Meizu Pro 5 krijgt broer met Ubuntu-smaak

Meizu Pro 5 krijgt broer met Ubuntu-smaak

Heel langzaam beginnen Ubuntu-telefoons hun opwachting te maken in het uitgebreide smartphonelandschap. Volgende week lanceert het Chinese Meizu haar Pro 5-telefoon opnieuw, maar deze keer met het Ubuntu-besturingssysteem. Eerder verscheen dezelfde telefoon al eind 2015 met Android.

Hoge inzet

De Meizu Pro 5 Ubuntu Edition wordt de vierde telefoon die voorzien is van het opensource-besturingssysteem. Canonical, het bedrijf achter Ubuntu, sleutelt al jaren aan de op Linux gebaseerde software die voor het eerst voor smartphones beschikbaar kwam in oktober 2013. Het ondersteunde rond die tijd verschillende telefoons zoals de Google Nexus 4, maar over eigen telefoons beschikte Canonical nog niet tot de introductie van de Meizu MX4 budget-smartphone eind 2014.

Daar komt nu verandering in, de stap van de Meizu MX4 naar de Meizu Pro 5 is behoorlijk groot qua specificaties. Niet alleen groeit het scherm naar 5,7 inch met Full HD-resolutie en Gorilla Glass 3-bescherming, ook zit er 3 GB werkgeheugen en een octacore processor in: de Exynos 7420 die men ook terugvindt in de Samsung Galaxy S6. Vier ARM Cortex A53 en vier Cortex A57-kernen zorgen samen met een Mali T760MP8-GPU voor het rekenwerk, terwijl de camera in 4K-resolutie kan opnemen en plaatjes met een formaat van 21 megapixels kan schieten. Het 168 gram wegende toestel is uitbreidbaar met microSD-kaartjes en komt standaard met minimaal 32 GB opslagruimte. De verkoopprijs gaat voor dit alles neerkomen op 369 dollar voor de goedkoopste versie, omrekend ongeveer 330 euro exclusief btw en invoerkosten. Het totaalplaatje gaat dan ongeveer 400 euro bedragen voor dit semi-highend toestel. Ondertussen brengt Meizu ook weer andere telefoons uit voor de Android-markt, waaronder de opvolger van de Meizu Pro 5. Zo maakt na een half jaar de Meizu Pro 6 zijn opwachting.

Lastige markten

Ubuntu Touch onderscheidt zich van Android en iOS door een completere ervaring aan te gaan bieden. Canonical heeft enkele jaren hard gewerkt aan haar grootste troefkaart, het Convergence-systeem. Daarmee kan je de Ubuntu-telefoon maar ook tablets koppelen aan een extern scherm en erna gewoon verder werken vanaf het punt waar je gebleven was. Convergence-tablets komen pas vanaf het tweede kwartaal van het jaar, maar het is onduidelijk hoe de ondersteuning is voor de Meizu Pro 5 Ubuntu Edition.

De Ubuntu-software met een wat ‘nerdy’ reputatie is vooral bekend onder ontwikkelaars en gebruikers in opkomende landen zoals India en China, waar het besturingssysteem vaak vooraf wordt geïnstalleerd op computers. Het is een sprong in het diepe voor het moederbedrijf Canonical, zeker met het oog op de gevestigde orde waarin Android en iOS met respectievelijk 80,7 procent en 17,7 procent van alle smartphoneverkopen domineren volgens het analistenbureau Gartner. Daarnaast is er ook nog concurrentie van Mozilla met het Firefox OS en Samsung’s eigen Tizen om rekening mee te houden.

Bekijk het laatste nieuws over Meizu:
Joshua Jacobs
Over de auteur: Joshua Jacobs

Startend journalist met zijn wortels in Rhenen. Oog voor mensen en hun verhalen. Passie voor tech en smartphones en zodoende bij Telefoonabonnement.nl terecht gekomen. Daarnaast in zijn vrije tijd zeer actief in de lokale gemeenschap.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones