Record winst & lagere smartphone verkopen Samsung Q4

Samsung Q4 minder smartphone verkopen

Vandaag heeft Samsung bekend gemaakt, dat de Zuid Koreaanse onderneming een record winst verwacht voor het vierde kwartaal van 2017. De kwartaalwinst is echter minder hoog dan analisten hadden verwacht en de nummer één smartphone fabrikant verkocht waarschijnlijk minder smartphones.

Samsung voorspelt zelf een record winst in het vierde kwartaal van 2017 van 15,1 biljoen won (11,85 miljard euro). De winst stijgt daarbij 64% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2016. De omzet is vermoedelijk circa 66 biljoen won (51 miljard euro). Ondanks de enorme winststijging verwacht de Zuid-Koreaanse onderneming een iets lagere winst dan marktanalisten (15,9 biljoen won). De Zuid-Koreaanse onderneming had behoorlijk last van valuta koersen door de sterke won ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Een drijvende kracht achter de gigantische winst is de semiconductor unit van Samsung. Nasdaq meldt, dat marktanalisten sceptisch zijn over de resultaten voor 2018. De marktanalisten verwachten dat de run op geheugen (DRAM en NAND) vermindert en dat de smartphone divisie onder druk kan komen te staan. Smartphones zorgen voor zo’n 17% van de inkomsten van de technologie reus over het vierde kwartaal van 2017.

Samsung verwacht record winst Q4

De Zuid-Koreaanse nummer één smartphone maker verwacht, dat het dit jaar een record winst draait voor het vierde kwartaal. De winst stijgt vermoedelijk 64% jaar op jaar naar 15,1 biljoen won. Omgerekend naar euro’s is dat een winst van ongeveer 11,85 miljard euro. De winst stond daarbij zelfs onder druk van negatieve valuta koers en uitkeringen van bonussen. Analisten hadden echter verwacht, dat Samsung meer winst zou maken, 15,9 biljoen won. Over 2017 zou de totale winst op 53,6 biljoen won, ongeveer 42 miljard euro.

Een grote bijdrage aan de winstgroei komt vanuit de semiconductor divisie van Samsung. Deze divisie is verantwoordelijk voor de fabricage van de geheugenchips. Immense vraag naar geheugenchips zorgde er afgelopen jaar voor, dat de divisie een geweldige winst behaalde van 10 biljoen won. Met een verwachte winst van 35 biljoen won (ongeveer 27,4 miljard) is het aandeel van de geheugenchip divisie ongeveer twee derde van de volledige winst van Samsung.

Smartphone verkopen daalde Q4 2017

In een artikel van Nasdaq.com verklaart een analist van HI Investment & Securities, dat de smartphone verkopen afgelopen kwartaal waarschijnlijk ook lager eindigen dan men had verwacht. Samsung zelf heeft de cijfers nog niet bevestigd.

Afgelopen jaar zagen we de eerste edge-to-edge smartphones, de Samsung Galaxy S8. Later dat jaar steeg de spanning rondom de lancering van het nieuwe Note vlaggenschip. Nadat de Note 7 in 2016 ontbrandde gingen alle ogen naar de Samsung Galaxy Note 8. Een vlaggenschip dat tot nu toe nog geen enkel probleem heeft laten zien. De fabrikant uit Zuid-Korea presenteert de resultaten over het vierde kwartaal van 2017 aan het einde van deze maand op 31 januari.

De Samsung Galaxy Note 8.

De verwachtingen voor de smartphone divisie in 2018 zijn onzeker meldt de Nasdaq. Analisten verwachten sterke concurrentie van Chinese fabrikanten in Europa en Azië. Onderzoeksbureau Counterpoint verwacht dat Samsung dit jaar een bescheiden groei realiseert in smartphone verkopen van 1 tot 2 procent.

Bekijk het laatste nieuws over Samsung:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones