Nokia 2 doorstaat buig- en krastest

Nokia 2 doorstaat buig- en krastest

Zack Nelson van het populaire YouTube-kanaal heeft weer een buig- en krastestvideo online gezet. Ditmaal neemt hij de Nokia 2 onder handen, de goedkoopste smartphone uit het assortiment van HMD Global. Betekent goedkoop ook duurkoop in termen van bouwkwaliteit? Absoluut niet in dit geval. Meer weten? Lees dan snel verder.

De Nokia 2 is de meest recente aanwinst van HMD Global. Het is een echte budgettelefoon waarvan we niet achteroverslaan als we naar het design en de specificaties kijken. Maar dat is juist iets waar sommigen zich door laten leiden als ze een telefoon uitzoeken. Zij geven hun geld liever uit aan andere dingen, zoals een vakantie of hun hobby. Waarom zou je dan onnodig veel geld uittrekken voor een apparaat waar je af en toe mee belt? Bellen gaat immers net zo goed op een budgettelefoon als op een duur, high-end vlaggenschip als de Samsung Galaxy S8.

Een budgettelefoon betekent dat je compromissen moet sluiten. De interne componenten zijn niet echt krachtig, de hoeveelheid opslagcapaciteit is vaak aan de lage kant, de beeldkwaliteit van de camera laat te wensen over en de bouwkwaliteit is niet echt denderend. Dat laatste is een vooroordeel en is lang niet altijd het geval. Dat bewijst Zack Nelson van het YouTube-kanaal JerryRigEverything in zijn laatste video. Daarin neemt hij de Nokia 2 flink onder handen. We kunnen alvast verklappen dat hij de buig- en krastest doorstaat. Benieuwd hoe gehavend hij uit de strijd komt? Lees dan de onderstaande alinea’s of bekijk de video.

Degelijke bouwkwaliteit

Zoals altijd begint Nelson met de krastest. Daarmee test hij of een scherm bestand is tegen voorwerpen als sleutels of munten, zaken die je in een broekzak of in een rugzak aantreft. Als het display gemaakt is van plastic, krast hij snel. De video laat zien dat de Nokia 2 op niveau zes krassen en groeven achterlaat. Ook dure vlaggenschepen laten op dit niveau beschadigingen zien. Oftewel, het display is gemaakt van glas, Corning Gorilla Glass 3 om precies te zijn. De camera’s worden door hetzelfde glas beschermd, zowel aan de voor- als de achterkant. Dat laatste is opvallend omdat de duurdere Nokia 3 nog een plastic beschermkapje had over de primaire camera. Als je deze eenmaal beschadigt, zien je foto’s er voortaan niet meer uit. Opmerkelijk dat de hoofdcamera van de goedkope Nokia 2 wel een glazen plaatje heeft om de lens te beschermen en zijn duurdere tegenhanger niet.

Een puntje om je zorgen over te maken is het oorstuk. Een lapje stof (vinyl) beschermt dit onderdeel tegen stof, vuil en andere deeltjes die rondvliegen. Nelson laat zien dat deze vrij gemakkelijk te verwijderen is. Dat betekent dat hij waarschijnlijk vrij snel uit zichzelf loslaat, omdat de lijm het laat afweten. Bij een metalen grille heb je daar geen last van. De merknaam Nokia is niet in de backpanel gegraveerd, maar ingelegd. De kans bestaat dus dat je vroeg of laat letters kwijtraakt, zeker als je de telefoon intensief gebruikt.

Het paneel aan de achterkant is gemaakt van plastic en verwijderbaar. Op deze manier plaats je je sim- en geheugenkaart. Het frame en de knoppen aan de zijkant zijn daarentegen van aluminium gemaakt. Dat geeft het toestel enige stevigheid. Als Nelson de vlam van zijn aansteker tegen het scherm houdt, slaat hij zwart uit. Dat betekent dat de Nokia 2 een IPS LCD-display heeft. Bij een OLED-scherm wordt hij wit. Als het scherm weer is afgekoeld, wordt hij weer normaal en komen de pixels weer tot leven. Tot slot volgt de beruchte buigtest. Als Nelson kracht uitoefent op de voorzijde van het toestel, zie je hem duidelijk buigen. Het scherm en de behuizing blijven echter intact. Je hebt nu echter wel een permanente buiging in je toestel. Door een beetje druk uit te oefenen aan de andere kant kun je het frame weer enigszins op zijn oude plaats terugbuigen.

Alle Nokia-telefoons die Nelson tot nu toe onder handen heeft genomen, doorstonden de kras- en buigtest. En dat is ook het geval met de Nokia 2. En dat is indrukwekkend voor een toestel dat slechts 119 euro kost.

Over de Nokia 2

De Nokia 2 heeft een 5 inch groot HD-display met daaronder de Qualcomm Snapdragon 212. Dat is niet bepaald een snelheidsduivel, maar dat mag je ook niet verwachten voor het geld dat je voor het toestel betaalt. De chipset wordt bijgestaan door de Adreno 304 GPU, 1 GB werkgeheugen en 8 GB intern geheugen. Extra geheugen bijkopen is dan ook van harte aan te bevelen. Foto’s schiet je met een 8 en 5 megapixelcamera.

Een belangrijke reden om voor de Nokia 2 te kiezen is de gigantische 4100 mAh batterij. Gezien het kleine schermformaat en de lage schermresolutie, haal je hier gemakkelijk een batterijduur van anderhalve dag tot twee dagen mee. Keerzijde is wel dat opladen behoorlijk lang duurt, omdat het toestel met microUSB 2.0 poort is uitgerust. Hij draait out-of-the-box op Android 7.1.1 Nougat. Hoewel HMD Global geen woord heeft gezegd over Android 8.0 Oreo, gaan we er wel van uit dat hij begin volgend jaar een upgrade krijgt. HMD heeft immers beloofd dat alle Nokia-telefoons de nieuwste versie van Google’s besturingssysteem krijgen.

De Nokia 2 haal je al in huis voor 119 euro. Hij is verkrijgbaar in het zwart, wit en koper.

Bekijk het laatste nieuws over Nokia:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones