MediaTek Helio X30 op TSMC 10nm met Cat.12 LTE

MediaTek Helio X30 op TSMC 10nm met Cat.12 LTE

MediaTek heeft zijn nieuwe chipset aangekondigd, de Helio X30. Het is wederom een deca-core processor net als vorig jaar. MediaTek was in 2015 de eerste fabrikant die een deca-core processor maakte voor een smartphone, de Helio X20. Later is ook de Helio X25 uitgebracht maar beide processors konden het niet opnemen tegen de Snapdragon 820 van Qualcomm.

TSMC 10nm (nanometer) proces

De Helio X30 van MediaTek maakt men met behulp van het 10nm FinFET proces van de halfgeleider fabrikant uit Taiwan, TSMC. Het zelfde proces gebruikt Huawei voor zijn nieuwe Kirin processor 970. Ter vergelijking, vorig jaar zijn zowel de Helio X20 en X25 Helio gemaakt door middel van het 20nm proces.

MediaTek Helio X30

Net als zijn voorgangers zal ook de Helio X30 een deca-core processor zijn. De processor bevat vier Cortex A-73 kernen maximaal geklokt op 2,8 GHz en vier Cortex A-53 kernen die draaien op 2,2 GHz en twee Cortex A-35 kernen op 2 GHz. De Helio X30 wordt grafisch ondersteund door een de quad-core PowerVR 7XT GPU. De combinatie moet klaar zijn voor virtual reality en augmented reality apparaten.

De processor ondersteunt werkgeheugen tot 8 GB LPDDR4 en de nieuwste standaard voor opslag, UFS 2.1. Camera’s tot 26-megapixels worden ondersteund, ook natuurlijk ook de dubbele camera’s die je bij verschillende fabrikanten aantreft zoals de LG G5 en de Huawei P9. De processor wordt geleverd met een modem dat drie carrier aggregatie (3CA) en Cat.12 LTE ondersteunt.

Beschikbaarheid en prijs

De MediaTek Helio X20 zie je nu veel in budget smartphones zoals de 360 N4 . Deze smartphone kost slechts 899 yuan (120 euro). Door de vertraging in de massaproductie van 10nm chipsets zullen de toestellen met een Helio X30 pas aan het einde van dit jaar of aan het begin van volgend jaar verschijnen. We verwachten dan ook dat smartphones die door een Helio X30 processor worden aangedreven pas in 2017 zullen verschijnen. Dat zullen met name de voordelige high-end smartphones zijn, gericht op de Aziatische markten.

360-n4

 

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones