De Kirin 970: Alles over de nieuwe Huawei AI processor

De Kirin 970: Alles over de nieuwe Huawei AI processor

Vandaag heeft Huawei de vierde 10nm smartphone processor in de wereld aangekondigd, de Kirin 970. Het is in potentie de meest krachtige processor van dit moment en heeft een eigen AI chip. Je leest hier werkelijk alles over de nieuwe Kirin 970 processor van Huawei.

De CEO van Huawei, Richard Yu, heeft vandaag de Kirin 970 aangekondigd in een belangrijke Keynote tijdens IFA 2017 in Berlijn. De kleine chip is gemaakt middels het 10nm TSMC productieproces en is nog zuiniger, sneller en efficiënter dan de Kirin 960. De CEO van Huawei meent dat een smartphone uitgerust met zijn Kirin processor op sommige vlaggen vele malen sneller is dan de Samsung Galaxy S8 of de Apple iPhone 7. Een brutale bewering, maar voor nu lijkt het alsof hij wel eens gelijk kan hebben. Het toverwoord is namelijk NPU een speciale AI chip waarmee de Kirin 970 nog sneller en vooral energie efficiënt is geworden. Wij nemen je graag mee in de specificaties en alle informatie rond de Kirin 970. De processor die de Snapdragon 835 en Exynos 8895 wel eens achter zich kan laten.

Kirin 970 Chip IFA 2017

Alle specificaties van de Kirin 970

Vandaag heeft Huawei de nieuwste 10nm processor gepresenteerd, de Kirin 970 processor. Het is een super snelle octa core SoC gemaakt middels het 10nm productie proces. De chip heeft we 5,5 miljard transistors per vierkante centimeter en het is de eerste processor met een eigen AI chip die Huawei neural processing unit ( NPU ) noemt. Het Chinese bedrijf gelooft heilig in de kracht van artificial intelligence ( AI ) en de AI capaciteiten in de nieuwe processor liegen er niet om. Kirin 970 is een octa core processor met de bekende Big.Little architectuur. CPU bestaat uit vier Cortex A73 kernen maximaal op 2,4 GHz geklokt en vier lichtere Cortex A53 kernen geklokt op 1,8 GHz. De grafische capaciteiten zijn ook flink verbeterd met de super efficiënte12 core Mali-G72MP12 GPU.

Huawei Kirin 970 octa core processor

De Kirin 970 is daarnaast uitgerust met een dual camera ISP en een super snelle 4,5G modem. Het is de eerste keer dat een Kirin processor de huidige Qualcomm connectiviteit te boven gaat.

Een decennium Huawei processors

Je denkt bij een smartphone processor automatisch aan Qualcomm of de budget processors van MediaTek, maar niet aan Huawei. Een zeer onterechte gedachte aangezien Huawei al 10 jaar processors maakt. In het kort bespreekt Yu dan ook het 10 jarig bestaan van de Huawei chips tijdens zijn IFA 2017 Keynote. We zien in vogelvlucht de gigantische stappen die jaarlijks gemaakt worden bij de processors. De chipfabricage is van een 180nm productieproces ontwikkeld naar de nieuwste 10nm productieproces in 10 jaar. De nieuwe chips bevatten tegenwoordig 5,5 miljard transistors per vierkante centimeter. Een indrukwekkend getal dat je in 2008 nooit verwacht had. We zien ook dat Huawei de connectiviteit in één jaar heeft weten te verdubbelen. De Kirin 970 bereikt daarmee een snellere download snelheid dan directe concurrenten de Snapdragon 835 en Exynos 8895.

Huawei 10 jaar Kirin chips

10nm TSMC productieproces

Je hoort tegenwoordig veel over het 10nm productieproces. Een van de grote fabrikanten die beschikt over deze technologie is Taiwan Semiconductor Manufacturing Company Limited. De chipfabrikant maakt de nieuwe 10nm Kirin 970 processor voor Huawei. Middels dit productieproces is de chip 40% kleiner dan voorgaande chips en in vergelijking tot de 16nm Kirin 960 heeft de processor nog veel meer transistors per vierkante centimeter. De Kirin 960 had 4 miljard transistors tegen 5,5 miljard transistors per vierkante centimeter in de Kirin 970 processor. De nieuwe 10nm techniek resulteert ook in een 20% verminderde energie verbruik.

TSMC 10nm productieproces

Eerste AI Chip NPU

De Huawei Kirin 970 is de eerste processor in de wereld die beschikt over een eigen artificial intelligence SoC chip. De Chinese fabrikant noemt deze chipset Neural network Processing Unit ( NPU ). De Huawei Kirin 970 combineert dus niet alleen de CPU en GPU maar een CPU met GPU en NPU. De octa core processor is daarmee veel sneller dan de concurrentie meent Huawei. De 10nm processor is namelijk tot 5x sneller. De nieuwe chip helpt bij het optimaal gebruik van geheugen, AI berekeningen, Grafische prestaties en het verwerken van de camera beelden. De NPU kan foto’s tot wel 20 keer sneller bewerken dan een CPU. De toevoeging van de NPU aan de Kirin 970 belooft een indrukwekkende vooruitgang in snelheid en vooral efficiëntie van de processor. We gaan die kracht en snelheid voor het eerst zien in het aankomende Huawei Mate 10 vlaggenschip.

Kirin 970 AI Chip NPUAI Kirin 970Kirin 970 NPU 5x sneller

Dual Image Signal Processor ISP

Een vlaggenschip is tegenwoordig geen vlaggenschip zonder uitzonderlijke camera prestaties. De Chinese fabrikant Huawei snapt dat natuurlijk als geen ander. Vorig jaar zagen we dat met de slimme samenwerking tussen de fabrikant en Duitse camera maker Leica vanaf de Huawei P9. De Leica camera’s van de Huawei Mate 10 beloven nog beter, sneller en krachtiger te worden. De krachtige Kirin 970 heeft namelijk een dual image signal processor ( IPS ). Richard Yu legt ons uit dat een smartphone hiermee nog mooiere foto’s zal maken. De ISP stelt de processor in staat om 25% sneller te reageren, tot 4x hybride focus te leveren en ondersteunt daarnaast laser, diepte, contrast en Phase detection autofocus. Daarnaast verbetert de IPS de kwaliteit van foto’s in situaties met weinig licht.

Kirin 970 ISP fotografie processor

Eerste 1,2 Gbps LTE processor in de wereld

Vandaag heeft Huawei laten zien dat de Chinese fabrikant een van de leidende bedrijven is in LTE netwerk techniek. Het merk is groot in 4G netwerken en één van de leidende bedrijven in 5G techniek. Binnen smartphones is Huawei vanaf vandaag de leider op het gebied van LTE snelheid. De Kirin 970 is de eerste smartphone processor in de wereld voorzien van 1,2 Gbps connectiviteit. Een primeur in de smartphone wereld en een ongekende snelheid waarmee je voor de komende jaren veilig bent met een Kirin 970 aangedreven smartphone. De hedendaagse 4G netwerken in Nederland bieden bijvoorbeeld maximaal 450 Mbps aan snelheid. Naast de supersnelle LTE Cat 18 ondersteuning, ondersteunt de processor ook 5 carrier aggregatie, 4×4 MIMO en 256QAM. Kortom deze octa core processor is verder dan alle andere smartphone processors van dit moment op het gebied van connectiviteit.

Kirin 970 LTEKirin 970 1.2Gbps modem IFA 2017

Bekijk het laatste nieuws over Huawei:
Reacties (2)
Henk schreef op 2 september 2017 om 23:59

NPU, ISP, carrier aggregatie, MIMO, QAM, big.little: ik denk dat de gemiddelde lezer geen flauw benul heeft waar u het over heeft (myself included). Het is duidelijk dat u gepassioneerd bent over dit onderwerp, maar ik denk niet dat de rest van Nederland zo technisch onderlegd is als u.

Jasper van Wezel schreef op 3 september 2017 om 13:54

Hoi Henk,
Ja het blijft droge stof. Ik ga proberen of ik een stuk voor je kan maken met minder technische termen.
Dan zal ik hem hier linken.

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones