1 augustus 2014 door in Samsung.

SamsungSamsung heeft flink minder omzet en winst behaald in het tweede kwartaal van 2014 dan een jaar geleden. Dat blijkt bij de presentatie van de jaarcijfers van het Zuid-Koreaanse bedrijf. Met name de slechte prestaties van de tak die mobiele apparaten maakt hebben tot deze slechte cijfers geleid.

De cijfers van Samsung vallen weliswaar tegen, geheel onverwachts kwam de tegenslag niet. Begin juli gaf het bedrijf al een winstwaarschuwing af over een matig tweede kwartaal van 2014. Destijds werd de waarschuwing afgegeven vanwege een minder snel groeiende smartphone- en tabletmarkt. Die negatieve vooruitzichten hebben zich nu vertaald in tegenvallende resultaten.

Winst en omzet

De nettowinst van Samsung daalde van 7,8 biljoen won (5,6 miljard euro) in het tweede kwartaal van 2013 naar 6,3 biljoen won (4,6 miljard euro) in het tweede kwartaal van dit jaar. Ook de omzet kreeg een flinke klap en daalde van 57,5 biljoen won (41,8 miljard euro) vorig jaar naar 52,4 biljoen won (38,1 miljard euro) dit jaar.

De cijfers zijn in lijn met de voorspellingen van het bedrijf, maar toch komt het als een tegenvaller voor Samsung. Vooral wat betreft de goedkopere smartphones, op dit moment de snelst groeiende markt, verliest het bedrijf zijn leidende positie.

Toekomstverwachtingen

Ook voor de tweede helft van 2014 verwacht Samsung geen geweldige cijfers. In een verklaring op de website zegt het bedrijf:

“De mogelijkheden voor groei blijven onduidelijk terwijl de concurrentie om wereldwijd marktaandeel in de mobiele industrie intensiveert.”

Het Zuid-Koreaanse bedrijf had gehoopt dat de lancering van de Galaxy S5 zou zorgen voor betere cijfers dan vorig jaar, maar daar blijkt geen sprake van te zijn. Het bedrijf verwacht echter wel dat nieuwe telefoons zullen zorgen voor betere verkopen. Analisten denken echter dat die lanceringen niet tot meer winst zullen leiden, maar de schade wel zullen beperken.

Galaxy F?

Tijdens een gesprek met investeerders zei een bestuurder van Samsung ook dat het bedrijf bezig is met een nieuw toptoestel, dat wordt gemaakt van ‘nieuwe materialen’. Het zou hier mogelijk gaan om de nieuwe Galaxy F, een toestel dat nog niet officieel is bekendgemaakt, maar waar al wel heel lang geruchten over de ronde doen.

Geef een reactie

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones