar tot nu toe hadden we nog geen prijskaartje gehoord. Een anonieme bron vertelt tegenover Fast Company dat de iPhone 8 een technologisch hoogstandje wordt met een prijskaartje komt dat er niet om liegt. Volgens de tipgever kost het instapmodel straks meer dan duizend dollar.

Tienjarig jubileum: iPhone 8

Vorige maand was het precies tien jaar geleden dat Apple de allereerste iPhone op de markt bracht: de iPhone 2G. Om daar bij stil te staan heeft het Amerikaanse technologiebedrijf grootse plannen. Zo horen we al maanden dat Apple in of rond september een iPhone 8 wil lanceren. We hebben er meer dan eens over geschreven. Volgens de laatste stand van zaken wordt de iPhone 8 het eerste vlaggenschip met een OLED-scherm dat nagenoeg heel de voorkant beslaat en bijna geen randen rondom het display heeft. De Home-knop verdwijnt en de vingerafdruksensor wordt onder het scherm geplaatst.

De vingerafdrukscanner is naar verluidt niet de enige vorm van biometrische identificatie die Apple naar haar vlaggenschip brengt. Zo zou het bedrijf druk bezig zijn om een techniek te ontwikkelen die gebruikt maakt van gezichtsherkenningstechnologie. Uiteindelijk zou Apple gezichtsherkenning als dé standaard in haar iPhones willen verwerken en afscheid willen nemen van de vingerafdruksensor. Omdat de ontwikkeling van de nieuwe identificatiemethode nog in de kinderschoenen staat, is het niet zeker dat hij ook daadwerkelijk in de iPhone 8 is geïntegreerd. We hebben ook geluiden gehoord over een irisscanner.

Daarnaast zou Apple de iPhone 8 in een nieuw jasje steken. De iPhone 4S was het laatste toestel waarvan het frame gemaakt was van roestvrijstaal of RVS.  Daarna koos Apple er voor om aluminium te gebruiken voor het frame en de achterkant van de behuizing. Waarom? Omdat de iPhone hierdoor steviger werd terwijl het gewicht nagenoeg niet veranderde. Toch heeft Apple kennelijk besloten om weer terug te vallen op RVS. Hierdoor zouden de productiekosten met 30% tot 50% lager uitvallen. Dat betekent hogere winstmarges voor Apple en haar aandeelhouders.

Ook de camera wordt mogelijk flink aangepakt. De afgelopen maanden hebben we meer dan eens verhalen gehoord over een nieuwe telelens met optische beeldstabilisatie (OIS) en een 3D-camera. Tot slot zou de iPhone 8 overweg kunnen met de Apple Pencil –wat momenteel alleen is weggelegd voor de iPad Pro 12.9 en iPad Pro 9.7– en ruimte bieden voor twee simkaarten.

Verkoopprijs

Op papier klinken deze nieuwe technieken allemaal geweldig. Maar wat voor prijskaartje hangt er dan aan? Deze is niet mals, als we de laatste geruchten mogen geloven. Een anonieme bron meldt tegenover de techsite Fast Company dat de iPhone 8 -of iPhone X zoals hij volgens hem straks zal heten- mogelijk meer dan duizend dollar kost. Het is volgens de tipgever niet vreemd dat het aanstaande vlaggenschip zo prijzig is. Zo is Apple aanzienlijk meer kwijt aan de materiaalkosten –ook wel bill of materials genoemd. Zo is het beoogde OLED-display volgens hem twee keer zo duur als de LCD-panelen die Apple op zijn voorgangers plaatste. Dat komt onder meer doordat er maar een handjevol fabrikanten zijn die OLED-schermen produceren.

Daarnaast krijgt de iPhone 8 mogelijk meer geheugen, wat een hoger prijskaartje niet meer dan rechtvaardigt. De technologie voor de nieuwe thuisknop is volgens de bron nog altijd in ontwikkeling. Mogelijk verdwijnen ook de fysieke knoppen aan de zijkant. Deze worden mogelijk vervangen door aanraakgevoelige of capacitieve knoppen die in de behuizing zijn verwerkt. Tevens bevestigt hij het voornamen van Apple om gezichtsherkenningstechnologie in de iPhone 8 te verwerken. Tot slot zegt de tipgever dat Apple naast de iPhone 8 ook twee goedkopere telefoons gaat onthullen: de iPhone 7S en iPhone 7S Plus. De presentatie vindt volgens hem ergens in het najaar plaats.

 

Wat vinden jullie van het beoogde prijskaartje en technologische hoogstandjes waar Apple druk mee bezig is? Rechtvaardigen ze de hogere verkoopprijs?

Geef een reactie

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones