Liberty Global neemt Ziggo over

ZiggoLiberty Global, het moederbedrijf van UPC, heeft toestemming gekregen van de Europese Commissie om Ziggo over te nemen. Dat onder enkele voorwaarden. Als consument zul je hier niet meteen veel van merken. Ziggo kennen we al als de grootste kabelaar van Nederland. Nu worden daar het kabelnetwerk en de klanten van UPC aan toegevoegd. Het is niet bekend of de overname uiteindelijk positief of negatief zal uitpakken.

Ziggo de grootste

Het groene licht van de Europese Commissie kwam afgelopen vrijdag. Nu de grote aanbieder samengaat met UPC, zal het bedrijf nagenoeg landelijke dekking hebben en wordt het nieuwe bedrijf de grote leider op de markt voor zowel breedband internet als televisie.

KPN heeft er dus een grote concurrent bij. Wat betreft aantal klanten is KPN de grootste op de markt wat betreft telefonie. Naar schatting is Ziggo de grootste speler qua omzet.

Voorwaarden

Voor de grote overname stelt de Europese Commissie wel een paar voorwaarden, aangezien er een hele grote concurrentie voor andere marktspelers ontstaat. Liberty Global moet haar betaalzenderFilm1 verkopen, om daarmee te voorkomen dat het nieuwe bedrijf een te sterke positie krijgt wat betreft betaal-TV en on demand diensten.

Ook verplicht de commissie om alle clausules los te laten die Liberty Global die televisiezenders dwars kunnen zitten om hun aanbod ook via internet naar de kijker te brengen. Zo kunnen die derde partijen (zoals Netflix en Spotify) concurreren met het aanbod.

KPN is woedend

kpnProvider KPN heeft boos gereageerd en noemt het veel te lichte voorwaarden. Ook hoeven Liberty Global en Ziggo geen toegang te geven tot hun netwerk. Dat moet KPN wél, tegen gereguleerde tarieven. Daar wil KPN graag een einde aan maken.

Waarschijnlijk krijgt KPN daarin geen gehoor omdat het erop lijkt dat de Nederlandse toezichthouder ACM (Autoriteit Consument en Markt) die regulering nodig vindt omdat er anders duopolie ontstaat op de markt, waarna kleinere aanbieders veel minder kans hebben.

Manuel Kohnstamm (verantwoordelijk voor reguleringszaken bij Liberty Global) zegt dat hij de wens van KPN wel begrijpt, maar dat KPN ook nog grote marktaandelen heeft op de zakelijke markt en met mobiele telefonie.

Gelijkwaardig speelveld

KPN zegt graag te zien dat er een gelijkwaardig speelveld gecreëerd wordt. Liberty Global zal straks samen met Ziggo 44% aandeel hebben in de breedbandmarkt voor consumenten. KPN komt niet verder dan 40%. Wat betreft aanbod van aansluitingen op televisiekanalen wint wederom Liberty Global in combinatie met Ziggo.

Als Ziggo haar netwerk open moet gaan stellen voor derden wat betreft het aanbod van internet, televisie en bellen krijgt de concurrentie een grote boost en zou dat voor gunstigere prijzen leiden voor de de consumenten. Of dat gaat gebeuren, hangt af van de ACM.

Toezichthouder ACM zal binnenkort met een analyse komen van de kabel- en telecommarkt waarna deze eventueel nog aangevochten kan worden door partijen op de markt.

Gevolgen voor jou

Hoe zal de overname uitpakken voor jou als consument? Dat is voorlopig de naamswijziging. Er zijn echter twee factoren die vervolgens het succes van de overname bepalen. Namelijk de reactie van Nederlandse mededingingsinstanties en de manier waarop toekomstige regulaties in elkaar steken.

Bekijk het laatste nieuws over Ziggo:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones