iPhone 8 Plus heeft beste smartphonecamera van allemaal

iPhone 8 Plus heeft beste smartphonecamera van allemaal

Vergeet de HTC U11, vergeet de Google Pixel: er is een nieuwe kampioen. Volgens DxO Mark, de benchmark voor smartphonecamera’s, heeft de iPhone 8 Plus de allerbeste camera van alle smartphones die ooit zijn getest. En op de tweede plaats staat niemand minder dan zijn kleinere broer, de iPhone 8.

Als je een telefoon zocht met de allerbeste camera, dan was je aangewezen op Google of HTC. De Google Pixel behaalde vorig jaar oktober 89 van de 100 punten van DxO Mark. De HTC U11, het nieuwste vlaggenschip van het Taiwanese technologiebedrijf, scoorde een fractie beter met een score van 90 van de 100 punten. Zo’n hoge score had het testpanel nog nooit eerder toegekend aan een smartphonecamera.

Nu zijn er twee smartphones die zowel de Google Pixel als de HTC U11 overtreffen. Dat zijn de iPhone 8 en iPhone 8 Plus. Te beginnen bij het laatste model. Het nieuwe paradepaardje van Apple wist maar liefst 94 van de 100 punten in de wacht te slepen. Het testpanel van DxO Mark kijkt naar een groot aantal aspecten van een camera, zoals de belichting, contrast, autofocus, kleurweergave, flitser, zoom en ruis. Vervolgens vergelijkt de benchmark de geschoten testfoto’s met de plaatjes die met andere high-end vlaggenschepen zijn geschoten. In deze test zijn dat onder meer de Google Pixel en iPhone 7 Plus.

Het oordeel van de jury

Volgens de jury heeft de iPhone 8 Plus de allerbeste smartphonecamera die ze ooit hebben getest. Ze is met name te spreken over de HDR-prestaties van het toestel. Tevens zegt het testpanel dat het vlaggenschip van Apple de mooiste bokeh-foto’s voortbrengt die het ooit gezien heeft op een smartphone. Ook blinken de gezichtsherkenning en zoomfunctionaliteit uit. Zelfs onder de moeilijkste omstandigheden -als er meerdere lichtpunten en schaduwen zichtbaar zijn- levert hij prachtige plaatjes af. De kleurweergave bij foto’s die binnenshuis zijn geschoten had iets beter gekund. Ook merkt het testpanel op dat er soms lichte verstrooiing (artifacts) optreedt bij portretfoto’s in het gebied rondom de haren. Al met al krijgt de iPhone 8 Plus 96 punten voor de fotokwaliteit.

Ook over de videokwaliteit is het team zeer lovend. Op dat vlak scoort het vlaggenschip 89 punten. De grootste pluspunten zijn de videostabilisatie, kleurweergave en autofocus. Als het wat donkerder is terwijl je filmt is ruis (noise) duidelijk zichtbaar. Beide scores gecombineerd krijgt de iPhone 8 Plus een eindscore van 94 punten.

De iPhone 8 Plus heeft aan de achterkant twee 12 megapixelcamera’s. De een fungeert als groothoeklens en heeft een f/1.8 diafragma. De ander vormt de telelens met f/2.8 lensopening. Alleen de eerstgenoemde camera beschikt over optische beeldstabilisatie. Tevens vinden we achterop niet één of twee, maar vier led-flitsers. Deze verdelen het licht 40 procent gelijkmatiger dan voorgaande jaren. Tevens beschikken de camera’s over 2x optische zoom, 10x digitale zoom, Portretmodus en een nieuwe feature die Portretbelichting heet. 4K-video’s neem je op met een snelheid van 60 frames per seconde (fps). Met slow-motion video’s haal je frameratesnelheden tot maar liefst 240 fps.

De iPhone 8

Ook over de prestaties van de camera van de iPhone 8 is DxO Mark te spreken. Het grote verschil is dat dit vlaggenschip geen dual-camerasysteem heeft, maar een enkele 12 megapixellens. Vanzelfsprekend is hij dus minder geavanceerd dat zijn grote broer. In tegenstelling tot voorgaande jaren is de iPhone 8 uitgerust met optische beeldstabilisatie. Voorheen troffen we deze feature alleen aan bij de Plus-modellen. De iPhone 7 van vorig jaar was de eerste smartphone waar Apple met deze traditie brak.

Over het algemeen heeft DxO Mark dezelfde op- en aanmerkingen als bij zijn grotere evenknie. De HDR-prestaties zijn uitmuntend en de autofocus doet het erg goed, maar foto’s die binnenshuis zijn geschoten komen net iets minder mooi uit de verf. Daarom krijgt de fotocamera 93 van de 100 punten. De videokwaliteit heeft een score van 90 punten. Per saldo krijgt de iPhone 8 een rapportcijfer van 92 punten.

Over de iPhone 8 en iPhone 8 Plus

De verkoop van de iPhone 8 en iPhone 8 Plus is gisteren van start gegaan. De toestellen hebben hetzelfde scherm met dezelfde schermresolutie als afgelopen jaar. Daar heeft Apple True Tone schermtechnologie aan toegevoegd om de kleurweergave te optimaliseren. In tegenstelling tot de iPhone X hebben deze vlaggenschepen wel een Home-knop met Touch ID vingerafdruksensor. Onder de motorkap vinden we de A11 Bionic hexa-core processor met 64 GB of 128 GB intern geheugen. De iPhone 8 wordt geleverd met 2 GB werkgeheugen, de iPhone 8 Plus beschikt over 3 GB RAM. Verder zijn het de eerste telefoons in het assortiment van Apple die je draadloos kunt opladen. Net als vorig jaar ontbreekt de hoofdtelefoonaansluiting. Daardoor zijn ze IP67 gecertificeerd. Ze worden standaard geleverd met iOS 11.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding