OnePlus krijgt koekje van eigen deeg

OnePlus krijgt koekje van eigen deeg

Carl Pei, een van de oprichters en CEO’s van OnePlus, krijgt lik op stuk. Eén van zijn medewerkers plaatste een poll met de vraag waar fans de voorkeur aan gaven: Pure Android of OxygenOS. In de overtuiging dat OxygenOS als populairste skin uit de bus zou komen, vroeg de topman om deze poll niet te verwijderen, zoals Xiaomi een paar dagen geleden wel nog deed. De uitslag pakte echter anders uit dan gedacht. Waarschijnlijk heeft hij daar nu grote spijt van.

Waar gaat het precies om? Het draait allemaal om een poll die Xiaomi een paar dagen geleden op Twitter plaatste. Daarin vroeg de Chinese telefoonmaker aan haar klanten wat ze fijner vonden: een Xiaomi-telefoon met Android One of MIUI 9. Android One is een versie van Google’s besturingssysteem die zonder bloatware of extra features wordt geleverd en gebruikers extra lang software-updates belooft. MIUI 9 is de nieuwste versie van de Android-schil die Xiaomi heeft ontwikkeld en over het besturingssysteem van de zoekmachinegigant heeft gegoten.

Aanvankelijk ging MIUI 9 aan de leiding in de poll, maar uiteindelijk kreeg Android One de meeste stemmen. Uiteindelijk koos 57 procent van de deelnemers voor Android One en de resterende 43 procent voor MIUI 9. Dat was op basis van bijna 15.000 stemmen.

Arrogantie van OnePlus

Een productmanager van OnePlus kwam met het lumineuze idee om een vergelijkbare poll op te zetten voor OnePlus liefhebbers. Zij kregen de vraag of zij de voorkeur gaven aan Pure Android -ook wel stock Android genoemd- of OxygenOS, de custom ROM die op de nieuwste flagship killers van de fabrikant is te vinden. Pure Android heeft als grote voordeel dat het een kale en schone versie van Android is, zonder een hoop overbodige toeters en bellen die de meesten toch niet gebruiken. OxygenOS komt daarentegen wel met enkele speciale functies. Zo heeft het besturingssysteem onder meer een leesmodus waarbij alle kleuren verdwijnen en je alleen nog maar zwart, wit en grijstinten in beeld ziet.

Carl Pei vond het een mooi initiatief, zeker toen hij halverwege de dag zag dat OxygenOS aan kop stond. Daarop plaatste hij een tweet onder het bericht van de productmanager met daarbij het verzoek om deze poll niet te verwijderen. Overduidelijk een knipoog naar het voorval van Xiaomi.

Het pakte echter niet uit zoals de topman hoopte. Toen de medewerker de poll sloot, waren de meeste stemmen uitgebracht op Pure Android: 58 procent om precies te zijn. De overige 42 procent gaf de voorkeur aan OxygenOS. Het is een ruime overwinning voor stock Android en een klap in het gezicht van OnePlus. Wie hoopt dat de vlaggenschepen van OnePlus in de toekomst stock Android krijgen, komt bedrogen uit. In een reactie op de poll laat de productmanager weten dat hij alle twitteraars dankbaar is voor het invullen van de poll en de reacties die ze onder het bericht achterlaten. “Het motiveert ons om verder te werken aan OxygenOS en ons product te verbeteren”, aldus de medewerker.

Typisch een gevalletje van verkoop de huid niet voordat de beer is geschoten. Naming en shaming is een veelgebruikte tactiek in de marketingwereld, maar zorg er dan wel voor dat het niet tegen je gebruikt kan worden. Nu komt het over alsof OnePlus een arrogante en zelfingenomen smartphoneproducent is.

Bekijk het laatste nieuws over OnePlus:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding