‘Samsung gaat refurbished smartphones verkopen’

‘Samsung gaat refurbished smartphones verkopen’

Er duikt een gerucht dat Samsung mogelijk plannen heeft om refurbished of tweedehands mobiele telefoons te verkopen. Op deze manier zouden consumenten die graag een high-end Galaxy-smartphone willen hebben maar niet kunnen betalen de mogelijkheid krijgen om deze voor een gereduceerd tarief aan te schaffen. Het programma zou mogelijk al in 2017 van start gaan. 

Dat zeggen anonieme bronnen tegenover persbureau Reuters.

Samsung lanceert ieder jaar een slordige 50 tot 70 nieuwe smartphones, verdeeld over alle prijsklassen. Zo is er voor iedere portemonnee wel een passende smartphone te vinden. De mooiste toestellen van dit moment zijn zonder twijfel de Samsung Galaxy S7, Galaxy S7 Edge en Galaxy Note 7. Prachtige toestellen met de laatste technologische snufjes en beste specificaties, maar bepaald betaalbaar zijn ze niet voor de doorsnee consument. Het goedkoopste model kostte bij aanvang 699 euro. En de Galaxy Note 7, die vanaf 9 september officieel verkrijgbaar is ons land, gaat over de toonbank voor maar liefst 849 euro.

Een enorm bedrag, helemaal als je nagaat dat je iedere euro maar één keer kunt uitgeven. De meesten zullen dus wel twee of drie keer nadenken voordat ze besluiten om een dergelijk high-end product te kopen. Voor minder geld heb je immers een televisie, laptop of tablet.

Refurbished

Toch doet Samsung een handreiking. Anonieme bronnen weten dat het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf aan een programma werkt de duurste toestellen voor een zacht prijsje worden verkocht, zo vertellen ze tegenover Reuters. Het gaat om zogeheten refurbished toestellen: telefoons waarbij oude of beschadigde onderdelen zoals het scherm of de accu worden vervangen, ze van top tot teen grondig worden schoongemaakt en als tweedehands de verkoop in gaan. Je hebt echter wel de kans dat je nog enkele gebruikerssporen van de oude eigenaar aantreft, zoals kleine beschadigingen in de behuizing of krasjes op het achterpaneel.

Hoe Samsung aan deze toestellen komt? Heel eenvoudig: die haalt ze binnen met haar upgradeprogramma. Hierbij kunnen klanten een contract aangaan met de smartphonemaker waarbij ze afspreken dat ze na een bepaalde periode –meestal een half jaar of één jaar– hun oude toestel kunnen inruilen voor het nieuwste vlaggenschip. De kans bestaat dat je hier nog nooit van had gehoord: dat komt omdat dergelijke inruilprogramma’s momenteel alleen in de Verenigde Staten en thuisland Zuid-Korea bestaan.

Een woordvoerder van het bedrijf weigerde om te reageren op de berichtgeving van Reuters.

Apple

Mogelijk heeft Samsung goed naar concurrent Apple gekeken. Dit bedrijf verkoopt al langer refurbished producten als iPhones, iPads, MacBooks en ga zo maar door. Daar heeft Apple niet alleen een speciale website voor, maar tevens een aantal fysieke locaties. Leapp is wellicht het bekendste voorbeeld hiervan.

Mocht Samsung besluiten om zijn tweedehandsprogramma naar Nederland te brengen –wat allerminst zeker is, mocht de berichtgeving al correct zijn– reken je dan niet onmiddellijk rijk. De Consumentenbond onderzocht begin juli in hoeverre opgeknapte smartphones goedkoper zijn met de toestellen die we nieuw in de winkels vinden. Wat blijkt?  Het verschil tussen de nieuwprijs en de tweedehandsprijs is minimaal, vooral als het gaat om de allernieuwste modellen. De belangenorganisatie berekende dat refurbished smartphones door de bocht genomen gemiddeld slechts 12% goedkoper zijn.

Bovendien loont het om goed rond te kijken alvorens je ingaat op de eerste beste aanbieding. Sommige webwinkels vragen een hogere verkoopprijs dan de nieuwprijs in de winkel, aldus de Bond. Pas dus goed op en struin het internet af om te kijken of je niet bedonderd wordt.

Bekijk het laatste nieuws over Samsung:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding