Motorola maakt Android-updateplannen bekend

Motorola Moto G4 Plus

Na Sony en HTC maakt nu ook Motorola bekend welke toestellen een update naar Android 7.0 Nougat kunnen verwachten. Ditmaal gaat het niet om geruchten of roddels: de Amerikaanse smartphoneproducent heeft op zijn blog een lijst online gezet waarin het de naam en toenaam noemt van alle mobiele telefoons die een update naar de nieuwste Android-versie tegemoet kunnen zien.

Ieder jaar als Google een nieuwe versie van zijn besturingssysteem lanceert, vragen gebruikers zich af of en wanneer hun toestel de nieuwste Android-versie kunnen verwachten. Dit ritueel zien we ook dit jaar weer opduiken. Vol spanning wacht iedereen af wanneer de fabrikant van zijn of haar mobiele telefoon officieel bekend maakt welke toestellen een update krijgen.

Android-updateproces

Een Android-update uitrollen klinkt eenvoudig, maar is een lang en complex proces waarbij vele partijen betrokken zijn. Het begint allemaal bij Google die een nieuwe versie van zijn besturingssysteem ontwikkelt en test. Als de testfase is afgerond, stuurt Google een Software Development Kit (SDK) naar chip- en smartphonefabrikanten. Omdat iedere smartphone zijn eigen hardware, schermgrootte en Android-skin heeft, moet er voor ieder model gekeken worden of deze overweg kan met de nieuwste Android-versie. In deze fase bepalen fabrikanten welke smartphones wel en niet in aanmerking komen voor de update.

Dan volgt er een testronde bij de fabrikanten om te kijken of het besturingssysteem daadwerkelijk doet wat ie hoort te doen en of er geen bugs of andere schoonheidsfoutjes in het OS zijn geslopen. Vervolgens gaan providers, telecomwaakhonden en Google aan de slag en kijken of de implementatie van de nieuwe Android-versie door de fabrikanten in orde is. Als zij allemaal akkoord gaan met de vormgeving en werking van het besturingssysteem kan de uitrol beginnen.

Vervolgens is het aan providers of zij bereid zijn om de update al dan niet uit te rollen. Zij verkopen liever nieuwe toestellen dan oudere telefoons van updates te voorzien. Producenten en providers maken gezamenlijk afspraken over hoe de uitrol gaat plaatsvinden. Dan is de nieuwste Android-versie eindelijk binnen handbereik.

Motorola Android Nougat

Updateplannen Motorola

Motorola is inmiddels al zo ver in het updateproces om Android 7.0 Nougat uit te rollen dat de namen op tafel liggen van de toestellen die straks met de nieuwe Android-versie aan de slag kunnen. De eerste toestellen die op Android Nougat kunnen rekenen zijn de Moto Z- en Moto G4-reeks. Deze worden nog voor het einde van het jaar uitgerold.

Naast deze nieuwe, recente modellen staan ook wat oudere op de nominatielijst. Hieronder vind je de volledige lijst die Motorola op zijn website heeft gepubliceerd.

 • Moto G4
 • Moto G4 Plus
 • Moto G4 Play
 • Moto X Pure Edition
 • Moto X Style
 • Moto X Play
 • Moto X Force
 • Droid Turbo 2
 • Droid Maxx 2
 • Moto Z
 • Moto Z Force
 • Moto Z Play
 • Moto Z Droid
 • Moto Z Play Droid
 • Nexus 6

Sommige modellen als de Moto X Pure Edition en Droid Turbo 2 zijn niet in Europa gelanceerd. Maar verreweg het gros van de hierboven genoemde toestellen is verkrijgbaar in Nederland.

Samsung, Sony, HTC

Motorola is niet de eerste fabrikant die zijn Android-updateplannen bekend maakt. Samsung meldde eerder al dat de Samsung Galaxy Note 7 binnen twee tot drie maanden na de lancering –wanneer die ook moge plaatsvinden– een update naar Android Nougat krijgt.

Daarop volgde Sony. Op de kandidatenlijst van het Japanse elektronicaconcern staan de Sony Xperia Z3+, Sony Xperia Z5, Sony Xperia Z5 Compact, Sony Xperia Z5 Premium, Sony Xperia X, Sony Xperia XA, Sony Xperia XA Ultra en Sony Xperia X Performance. Het kan goed dat mensen met één van deze toestellen nog tot volgend jaar moeten wachten op de update: het bedrijf heeft geen tijdspad bekend gemaakt.

Ook HTC heeft tot slot zijn updateplannen aangekondigd. De HTC 10 krijgt nog voor het einde van het jaar Android Nougat, de HTC One M9 en HTC One A9 volgen op een later tijdstip.

Bekijk het laatste nieuws over Motorola:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones