Ronde smartphone Monohm Runcible gespot

Ronde smartphone Monohm Runcible gespot

Het heeft even geduurd, maar hij is dan eindelijk op het crowdsourcingplatform Indiegogo te vinden: de Monohm Runcible. Het is een bijzondere smartphone, omdat hij niet het traditionele candybar design gebruikt. In plaats daarvan hebben de makers hem rond gemaakt. Als de bedenkers het zelfopgelegde doel van 250.000 dollar halen, gaat de smartphone in productie. Een los exemplaar heb je dan vanaf 399 dollar.

De Monohm Runcible zagen we ruim een jaar geleden voor het eerst voorbijkomen op het Mobile World Congress (MWC) in Barcelona. Wat hem zo bijzonder maakt is zijn design. Alle moderne smartphones zoals de Samsung Galaxy S7 Edge, LG G5 en Huawei P9 verschillen in allerlei opzichten van elkaar. Zo heeft de Galaxy S7 Edge een gebogen scherm, is de LG G5 uit te breiden met modules en was de Huawei P9 de eerste smartphone in Europa met een dubbele camera. Wat deze toestellen echter met elkaar gemeen hebben is hun form factor: het zijn phablets met een rechthoekig design, in de industrie ook wel het candybar design genoemd. Want jah, hoe zou een smartphone er anders uit moeten zien?

Monohm wil deze designfilosofie doorbreken en kwam vorig jaar met een uniek concept op de beursvloer in Barcelona. Het toonde daar namelijk een ronde smartphone: de Monohm Runcible, een mobiele telefoon die veel wegheeft van het een ouderwets Victoriaans zakhorloge. Zoals je van een smartphone mag verwachten biedt hij dezelfde functies: je kunt er mee bellen, mobiel internetten, apps op installeren, video’s streamen, muziek luisteren en fotograferen. Toch typeren de makers hun vinding als de ‘antismartphone’: het is niet de bedoeling dat je voortdurend verbonden bent en constant pushnotificaties ontvangt. Het biedt ook niet dezelfde mate van productiviteit als reguliere smartphones. Kortom, de Runcible is een hebbedingetje voor de liefhebber die wat geld over heeft om te spenderen.

Inmiddels zijn we ruim een jaar verder, maar ligt het toestel nog altijd niet in de schappen. De makers proberen via crowdfundingplatform Indiegogo een bedrag van 250.000 dollar op te halen. Op het moment van schrijven hebben ze inmiddels ruim 54.000 dollar hiervan weten te verzamelen, dus ze hebben nog wel een behoorlijke weg te gaan.

Specificaties Monohm Runcible

Tussen het demomodel dat vorig jaar op het MWC verscheen en de versie die Monohm op zijn Indiegogo-pagina toont, zitten enkele verschillen. Zo heeft het scherm een hogere resolutie gekregen van 640 bij 640 pixels. De beelddiagonaal is 2.5 inch en de pixeldichtheid 256 ppi. De chipfabrikant waar de makers aanvankelijk zaken mee deden is inmiddels failliet gegaan. Daarom zijn ze overgestapt op de 1.2GHz Qualcomm Snapdragon 410 64-bit quadcore-processor met Adreno 306 GPU. Tot slot draaide de ronde smartphone aanvankelijk op Firefox OS, het besturingssysteem voor mobiele apparaten van Mozilla. Het bedrijf is echter zo goed als gestopt met de verdere ontwikkeling van het besturingssysteem. Daarom heeft Monohm besloten om Android 5.1 (Lollipop) met zijn eigen schil BuniOS op de Runcible te installeren.

Verder beschikt de Monohm Runcible over 1GB RAM, 8GB intern geheugen, een 7 megapixelcamera (kan opgevoerd worden tot 13 megapixels), single-band WiFi (802.11 b/g/n), Bluetooth 4.1 (LE), GLONASS en USB 2.0-poort.

Prijs en beschikbaarheid

Zodra het zelfopgelegde doel van 250.000 dollar wordt behaald, is de Monohm Runcible te koop voor 399 dollar. De variant met houten backpanel kost honderd dollar meer, namelijk 499 dollar. Het bedrijf hoopt de eerste exemplaren in september te kunnen leveren.

Monohm Runcible

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones