Samsung Galaxy S8 iris scanner kan omzeild worden met foto

Samsung Galaxy S8 iris scanner kan omzeild worden met foto

Opnieuw blijkt dat de beveiligingsmethode van de Samsung Galaxy S8 en S8 Plus waarbij je het toestel met het profiel van je iris ontgrendelt, niet waterdicht is. Dit keer laten onderzoekers van de Chaos Computer Club namelijk zien hoe simpel het is om de iris scanner te omzeilen met behulp van een geprinte foto.

Gemakkelijk te omzeilen

Dat blijkt uit een vandaag verschenen video van de groep technologie enthousiastelingen. De video valt hieronder in te zien. Benieuwd hoe dit precies in z’n werk gaat? Eigenlijk heel simpel. Ten eerste moet je een foto maken van iemand wiens iris scanner je wilt omzeilen. Doe dit vanaf een kleine afstand, gebruik een digitale camera en zorgt dat de nachtmodus aanstaat. Je wilt immers de infrarood beelden op de foto krijgen, die de iris scanner ook gebruikt om te valideren of zijn rechtmatige eigenaar het toestel ontgrendelt. Vervolgens moet je de foto printen. Hierbij krijg je het beste resultaat door een Samsung laser printer te gebruiken, hoe ironisch ook. Als laatst moet je een contactlens boven de geprinte iris-afbeelding plaatsen, waardoor je het 3D-effect nabootst. De iris scanner van je Samsung Galaxy S8 of S8 Plus denkt dan dat er daadwerkelijk een persoon naar de camera kijkt.

Wat kun je er tegen doen?

Resultaat: het toestel is ontgrendeld. Het blijft natuurlijk de vraag in hoeverre een persoon zoveel moeite zou willen steken in het daadwerkelijk overnemen van je telefoon, maar de mogelijkheid is er. Samsung stelt dat zijn iris scanner één van de meest waterdichte beveiligingssystemen van het moment is. Dat blijkt dus niet waar te zijn. Het beste is het daarom nog altijd om een pincode in te stellen op je toestel. Helemaal mooi is als de cijfers die je moet intikken voor je pincode, telkens op een andere plek staan wanneer je het scherm activeert. Zo kan een eventuele kwaadwillende in ieder geval niet aan de vingerafdrukken op het scherm welke cijfers jouw pincode bevat. Wees in ieder geval voorzichtig en zorg dat je voor kwetsbare informatie, zoals bijvoorbeeld e-mails, een extra wachtwoord instelt. Zo houd je waardevolle informatie afgesloten voor buitenstaanders. Helemaal veilig zal technologie echter nooit worden, hoe jammer dat ook is.

Bekijk het laatste nieuws over Samsung:
Michel van 't Klaphek
Over de auteur: Michel van 't Klaphek

Sociaal geograaf en planoloog in opleiding. Had eigen webshops met tweedehands smartphones en tablets. Deze voorliefde voor tech is omgezet in de vele nieuwsberichten voor Telefoonabonnement.nl. Sportief, sociaal.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones