Ontwikkelaar waarschuwt voor veiligheidsrisico iPhone X

Ontwikkelaar waarschuwt voor veiligheidsrisico iPhone X

Een ontwikkelaar waarschuwt online voor een mogelijk veiligheidsrisico met betrekking tot de Apple iPhone X, en specifiek diens camera’s. Volgens de ontwikkelaar is het namelijk mogelijk dat apps ongeautoriseerd foto’s kunnen maken met behulp van zowel de achter- als voorcamera. Dit kan rampzalige gevolgen hebben.

Dat, en meer laat ontwikkelaar Felix Krause weten middels een YouTube-video welke hieronder valt in te zien.

De Apple iPhone X is vanaf vandaag vooruit te bestellen via de officiële website van de fabrikant. Je hoeft hem echter niet spoedig te verwachten aangezien Apple met grote productietekorten kampt. Wie momenteel surft naar de officiële website ziet een levertijd van vier tot wel vijf weken vermeldt staan. Of deze termijn is berust op waarheid, valt nog te bezien. Diverse bronnen melden immers dat het zo tot 2018 zou kunnen duren vooraleer je de iPhone X krijgt opgestuurd. Reden van deze productieproblemen is de True Depth-camera welke de Face-ID functie mogelijk maakt: de nieuwe methode van beveiliging. Hoeveel werk Apple ook in deze techniek heeft gestoken, volgens software-ontwikkelaar Felix Krause is dit niet genoeg.

Apps kunnen stiekem foto’s maken

Middels een YouTube-video die momenteel goed wordt opgepikt door (internationale) media deelt hij zijn zorgen met betrekking tot de veiligheid van beide cameramodules van de iPhone X. Zijn verhaal is van technische aard en derhalve zullen wij proberen het zo simpel mogelijk uit te leggen. Kort gezegd komt het erop neer dat zodra jij een app toestemming geeft om gebruik te maken van één van je cameramodules (voor, of achter), deze app in staat is om stiekem foto’s te maken, ook wanneer jij dit niet doorhebt. Daarbovenop kunnen de camera’s ook videobeelden schieten, zo toont bovenstaande video. Dit is mogelijk zolang de app in de voorgrond draait, dus wanneer je hem open hebt staan. Dit lijkt wellicht ongevaarlijk, maar kan verregaande gevolgen hebben.

Mogelijke gevaren

Krause wijst in zijn video bijvoorbeeld op het gevaar van identiteitsfraude. De voorste camera van de iPhone X, de True Depth-sensor, is verschrikkelijk geavanceerd en in staat 3D-mappen van je gezicht te maken. Dit doet hij door bijna ontelbaar veel punten van je gezicht te scannen. Zodoende is hij in staat jou uit letterlijk miljoenen te herkennen en enkel te ontgrendelen wanneer jij kijkt. Deze mate van precisie is gevaarlijk indien jouw foto’s uitlekken via een dubieuze app, die dus stiekem foto’s van jou kan maken. Deze foto’s kunnen bijvoorbeeld gebruikt worden om online frauduleuze zaken mee uit te halen of zelfs op sociale media een nepprofiel op te zetten. Ook kan er bijvoorbeeld identiteitsfraude mee gepleegd worden.

Krause heeft zijn bevindingen met Apple gedeeld, welke nog moet reageren.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Michel van 't Klaphek
Over de auteur: Michel van 't Klaphek

Sociaal geograaf en planoloog in opleiding. Had eigen webshops met tweedehands smartphones en tablets. Deze voorliefde voor tech is omgezet in de vele nieuwsberichten voor Telefoonabonnement.nl. Sportief, sociaal.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones