Ontwikkelaar versie Android O is uit

Ontwikkelaar versie Android O is uit

Android heeft een ontwikkelaar release uitgebracht van zijn nieuwe besturingssysteem Android O. Alhoewel Android Nougat nog niet eens uit is, is Google al bezig met het volgende besturingssysteem. Welke nieuwe functionaliteiten zal het nieuwe besturingssysteem brengen? Lees dat en meer in dit artikel.

Stille entree

Android O is in tegenstelling tot zijn voorganger Android Nougat enigszins stilletjes uitgebracht. Android 7 Nougat was per direct over-the-air (via je telefoon) te downloaden op telefoons als de Nexus 5X en Nexus 6P. Wat betreft Android O heeft Google enkel een melding gemaakt op zijn eigen blog en via de ontwikkelaar website van Google wordt eveneens het nieuwe besturingssysteem aangekondigd. Het is nog niet bekend waarvoor de O in de naam staat. Er wordt wel al gespeculeerd dat het mogelijk zal staan voor Oreo. Dit is niet gek, aangezien Google zijn mobiele besturingssystemen vaker naar etenswaren vernoemd. Wat te denken van Nougat, Lollipop en ga zo maar door. Een exacte releasedatum is nog niet bekend, al wordt er gegokt op eind dit jaar.

Wat biedt Android O?

Uiteraard is het ook zeer belangrijk wat deze nieuwe versie zal brengen. De informatie is wel onder voorbehoud: het gaat hier om een zogenaamde ontwikkelaar-versie en er kan dus nog veel veranderen aan de uiteindelijke versie. Ten eerste zal de manier waarop notificaties bovenaan het scherm worden weergeven licht worden veranderd. Het wordt namelijk mogelijk om notificaties per categorie in te gaan stellen. Stel je hebt enkele apps op je telefoon die met sport te maken hebben zoals voetbaluitslagen en Formule-1 tijden. Het wordt mogelijk om deze apps hun meldingen te categoriseren onder de categorie sport. Hierdoor krijg je niet meer van iedere app een aparte melding en zo loopt je notificatiescherm niet vol.

Langer met je batterij doen

Verder zal het mogelijk worden om video’s af te spelen binnenin andere apps. Deze nieuwe functionaliteit heet picture-in-picture. Momenteel is het zo dat wanneer je een video aan het kijken bent, de video stopt zodra je de app of het venster sluit waarin de video draait. Met deze nieuwe functionaliteit wordt het mogelijk om, net als in YouTube, een video af te spelen binnenin een andere app. Dit kan handig zijn wanneer je een grote telefoon hebt en meerdere dingen gelijktijdig wil draaien, zoals bij de Huawei Mate 9.

Wellicht de grootste verbetering is de aanpak van het batterijgebruik van apps. Google optimaliseert het batterijgebruik aan de hand van drie dingen. Ten eerste het beperken van het aantal locatieupdates dat apps kunnen delen. Vervolgens het beperken van het aantal processen op de achtergrond en ten derde het beperken van apps om gebruik te maken van mobiel internet. Door het implementeren van deze restricties wordt de batterij vele malen efficiënter gebruikt, zo wordt gesteld.

Afbeeldingen van het nieuwe notificatiescherm en picture-in-picture modus:

Bekijk het laatste nieuws over Android:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones