iPhone-verkoop valt lager uit dan verwacht

iPhone-verkoop valt lager uit dan verwacht

Apple kan weer recordbedragen in haar financiële boeken noteren. Het Amerikaanse technologiebedrijf boekte in de laatste drie maanden van afgelopen jaar een omzet van 88,3 miljard dollar. De winst kwam uit op 20 miljard dollar. Het succes is echter niet te danken aan de iPhone-verkoop. In het vierde kwartaal gingen er 77,3 miljoen iPhones over de toonbank.

Dat schrijft Apple in de kwartaalcijfers die gaan over de maanden oktober, november en december 2017. Vanuit boekhoudkundig perspectief zijn dit de eerste financiële resultaten van het fiscale jaar 2018.

De belangrijkste verkoopcijfers op een rij

Apple heeft wederom een fantastisch kwartaal achter de rug. De omzet groeide, de winst steeg. De iPhone-verkoop bleef echter achter. In de laatste drie maanden van 2017 verkocht het in Cupertino gevestigde bedrijf 77,3 miljoen iPhones. Dat zijn aantallen waar andere fabrikanten alleen van kunnen dromen. Als je dit aantal echter vergelijkt met dezelfde periode een jaar eerder, valt de verkoop afgerond 1 procent lager uit. Eind 2016 verkocht Apple namelijk 78,3 miljoen iPhones. De cijfers lijken de geruchten te bevestigen dat de iPhone X minder populair is dan gedacht, ondanks dat CEO Tim Cook iets anders zegt in de media. Om die reden zou Apple vorige maand de productie hebben gehalveerd. Ondanks dat de iPhone-verkoop lager uitviel dan verwacht, steeg de omzet met maar liefst 13 procent. Deze kwam uit op 61,6 miljard dollar. Een jaar eerder was dat nog 54,4 miljard dollar.

De iPad deed het beter iets beter. In het vierde kwartaal wist Apple er 13,2 miljoen van te verkopen. Een jaar eerder waren dat er nog 13,1 miljoen. Ondanks dat het aantal verkochte iPads bijna gelijk is gebleven, steeg de omzet in deze productcategorie met 6 procent tot 5,9 miljard dollar. In dezelfde periode verkocht Apple minder Mac-computers. De verkoop daalde met 5 procent naar 5,1 miljoen. De omzet daalde met hetzelfde percentage tot 6,9 miljard dollar.

Diensten en Overige

Als we kijken naar de diensten -daaronder vallen zaken als Apple Care, Apple Pay en opbrengsten uit de verkoop van digitale content uit de App Store- zien we onmiddellijk dat Apple goede zaken heeft gedaan. De omzet steeg met 18 procent van 7,2 miljard dollar naar 8,5 miljard dollar. In de kleine lettertjes waarschuwt Apple dat het resultaat is te danken aan een eenmalige aanpassing die 640 miljoen dollar opleverde. Deze bepaalt echter voor bijna de helft de omzetgroei.

Dan is er tot slot nog de categorie ‘Overige’. Producten als de Apple Watch, Apple TV, iPod touch en alle Beats-producten vallen onder deze noemer. De omzet in de categorie groeide met maar liefst 36 procent. Eind 2016 leverden deze producten Apple een bedrag van 4 miljard dollar op. In de laatste drie maanden van 2017 maar liefst 5,5 miljard dollar.

Per saldo komt de omzet uit op 88,3 miljard dollar. Het vorige record stamt uit eind 2016. Toen behaalde Apple een omzet van 78 miljard dollar. In een jaar tijd is de omzet dus met 13 procent gestegen. De winst groeide van 17,9 miljard dollar naar 20 miljard dollar, een stijging van bijna 12 procent. In totaal heeft Apple nu een bedrag van 285 miljard dollar aan financiële reserves liggen in de kluis.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones