iPhone uitgeroepen tot meest invloedrijke gadget aller...

iPhone uitgeroepen tot meest invloedrijke gadget aller...

TIME heeft de iPhone uitgeroepen tot de meest invloedrijke gadget aller tijden. In deze top 50 laat de smartphone van Apple concurrenten als de drone, televisie, dvd-speler, camera, mp3-speler, rekenmachine en walkman achter zich.

De ontwikkeling van de mobiele telefoon in een notendop

We maken even een sprongetje in de tijd en gaan terug naar de periode dat mobiele telefoons hun opwachting maken. De allereerste exemplaren waren gigantisch groot: het waren feitelijk logge, draagbare koffers of dozen met daaraan een telefoon met snoer. Niet bepaald makkelijk om altijd en overal met je mee naartoe te nemen.

De eerste echte mobiele telefoon was de Motorola DynaTAC 8000x uit 1984. Deze had geen snoer en was dan ook een stuk makkelijker mee te nemen. Een revolutionaire vinding voor die tijd. Deze telefoon staat dan ook terecht in de TIME top 50 van meest invloedrijke gadgets aller tijden, maar komt niet verder dan plaats 37.

Motorola DynaTAC 8000x

De Motorola DynaTAC 8000x was weliswaar een stuk mobieler dan zijn voorganger, maar was nog steeds vrij groot. Gekscherend werd destijds meer dan eens gevraagd ‘of er ook bier in de koelkast paste’. Eind jaren ’90 komt Nokia met een oplossing hiervoor. In 1999 lanceert het Finse bedrijf de Nokia 3210. Hij was compact, degelijk en zeer duurzaam. Geen wonder dat er wereldwijd meer dan 160 miljoen exemplaren van over de toonbank gingen. Vele fabrikanten kopiëren de vormgeving en functionaliteit van de Nokia 3210.

Mobiele telefoons waren aanvankelijk alleen geschikt om te bellen en sms’en. Met de komst van de Personal Digital Assistant of PDA krijgen telefoons aanzienlijk meer functionaliteit. Ze worden geïntegreerd met kalender en agenda, maar ook met camera en de optie om e-mails te ontvangen en versturen. De voorloper van de smartphone zoals we die vandaag de dag kennen.

Dan breekt het jaar 2007 aan. Dit jaar gaat de geschiedenisboeken in als het jaar dat Apple zijn eerste smartphone introduceert: de iPhone. Hadden zijn voorgangers nog vele fysieke knoppen of een volledig qwerty-toetsenbord, de iPhone werd volledig bediend met een touchscreen. En niet zomaar een scherm: een 3.5 inch groot display, wat zeer groot was voor die tijd.

De smartphone met touchscreenbediening is een noviteit die vandaag de dag haast niet meer weg te denken is. Nagenoeg alle smartphonefabrikanten zijn overgestapt op een touchscreen: ook het Canadese BlackBerry, of Research In Motion (RIM) zoals het bedrijf tot enkele jaren geleden heette, is overtuigd en brengt steeds vaker smartphones uit die met touchscreen werken (Z10 en Z30).

iPhone op nummer één

Was de iPhone de eerste smartphone? Absoluut niet. In dat opzicht was de iPhone niet revolutionair te noemen. De reden waarom hij toch de top 50 van meest invloedrijke gadgets aller tijden aanvoert, komt door ‘de combinatie van toegankelijkheid en schoonheid’.

TIME motiveert zijn keuze als volgt:

“Apple’s device ushered in a new era of flat, touchscreen phones with buttons that appeared on screen as you needed them, replacing the chunkier phones with slide-out keyboards and static buttons. What really made the iPhone so remarkable, however, was its software and mobile app store, introduced later. The iPhone popularized the mobile app, forever changing how we communicate, play games, shop, work, and complete many everyday tasks.”

Kort samengevat, de iPhone heeft er volgens TIME voor gezorgd dat onze relatie met computers en informatie fundamenteel veranderd is. Denk dan aan onze onderlinge omgang met elkaar, maar ook de wijze waarop wij informatie vergaren en consumeren, winkelen, werken en communiceren.

De iPhone is niet het enige product van Apple dat in de top 50 meest invloedrijke gadgets aller tijden staat: ook de iBook (plaats 38), iPad (plaats 25), iPod (plaats 9) en Macintosh (plaats 3) krijgen een eervolle vermelding.

 

Ben jij het met deze keuze eens? Laat het ons en onze lezers weten door een reactie achter te laten.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones