Samsung Galaxy Note 7 officieel onthuld

Samsung Galaxy Note 7 officieel onthuld

Na maanden van speculeren werd hij dinsdag dan officieel door Samsung gepresenteerd: de Samsung Galaxy Note 7. Zoals verwacht is het vlaggenschip het neusje van de zalm met de laatste technologische snufjes en innovatieve features, waaronder een irisscanner en S Pen met diverse nieuwe functies. Telefoonabonnement.nl heeft de belangrijkste specificaties en eigenschappen voor je op een rij gezet.

Over de Samsung Galaxy Note

Het is 2010 als Samsung de allereerste generatie Samsung Galaxy Note lanceert. Het is een tijd waarin we met z’n allen gewend zijn dat smartphones niet groter zijn dan 3.5 tot 4 inch. En uit het niets komt de Zuid-Koreaanse smartphonemaker met een beestachtig grote telefoon op de proppen, een toestel dat een beelddiagonaal van maar liefst 5.3 inch heeft. En dat niet alleen: de smartphone gaat tevens vergezeld met een stylus. Zowel consumenten als concurrerende smartphonefabrikanten kijken met argusogen naar Samsung, maar het blijkt een regelrechte hit. Het was het begin van een nieuw tijdperk: het tijdperk van de phablet.

Sindsdien heeft Samsung ieder jaar een nieuw model op de markt gebracht. Het laatste model stamde uit 2015: dat was de Samsung Galaxy Note 5. Tot groot ongenoegen van consumenten als smartphoneliefhebbers had de Zuid-Koreaanse smartphonemaker besloten om het toestel niet naar Europa te brengen. Samsung kreeg dan ook flink de wind van voren. Wellicht dat dit voor het bedrijf de reden is geweest om diens opvolger, de Samsung Galaxy Note 7, direct naar het Europese continent te brengen.

Wat betreft de naamgeving: Samsung heeft in alle wijsheid besloten om de Galaxy Note 6 over te slaan en direct van de Note 5 naar de Note 7 te gaan. De reden hiervan is simpel: nu loopt de Galaxy Note-serie in gelijke pas met de andere high-end lijn van de smartphonemaker, de Samsung Galaxy S7. Zo kan er onmogelijk verwarring bestaan over welk toestel in welk jaar is uitgebracht, omdat beide series namelijk in hetzelfde jaar worden geïntroduceerd.

Genoeg over de geschiedenis, tijd om naar het heden te gaan en het nieuwe paradepaardje in het zonnetje te zetten.

Design en beeldscherm

De Samsung Galaxy Note 7 heeft qua vormgeving wel iets weg van de Samsung Galaxy S7 Edge. Zo zien we aan de voorzijde zowel aan de linker- als de rechterkant gebogen randen. Groot verschil is dat we dit designelement ook aan de achterzijde van de Samsung Galaxy Note 7 tegenkomen. Dat geeft het nieuwe toptoestel een unieke, symmetrische vormgeving. Volgens de eerste hands-on video’s en commentaren ligt de Galaxy Note 7 hierdoor ook goed in de hand, ondanks zijn forse formaat.

In tegenstelling tot de Galaxy S7 Edge is de Samsung Galaxy Note 7 nog een maatje groter. Het display heeft een beelddiagonaal van maar liefst 5.7 inch en een schermresolutie van 2560 bij 1440 pixels, ook wel Quad HD genoemd. Tevens is het scherm uitgerust met High Dynamic Range of HDR. Hiermee worden licht en contrast nog beter en realistischer weergegeven. Daarnaast ondersteunt de Galaxy Note 7 de Vulkan gamingtechnologie waardoor games er nog gelikter uitzien en soepeler draaien. Tevens is de Galaxy Note 7 het eerste toestel dat standaard met Corning Gorilla Glass 5 is uitgerust, waardoor het scherm nog beter bestendig is tegen krassen. Het hogeresolutiescherm speelt verder in op een nieuwe trend die alsmaar populairder wordt: Virtual Reality (VR) en Augmented Reality (AR). Mijn collega Jasper schreef onlangs een achtergrondartikel over de verschillen tussen beide nieuwe technologieën en wat de potentie hiervan is.

Net zoals bij alle voorgaande Galaxy Note-modellen is ook de Samsung Galaxy Note 7 uitgerust met een stylus: de S Pen. Deze is evenals voorgaande edities verwerkt in de behuizing van de phablet. Verderop in dit artikel sta ik uitgebreid stil bij de nieuwe features van de S Pen. Dat geldt ook voor de irisscanner die aan de voorzijde aanwezig is.

Zoals voorspeld is de Samsung Galaxy Note 7 stof- en waterdicht gemaakt. Daarvoor heeft Samsung IP68 certificering ontvangen. Dat betekent dat je het toestel zonder problemen een half uur lang in het water gedompeld kan houden op een maximale diepte van anderhalve meter. Als je het toestel dus per ongeluk in een bak met water laat vallen, is hij dus niet onmiddellijk kapot. Uiteraard moet je wel oppassen met de temperatuur en chemicaliën als zeep en chloor, want die worden niet gedekt onder de IP68 certificering.

De Samsung Galaxy Note 7 heeft de volgende dimensies: 153,3 x 73,9 x 7,9 millimeter (L x B x D). Het gewicht is vastgesteld op 169 gram.

Samsung Galaxy Note 7

Prestaties

Zoals je van een vlaggenschip mag verwachten heeft de Samsung Galaxy Note 7 een krachtige processor onder de motorkap. Het betreft een octacore-chipset die geklokt is op 2.3GHz. Deze CPU, waarvan het precieze type op dit moment niet bekend is, is naar eigen zeggen 31% krachtiger ten opzichte van zijn voorganger. Ook biedt de grafische chip (GPU) 58% meer mogelijkheden. Dat alles wordt gecombineerd met 4GB aan werkgeheugen voor optimale prestaties.

Over een gebrek aan opslagruimte hoef je je geen zorgen te maken. De Samsung Galaxy Note 7 komt standaard met 64GB aan intern geheugen. Alsof dat nog niet genoeg is kun je het geheugen bovendien uitbreiden met een microSD-kaart. De maximale opslagcapaciteit bedraagt hierdoor 256GB.

De Samsung Galaxy Note 7 heeft een aanzienlijk krachtigere batterij ten opzichte van zijn voorganger. Had de accu van de Galaxy Note 5 nog 3.000 mAh aan vermogen, zijn opvolger huisvest maar liefst 3.500 mAh aan power. Opladen neemt volgens Samsung niet te veel tijd in beslag dankzij de USB Type-C aansluiting, al is het op dit moment nog te vroeg om daar iets zinnigs over te zeggen. Net als de Samsung Galaxy S7 is de Galaxy Note 7 uitgerust met dezelfde draadloze oplaadtechnologie.

Het nieuwe vlaggenschip is out-of-the-box voorzien van Android 6.0.1 (Marshmallow), maar hoogstwaarschijnlijk krijgt hij op korte termijn een upgrade naar Android 7.0 (Nougat).

Samsung Galaxy Note 7

Camera

De Samsung Galaxy Note 7 is uitgerust met een 12 megapixelcamera zodat je ieder moment haarscherp kunt vastleggen. Hij is uitgerust met dezelfde dual-pixelsensor die we eerder in de Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge zagen. Daarbij wordt niet slechts een fractie van de pixels scherp gesteld door de sensor, maar alle individuele pixels. Het is naar eigen zeggen het snelste autofocussysteem dat momenteel verkrijgbaar is.

Dankzij het grote f/1.7 diafragma en 1.4µm-pixels heb je al voldoende aan weinig licht om mooie plaatjes te schieten. Met de Prof-stand bepaal je zelf zaken zoals de ISO-waarden, sluitertijd, belichting, witbalans en focusafstand. Video’s schiet je in 4K voor de best denkbare kwaliteit. Tevens is het mogelijk om slow-motion video’s op te nemen, al is de exacte frameratesnelheid niet bekend.

S Pen

Zoals iedere Galaxy Note is ook de Samsung Galaxy Note 7 voorzien van een stylus. Deze gaat door het leven als de S Pen. Hiermee maak je niet alleen snel en eenvoudig aantekeningen, maar kun je tevens slimme selecties maken. Handig als je bijvoorbeeld een screenshot van een bepaald gedeelte van het scherm wil maken. Om Air Command te openen, het snelmenu van de stylus, hoef je de pen alleen maar boven het scherm te houden. De penpunt is slechts 0,7 millimeter dik en telt 4.096 druksensoren waarmee je zowel dikke als dunne lijnen kunt tekenen.

De smartphonemaker heeft diverse nieuwe features aan de S Pen toegevoegd. Zo is het voortaan mogelijk om in te zoomen op tekstfragmenten. Dat komt niet alleen van pas als een site niet mobielvriendelijk is, maar ook als je slechtziend bent. Een andere nieuwe toevoeging is dat je tekstfragmenten kunt vertalen. Je hoeft deze alleen maar te selecteren met de stylus en de pen boven de tekst te houden. Het is tevens mogelijk om afbeeldingen te vertalen.

GIF-animaties is eveneens een peulenschilletje met de Galaxy Note 7.  Vanuit Air Command start je Smart Select en je kunt aan de slag met het maken van je eigen GIFs. Met de optie ‘Scrollen door afbeelding’ leg je een hele internetpagina vast als één bestand. Hiervoor gebruik je de optie ‘Schrijven op scherm’, die je via Air Command terugvindt. Om twee apps naast elkaar te gebruiken vertrouw je op de feature Glance. Door de S Pen boven de apps te houden, kun je de apps tegelijkertijd bekijken terwijl je ertussen schakelt. Zo kun je bijvoorbeeld op de ene app een review van een restaurant bekijken terwijl je via de andere app de routebeschrijving opzoekt.

Om het overzichtelijk te houden heeft Samsung diverse losse aps als Action Memo, Scrapbook en S Note gecombineerd tot één applicatie: Samsung Notes. Dankzij het Always-on screen kun je ook notities maken als de Galaxy Note 7 vergrendeld is.

Samsung Galaxy Note 7

Irisscanner

De meest opvallende functie van de Samsung Galaxy Note 7 is wellicht de irisscanner, een nieuwe vorm van biometrische beveiliging. Samsung zegt veel waarde te hechten aan een goede beveiliging, omdat we steeds vaker en meer persoonlijke informatie opslaan op onze mobiele telefoons. De irisscanner is volgens de Zuid-Koreaanse smartphoneproducent de veiligste beveiligingsmethode die momenteel op de markt is, omdat het onmogelijk is om patronen te dupliceren: ze laten immers geen fysieke sporen na zoals een vingerafdruk bijvoorbeeld wel doet.

Hoe werkt de irisscanner? Allereerst moet je je eigen iris registreren via het instellingenmenu. Je houdt je ogen ongeveer 25 tot 35 centimeter van je oog zodat de sensoren je iris en de contouren van je gezicht kunnen vastleggen. Als dat gelukt is, schakel je de functies in waarvoor je de irisscanner wilt gebruiken en je kunt aan de slag. Je kunt de irisscanner gebruiken om de Galaxy Note 7 te ontgrendelen, maar ook om mappen, foto’s, video’s en bepaalde apps af te schermen.

Tot slot is de Samsung Galaxy Note 7 uitgerust met de laatste beveiligingssoftware. Zo is Samsungs beveiligingsplatform Samsung Knox vooraf geïnstalleerd en kun je met de app ‘Zoek mijn mobiel’ je telefoon traceren in het geval je hem kwijt bent of hij gestolen wordt. Ook de traditionele beveiligingsmethodes als pincode, patroon en wachtwoord zijn uiteraard aanwezig. Naast de irisscanner heeft Samsung wederom een vingerafdrukscanner in de Home-knop geïntegreerd.

Prijs en beschikbaarheid

De Samsung Galaxy Note 7 is op papier het allerbeste toestel dat je op dit moment kunt krijgen. Dit technologische hoogstandje van Samsung komt dan ook met een fors prijskaartje: 849 euro om precies te zijn. De pre-orderperiode start op dinsdag 16 augustus, de eerste exemplaren worden vanaf 2 september verwacht. Coolblue geeft klanten echter nu al de mogelijkheid om het toestel te bestellen.

De Samsung Galaxy Note 7 verschijnt in ons land in drie kleuren: Black Onyx, Silver Titanium en Blue Coral. Op andere markten is hij tevens in de kleur Gold Platinum verkrijgbaar.

Samsung Galaxy Note 7

Bekijk het laatste nieuws over Samsung:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones