Qualcomm verzoekt om iPhone invoerverbod in Amerika

Qualcomm verzoekt om iPhone invoerverbod in Amerika

Het gevecht tussen Apple Inc en Qualcomm bereikt een nieuwe hoogte. Qualcomm heeft een Amerikaanse handel agentschap verzocht om de invoer van iPhones te verbieden. Het is een reactie op het besluit van Apple om te stoppen met het betalen van een miljard dollar aan licentiekosten voor smartphone chips.

Volgens een bron van Bloomberg.com bekend met de strategie van Qualcomm, bereidt de chipfabrikant zich voor om de International Trade Commission te vragen om een verbod op de invoer van iPhones. De iPhones worden in Azië gemaakt om vervolgens weer in Amerika te worden verkocht. Met het verbod dreigt het iconische product van de Amerikaanse markt geblokkeerd te worden.

Kan Qualcomm de import van Apple’s iPhones blokkeren?

De International Trade Commission (ITC) is een quasi-rechterlijke bureau in Washington. Het bureau heeft de bevoegdheid om de invoer van goederen te blokkeren in de VS. Het agentschap werkt in veel gevallen sneller dan de federale rechtbanken. Normaal worden dergelijke geschillen namelijk uitgevochten voor de federale rechtbank.

Qualcomm meent dat Apple in overtreding is met oude contracten. Het bedrijf is namelijk gestopt met de betaling aan fabrikanten die de iPhone maken. Die betalen op hun beurt voor licenties aan de chipmaker. De patenten van Qualcomm hebben betrekking op de fundamentele codering voor het verzenden van data en spraak tussen netwerken en telefoons. Cruciale onderdelen die in alle smartphones te vinden zijn.

iPhone modellen

Waar gaat het gevecht tussen Apple en Qualcomm over?

Het juridische geschil tussen Apple en Qualcomm draait om patenten van de Amerikaanse chipmaker. Die stellen het Amerikaanse bedrijf in staat om een percentage van de prijs van alle moderne high-speed data smartphone te vragen. Het zijn namelijk patenten van de basis techniek waardoor het zelfs niet uitmaakt of welke chips worden gebruikt. Apple stelde eerder dit jaar, dat dit het systeem niet eerlijk is. De smartphone fabrikant meent dat de chipfabrikant haar licenties illegaal gebruikt om haar eigen halfgeleider divisie te helpen.

Het gevecht werd intenser nadat Apple afgelopen maand naar de rechter stapte en licentie kosten van circa één miljard dollar weigerde te betalen. Apple wilde met deze klap de onderhandelingspositie versterken voor betere prijsafspraken. In een reactie hierop heeft Qualcomm nu het verzoek ingediend om de import van iPhones te blokkeren bij de ITC.

Kevin Cassidy, een analist bij Stifel Nicolaus, zegt hierover het volgende: “Ze moeten iets doen. Het grote risico is namelijk, dat andere bedrijven of landen zeggen dat ze niet van plan zijn te betalen. Dat is het gevaar als ze Apple hier te laten wegkomen.

Beide Amerikaanse technologie bedrijven weigeren om commentaar te geven.

Waarom weigert Apple te betalen?

In een reactie zei Tim Cook, dat Qualcomm geen eerlijke voorwaarden heeft geboden. Terwijl ze dat zijn vereist op grond van octrooi regels. Net als andere smartphone fabrikanten is Apple het niet eens met de licenties die het moet betalen aan Qualcomm. Het besluit om te stoppen met betalen van Apple gebeurt nadat de chipfabrikant in China en ook Zuid-Korea al onder vuur lag. Daarnaast wil Apple een beter onderhandelingspositie zodat het betere prijsafspraken kan afdwingen.

Het gevecht tussen de twee kemphanen kan nog wel maanden gaan duren. Voordat de ITC kan beslissen om de iPhone import te stoppen zijn we bijna twee jaar verder (21 maanden). Beide partijen willen hier uit komen. Apple wil minder betalen en Qualcomm wil geld ontvangen. Voor Qualcomm is het wel cruciaal dat Apple niet in het gelijk gesteld wordt. Als dat gebeurt zullen partijen als Samsung en LG ook hun betalingen stoppen.

Mogelijke impact iPhone invoer blokkade

De iPhone wordt gemaakt in Azië. Mocht het verzoek van Qualcomm succesvolle zijn, dan wordt de Amerikaanse markt vergrendeld voor Apple. De Amerikaanse markt is goed is voor 40 procent van de totale omzet van Apple. Vorig jaar was de omzet van Apple in Amerika 86,6 miljard dollar (79,2 miljard euro). De iPhone zorgt voor meer dan 60 procent van alle omzet van de Amerikaanse premium smartphone fabrikant. Je begrijpt dat de gevolgen van het invoerverbod groot zijn.

De gevolgen voor Qualcomm zijn in ieder geval nu al groot. Het aandeel daalde behoorlijk en het bedrijf heeft de omzetverwachtingen van dit kwartaal al bijgesteld omdat het waarschijnlijk 500 miljoen dollar aan licentiekosten van Apple niet zal ontvangen. Mocht die lijn worden doorgezet voor het volledige jaar, dan verdampt de meeste winst van de Chipfabrikant.

 Geografische Inkomsten Apple

iPhone 7

De huidige iPhone 7 gebruik van een mengsel van Intel Corp. en Qualcomm modems om verbinding te maken met netwerken. Tot de iPhone 7 was Qualcomm de exclusieve leverancier van deze cruciale onderdelen. De patenten van de chipmaker hebben betrekking op de fundamentele codering voor het verzenden van data en spraak tussen netwerken en telefoons.

Qualcomm lag al onder vuur in China en Zuid-Korea

Binnen de smartphone markt heerst een moordende concurrentie druk. Niet alleen zijn er erg veel fabrikanten, de kostprijzen staan ook fors onder druk. Zelfs grote partijen als Samsung, Apple en LG hebben moeite hun kostprijs in de hand te houden. Een onderdeel van de kostprijs zijn de licenties aan Qualcomm. Eerder werd de Amerikaanse chipfabrikant al op de vingers getikt in Zuid-Korea en China.

In Zuid-Korea, waar Samsung en LG zijn gevestigd, kreeg Qualcomm in december 2016 al een boete van 1,03 biljoen won. De antitrust reguleerders waren van mening dat het bedrijf de antitrustwetgeving overtreedt en verzochten de chipmaker zijn zakelijke praktijken te wijzigen. Ook in China werd de chipmaker ervan beschuldigde dat het zijn machtspositie misbruikt. In 2015 betaalde Qualcomm 975 miljoen dollar om de zaak op te lossen. Het bedrijf mocht de licentievergoedingen voor fabrikanten wel berekenen maar tegen lagere tarieven.

Voorlopig is de iPhone nog volop leverbaar in Amerika. We verwachten dat de beide partijen er uit zullen zijn voordat er enige sprake zal zijn van invoerverbod.

Bekijk het laatste nieuws over Apple:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones