Review: Nokia 6 2018

Review: Nokia 6 2018

De Nokia 6.1 is een luxe Android One telefoon met metalen behuizing. Het toestel is een flinke sprong voorwaarts ten opzichte van de eerste Nokia 6. De nieuwste generatie heeft een aantrekkelijk ontwerp met luxe kleur elementen, een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding en moderne mid-range Qualcomm processor. De moderne smartphone is uitgerust met een groot 5,5 inch Full HD beeldscherm met behoorlijk slanke lijnen rondom dit beeldscherm. Je hebt keuze uit 3 tot 4 GB aan werkgeheugen en daar hoort respectievelijk 32 GB of 64 GB aan opslagruimte bij. In de flinke ovale cameraheuvel vind je een krachtige 16 megapixel hoofdcamera met phase detection autofocus en Zeiss Optics. Selfies van deze telefoon zijn haarscherp dankzij de 8 megapixel front camera. De Nokia 6 2018 heeft daarnaast een prima uithoudingsvermogen met de 3.000 mAh accu.

Sinds 2017 is het Nokia merk weer terug in de smartphonemarkt. Het Finse HMD Global heeft de rechten van het Nokia merk en lanceerde in 2017 en stel uitstekende Android telefoons. In 2018 is het natuurlijk tijd voor de nieuwe lichting en daarvan is de Nokia 6.1 een van de eerste toestellen. De telefoon volgt de populaire en robuuste Nokia 6 op en stelt niet teleur. Het nieuwe toestel is compacter dankzij slankere randen rondom het 5,5 inch Full HD beeldscherm. De camera’s zijn op het eerste oog gelijk gebleven maar dankzij de Zeiss optics zijn de beelden van de Nokia 6.1 flink verbeterd.

De voornaamste verbetering van de Nokia 6 2018 ligt in de processor en connectiviteit. Het nieuwe toestel is uitgerust met de krachtige Snapdragon 630 processor in plaats van een model uit de Snapdragon 450 lijn. Het toestel beschikt over moderne connectiviteit en ondersteunt Bluetooth versie 5. Nokia wil haar klanten zo snel mogelijk updates leveren en heeft daarvoor een deal gesloten met Google. Alle Nokia telefoons vanaf 2018 zijn namelijk uitgerust met het Android One besturingssysteem.

Nokia 6 2018 review

Belangrijkste Nokia 6 2018 specificaties

  • 5,5 inch Full HD beeldscherm
  • 70,7% beeldscherm body verhouding
  • Sterke 6000 aluminium dual tone behuizing
  • Snapdragon 630 processor
  • 3GB / 32GB of 4GB / 64GB
  • Android 8 Oreo Android One versie
  • 16 megapixel f/2.0 hoofdcamera
  • 8 megapixel f/2.0 front camera
  • 3.000 mAh accu
  • 148,8 mm bij 75,8 mm bij 8,2 mm
  • Gewicht: 172 gram
  • Bluetooth versie 5 / USB Type C

Luxe dual tone afwerking

De Nokia 6 2018 heeft een moderne behuizing met luxe afwerking. In tegenstelling tot alle glazen smartphones is de behuizing afwerkt met een matte coating. Je zal hierdoor niet snel last hebben van vingerafdrukken en de telefoon glijdt niet zomaar van tafel. Het toestel heeft luxe koperkleurige accent langs de camera, vingerafdrukscanner en het frame. Het geeft de telefoon een sierlijke uitstraling in combinatie met de mat kleurige behuizing. De nieuwste generatie lijkt veel op zijn voorganger met als voornaamste wijzingen de flinke ovale cameraheuvel met Zeiss naam en de slanke bezels rondom het beeldscherm. De nieuwe Nokia 6.1 is een stuk compacter dan zijn voorganger door slanke randen rondom het beeldscherm. Hierdoor is er echter geen ruimte meer voor de home knop. Boven het beeldscherm tref je de selfie camera met Nokia merknaam. Draai je de telefoon om dan schittert de ovale cameraheuvel je tegemoet. Daarin prijkt de Zeiss camera met dual tone LED flitser. Iets lager vind je de vingerafdrukscanner.

Tijdens deze review viel het op dat de Nokia prettig en stevig in je hand ligt dankzij de rechte lijnen van het frame en mate achterkant. Het toestel heeft een USB Type C poort aan de onderkant met daarnaast de speaker. De 3,5 mm koptelefoon ingang tref je aan de bovenkant. De smartphone meet 148,8 mm in de hoogte, 75,8 in de breedte en is 8,2 mm dik. De Nokia 6 2018 weegt 172 gram en voelt degelijk aan.

Fullscreen beeldscherm met traditionele verhouding

In een smartphonemarkt waarbij vrijwel ieder toestel wordt uitgerust met een grotere 18:9 beeldscherm is het ontwerp van de Nokia 6 2018 relatief wijd. Maar vergis je niet de randen rondom het grote 5,5 inch beeldscherm met een beeldverhouding van 16:9 zijn best slank. Hierdoor is het toestel alsnog compacter dan zijn voorganger. Het beeldscherm heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels en een pixeldichtheid van 403 ppi. Zoals het tegenwoordig hoort neemt het beeldscherm ruim 73 procent van de voorkant in. Beelden op het scherm zien er goed uit. Ook in zonlicht zijn beelden goed zichtbaar als je de helderheid opschroeft.

Nokia 6.1 review

Moderne krachtpatser

De nieuwe Nokia 6 2018 heeft een zeer krachtige Snapdragon 630 processor van Qualcomm. Het is een razend snelle octa core processor met de nieuwste connectiviteit. De Snapdragon 630 heeft acht kernen geklokt op 2,2 GHz. Samen met 3 GB of zelfs 4 GB aan werkgeheugen heb je een geweldig snel toestel in handen. De prestaties van het toestel zijn tot 60 procent verbetert ten opzichte van zijn voorganger. Er is 32 GB aan opslagruimte beschikbaar en die kun je uitbreiden met een microSD kaart. In het dagelijks gebruik merk je direct dat de telefoon razend snel is. Het toestel start snel op en app laden snel. Je kunt in hoog tempo over internet surfen want pagina’s laden ook snel. Dankzij 3 GB aan werkgeheugen kun je verschillende apps paraat houden en daardoor snel schakelen tussen verschillende apps. Ideaal voor multi tasken of wanneer je tijdens een spelletje even je berichten wilt checken.

Een groot voordeel van de Snapdragon 630 processor is high end connectiviteit. De smartphone beschikt namelijk over een razend snelle LTE Cat 4 modem en de laatste Bluetooth techniek. Daarnaast heeft Nokia de Nokia 6 2018 uitgerust met WiFi 802.11 a/b/g/n , Direct, hotspot en NFC. NFC maakt draadloos betalen of reizen met de OV mogelijk. De USB Type C poort is een prettige feature van deze mid-range smartphone Je vind deze snellere poort niet bij iedere mid-range smartphone. Het voordeel van de USB Type C is dat je de 3.000 mAh accu sneller kunt opladen. Tijdens de Nokia 6 2018 review was het slechts een half uurtje wachten voordat het toestel weer voor 46% was opgeladen. Binnen anderhalf uur is de accu weer volledig gevuld. Bij normaal gebruik haal je zonder enige problemen het einde van de dag.

Nokia 6 2018 review

Laatste beveiligingsupdates door Android One

In 2018 heeft HMD Global een belangrijke beslissing genomen. De Finse fabrikant heeft ervoor gekozen om Android One te gebruiken voor de toekomstige Nokia telefoon. Dit besturingssysteem geeft de fabrikant zelf minder vrijheid, maar biedt de klant optimale beveiliging en razend snelle updates. De Nokia 6.1 is een Android 8.0 aangedreven smartphone van het Android One programma. Dit betekent dat je als een van de eerste Android gebruikers de laatste beveiligingssoftware en besturingssysteem updates krijgt. Terwijl we het toestel uit de doos haalde voor deze Nokia 6 2018 review stond Android 8.1 al klaar voor installatie. Het Android besturingssysteem neemt wel een flik stuk van je 32 GB aan opslag in. Er blijft voor jou zo’n 20 GB over aan ruimte voor muziek, apps, games en natuurlijk prachtige Zeiss foto’s.

Enkele Zeiss camera

In een wereld vol dual camera’s is de Nokia 6.1 een uitzondering. De krachtige middenklasser beschikt dan wel over een 16 megapixel camera met Carl Zeiss optics. De camera heeft een diafragma van f/2.0 en beschikt over phase detection autofocus. Foto’s van de Nokia 6.1 zien er goed uit al merk je dat de smartphone zichtbaar moeite heeft met belichting. Het nadeel van een enkele camera is misschien ook wel wat groot in een markt vol dual camera mid-range smartphones. Je mist namelijk het bokeh effect en kunt ook niet zomaar inzoomen. Foto’s die wij hebben geschoten zien er prima uit en de camera geeft kleuren mooi weer. Zo nu en dan zijn afbeeldingen overbelicht of komen kleuren wat flets over. Hecht je veel waarde aan de camera? Dan kun je misschien beter iets meer geld neerleggen voor de krachtige dual camera Nokia 7 Plus.

In het cameramenu van de Nokia 6 2018 kun je zelf alle variabelen instellen via de pro modus. Daarnaast kun je gelijktijdig beelden schieten en filmen van zowel de selfie camera als de hoofdcamera. De Dual-Sight modus is gemaakt om gave momenten live te streamen Facebook of YouTube. Voor selfies beschikt de Nokia over een 8 megapixel selfie camera met extra brede lens. Selfies zien er goed uit en je krijgt door de breedhoek lens net wat meer in beeld.

Nokia 6 2018 review foto

Conclusie Nokia 6 2018 review

De Nokia 6 2018 is een luxe middenklasse smartphone met robuuste behuizing, helder beeldscherm en goede Zeiss camera. De smartphone is een flinke verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Het toestel is compacter ten opzichte van zijn voorganger ondanks een even groot 5,5 inch beeldscherm. De helderheid van het beeldscherm is ook bij zonlicht goed. De krachtige Snapdragon 630 processor met 3 GB geeft de smartphone een prettige snelheid en apps draaien soepel. De behuizing is gemaakt van sterke materialen en dat voel je direct. Het toestel ligt ondanks de rechte hoeken prettig in je hand. De 16 megapixel hoofdcamera maakt mooie foto’s maar heeft soms wat moeite met de belichting. Een enkele camera geeft daarnaast minder opties dan dual de dual hoofdcamera’s van directe concurrenten. Een groot pluspunt van het Nokia toestel is natuurlijk Android 8 Oreo van het Android One programma. Hiermee ben je verzekerd van de laatste beveiligingsupdates en ontvang je als een van de eerste het laatste besturingssysteem. De Nokia 6.1 is een compleet toestel en biedt je een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding.

Alternatieven voor de Nokia 6 2018

Binnen het prijssegment van 200 euro tot 300 euro heb je erg veel keuze uit smartphones. Een goed alternatief voor dit toestel is de Huawei P Smart, de Samsung Galaxy A6 of de iets duurdere Motorola Moto G6 Plus. De Motorola Moto G6 Plus is misschien iets duurder maar biedt meer mogelijkheden op camera gebied dankzij de dual hoofdcamera. De Motorola heeft dezelfde Snapdragon 630 processor met net wat meer werkgeheugen. Huawei biedt met de P Smart een goedkoper alternatief. De Huawei P Smart heeft ook een dual hoofdcamera en vergelijkbare processor. In deze prijsklasse heeft Samsung meerder alternatieven met de Samsung Galaxy A6 als beste alternatief. Het is een krachtige smartphone met prachtig 5,6 AMOLED beeldscherm en zowel aan de voorkant als achterkant een goede 16 megapixel camera.

Nokia 6 2018 pluspunten

Groot 5,5 inch Full HD beeldscherm met hoge helderheid
Geavanceerde Snapdragon 630 processor met 3 GB RAM
Android One biedt als eerste de laatste updates
Luxe metalen behuizing

Nokia 6 2018 minpunten

Camera niet altijd even zuiver
Een enkele camera

Bekijk het laatste nieuws over Nokia:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones