Nokia 3310 enorm in trek bij consumenten

Nokia 3310 enorm in trek bij consumenten

De Nokia 3310 is zeer gewild bij consumenten. De Britse smartphoneretailer Carphone Warehouse noemt de vraag naar de feature phone van Nokia ‘verbazingwekkend’. Uit de statistieken van GSM Helpdesk blijkt dat de 3310 ook bij Nederlandse telefoongebruikers veel interesse wekt.

Nokia en HMD Global pakten groots uit op het Mobile World Congress (MWC). Daar onthulde de bedrijven maar liefst drie nieuwe smartphones en één feature phone: de Nokia 6, Nokia 5, Nokia 3 en Nokia 3310. Zowel op de beursvloer als in de media ging de meeste aandacht niet uit naar de Nokia, de Android-telefoon met de beste papieren. In plaats daarvan had iedereen zijn of haar ogen gericht op de Nokia 3310.

De Nokia 3310 is een re-release van het populaire toestel dat in het jaar van de eeuwwisseling werd gepresenteerd. Al met al ging het toestel meer dan 125 miljoen keer over de toonbank. Zo’n hoog verkoopcijfer van één specifiek model is tot op de dag van vandaag niet behaald. Wat de mensen destijds aansprak aan de telefoon, was een combinatie van een excellente batterijduur en uitstekende bouwkwaliteit. Soms hoor je mensen wel eens zeggen: ‘Mijn iPhone viel op de grond en het scherm was kapot. Toen ik mijn Nokia 3310 liet vallen, was de vloer kapot’. Ook ‘Ik wil graag de nieuwe Nokia 3310 kopen, maar de batterij van mijn oude is nog niet leeg’ is erg populair.

Populair

De Nokia 3310 roept veel goede herinneringen op. Dat is mogelijk de reden waarom iedereen helemaal weg is van het toestel. Aan de specificaties zal het niet liggen: je kunt er niet eens mee internetten of whatsappen. Carphone Warehouse spreekt van een “ongeëvenaarde vraag voor een feature phone”. Het aantal vooraanmeldingen of pre-orders was ongelooflijk hoog, aldus een hooggeplaatste medewerker van de retailer.

Niet alleen in het Verenigd Koninkrijk, maar ook in Nederland is de Nokia 3310 in trek. GSM Helpdesk heeft berekend dat 17% van alle reminders –een herinneringsbericht die bezoekers ontvangen zodra een telefoon verkrijgbaar is– die afgelopen week zijn ingevuld voor de feature phone van Nokia zijn. Daarmee liet het toestel high-end vlaggenschepen als de LG G6 en Sony Xperia XZ Premium achter zich.

Waarschuwing

Het aantal zoekopdrachten naar de Nokia 3310 steeg volgens analisten met 800% nadat hij was aangekondigd. Dat was niet zozeer om een antwoord te krijgen op de vraag wanneer hij in de winkels ligt of wat hij gaat kosten. In plaats daarvan wilde men weten welke providers het toestel aanbieden.

Toch waarschuwen de analisten HMD Global dat het bedrijf zich niet moet blindstaren op het prille succes van de Nokia 3310. Ze vrezen namelijk dat de telefoon de moderne smartphones van het bedrijf dreigt te overschaduwen. “HMD moet zien te voorkomen dat Nokia puur als een nostalgiemerk wordt gezien”, aldus een analist van IHS Markit tegenover de Britse krant The Telegraph.

Specificaties Nokia 3310

De Nokia 3310 heeft een 2.4 inch kleurenscherm met QVGA-resolutie (320 bij 240 pixels). Het toestel komt alleen met 2G-connectiviteit. Mobiel internetten is dus niet mogelijk met de Nokia 3310. Bellen en sms’en wel, maar niet in ieder land. Je krijgt 16 GB intern geheugen, met de mogelijkheid om deze uit te breiden tot 32 GB. Aan de achterkant heeft Nokia/HMD een 2-megapixelcamera met LED-flitser geplaatst. Verwacht dus geen fotografische hoogstandjes.

De batterij heeft een capaciteit van slechts 1200 mAh. Dat is volgens HMD genoeg om 22 uur te bellen of 39 uur de FM Radio af te spelen. Over muziek gesproken: de Nokia 3310 komt tevens met ingebouwde mp3-speler zodat je je eigen muziekcollectie kunt afspelen. Het besturingssysteem is door Nokia zelf ontworpen in het verleden: Nokia Series 30+.

De adviesprijs die HMD heeft meegegeven bedraagt 49 euro.

Bekijk het laatste nieuws over Nokia:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones