Kwartaalcijfers Apple: opnieuw minder iPhones verkocht

Kwartaalcijfers Apple: opnieuw minder iPhones verkocht

Het gaat bergafwaarts met Apple. In de maanden juli, augustus en september slechts 45,5 miljoen iPhones, een stuk minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dit is het derde opeenvolgende kwartaal dat het Amerikaanse technologiebedrijf minder smartphones verkoopt.

Dat blijkt uit de financiële cijfers van het derde kwartaal, ook wel het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2016. Deze zijn dinsdagavond bekend gemaakt door Apple.

Omzet en winst

We beginnen met de omzet en winst. Apple wist een omzet van 46,9 miljard dollar te boeken in de afgelopen drie maanden. Daarmee stijgt de omzet weliswaar met 11% als je deze vergelijkt met het tweede kwartaal, maar voor een eerlijke vergelijking moet je naar dezelfde periode van afgelopen jaar kijken. En dan zien we ineens een heel ander beeld. Toen bedroeg de omzet nog 51,5 miljard dollar. Dat is omgerekend een daling van 9%.

Als we naar de winst kijken zien we een vergelijkbare ontwikkeling. De winst kwam in het derde kwartaal uit op 9 miljard dollar. Een jaar eerder bedroeg deze nog 11,1 miljard dollar. Een simpele rekensom leert ons dat de winst hiermee in een jaar tijd met 18,9% is afgenomen. In vergelijking met het tweede kwartaal steeg de winst met 15,4%.

Als je de kwartaalcijfers goed bestudeert, zie je onmiddellijk waar het fout is gegaan. De omzet daalde in de VS, Europa, Japan en Azië licht, maar nergens ging Apple zo hard onderuit als in China. Een jaar geleden bedroeg de omzet nog 12,5 miljard dollar in China, in het derde kwartaal was daar nog maar 8,8 miljard dollar van over. De verkoop daalde hier omgerekend met maar liefst 29,6%. En dat terwijl China als de hardst groeiende afzetmarkt voor Apple wordt beschouwd.

iPhones en iPads

Als we naar de afzonderlijke producten van Apple kijken, zien we dat het bedrijf op vrijwel alle fronten slechter presteerde. In juli, augustus en september verkocht Apple niet meer dan 45,5 miljoen iPhones. Daarmee wist het techbedrijf een omzet van 28,2 miljard dollar binnen te halen. Daarmee moet Apple noodgedwongen voor het derde opeenvolgende kwartaal lagere verkoopcijfers voor zijn vlaggenschip in de boeken noteren. Er is één geruststelling: de iPhone 7 en iPhone 7 Plus zijn nagenoeg afwezig in deze cijfers. Dat komt omdat deze vlaggenschepen pas eind september in de winkels lagen, toen het derde kwartaal ten einde liep. Oftewel, in het vierde kwartaal van het jaar zien we pas wat de nieuwe iPhones voor de financiële cijfers van Apple doen.

Ook verkocht Apple minder iPads, Macs en andere producten. De iPad-verkoop daalde afgelopen jaar met 6,3% van 9,9 miljoen naar 9,3 miljoen. Daarmee wist het bedrijf een omzet van 28,2 miljard dollar te behalen. Apple verkocht in het derde kwartaal 14,5% minder Mac-computers dan vorig jaar: 4,9 miljoen in plaats van 5,7 miljoen. De omzet daalde daarmee 6,9 miljard dollar naar 5,7 miljard dollar. Producten als de Apple Watch, Apple TV en accessoires van derden vallen onder de categorie ‘Overige’. Hier daalde de omzet met 22,3% naar 2,4 miljard dollar.

Het is niet alleen maar kommer en kwel. Apples diensten deden het aanzienlijk beter. Dan moet je denken aan producten als AppleCare, Apple Pay en Apple Music. Op dit vlak behaalde het Amerikaanse technologiebedrijf een recordomzet van 6,3 miljard dollar, een stijging van 23,5%.

Prognose

Apple is positief over het vierde en laatste kwartaal. En terecht: vanwege de vele feestdagen is dat traditioneel gezien de meest lucratieve periode van het jaar. In het persbericht dat Apple samen met de kwartaalcijfers verstuurde, schrijft het bedrijf dat het een omzet tussen de 76 en 78 miljard dollar verwacht. Daarmee zou het bedrijf het oude record van vorig jaar –dat 75,9 miljard dollar bedroeg– omver blazen.

Ondanks de tegenvallende resultaten is Tim Cook, de hoogste baas bij Apple, enorm te spreken over wat er bereikt is. Hij zegt hierover het volgende:

“Our strong September quarter results cap a very successful fiscal 2016 for Apple. We’re thrilled with the customer response to iPhone 7, iPhone 7 Plus and Apple Watch Series 2, as well as the incredible momentum of our Services business, where revenue grew 24 percent to set another all-time record.”

Bekijk het laatste nieuws over Apple:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones