7 oktober 2014 door in Apple.

Apple logoDe leverancier van Apple’s saffieren schermen, GT Advanced Technologies, heeft een faillissement aangevraagd. Dat meldt het bedrijf maandag in een persbericht op zijn website voor investeerders.

Het gaat hierbij om een zogeheten Chapter 11-procedure. Daarbij kan het bedrijf dat een faillissement aanvraagt nog wel zijn bedrijfsvoering voortzetten, mits de rechtbank hiervoor toestemming verleent.

Saffierfabrikant GT Advanced verwacht dat het die toestemming krijgt en hoopt zo onder bescherming van de rechter zijn huidige financiële problemen op te lossen en tegelijk een reorganisatieplan op te stellen om het bedrijf van de definitieve ondergang te redden.

Extra liquide middelen

Het bedrijf, dat nauw met Apple samenwerkt als leverancier van saffier voor zijn iPhone en aankomende Apple Watch, zegt momenteel nog zo’n 85 miljoen dollar aan contanten te hebben.

Daarnaast hoopt het via een speciale faillissementsregeling extra liquide middelen aan te trekken. CEO Tom Gutierrez zegt in een verklaring: “De aanvraag van het faillissement betekent niet dat het bedrijf ook wordt opgedoekt.”

Wel acht hij een reorganisatie noodzakelijk. Een oorzaak voor het financieel zwaar weer gaf hij niet.

iPhone 6

De beurswaarde van GT Advanced nam een flinke duik toen halverwege september bekend werd dat Apples iPhone 6 niet geheel voorzien was van saffierglas.

Dat was in de maanden voorafgaand aan de aankondiging wel de verwachting. De iPhone 6 en 6 Plus worden wel gedeeltelijk vervaardigd met saffier, maar het gaat dan alleen om versteviging van de homeknop en camera van de smartphone.

Apples aankomende slimme horloge, de Apple Watch, heeft wel een scherm van saffierglas.

Het is niet bekend of de huidige financiële problemen van GT Advanced van invloed zullen zijn op de productie van de smartwatch. Wel zorgde het ervoor dat het aandeel van GT maandag bijna 90 procent van zijn waarde verloor.

Geef een reactie

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones