Samsung behaalt forse winst, maar niet dankzij smartphones

Samsung behaalt forse winst, maar niet dankzij smartphones

Samsung heeft een uitstekend 2017 achter de rug. Afgelopen jaar werd een recordwinst behaald. Dit resultaat is echter niet toe te schrijven aan de mobiele divisie. Men moet het voornamelijk hebben van de componentenhandel. Deze onderdelen worden in allerhande elektronica gebruikt.

Dat valt te lezen in het vandaag gepubliceerde jaarverslag.

We leven sinds een paar weken in 2018. Hoogste tijd voor beursgenoteerde bedrijven om de boeken over afgelopen jaar op te maken. Ook Samsung heeft de cijfers op een rijtje gezet en publiceert het resultaat vandaag op de website. Afgelopen jaar wist men een recordomzet van bijna 160 miljard euro te boeken. Uiteraard is een omzet niks waard zonder de daadwerkelijk behaalde winst. Gelukkig zit ook dit getal wel snor bij Samsung: de effectieve winst bedroeg maar liefst 40 miljard euro. Bovendien zit de winst in de lift en is deze maar liefst 64 procent hoger ten opzichte van vorig jaar. 2016 was immers niet het meest succesvolle jaar voor de Zuid-Koreanen. Dit komt grotendeels door de compleet geflopte lancering van de Samsung Galaxy Note 7.

In tegenstelling tot wat je misschien denkt, is de telefoontak zeker niet de meest winstgevende voor Samsung. De grootste ‘spekker’ was namelijk de componententak. Samsung maakt namelijk een breed scala aan componenten die vooral in de technologische wereld gretig aftrek vinden. Denk hierbij aan geheugenkaartjes, grafische chips en processors. Ook qua de verkoop van beeldschermen doet Samsung goede zaken. Zo is het scherm van de iPhone X eigenlijk gemaakt door Samsung.

Mobiele divisie heeft het zwaar

De telefoonhandel daarentegen doet het wat minder goed. Over de algehele linie heeft Samsung minder telefoons verkocht dan vorig jaar, zo valt te lezen. Wel zijn er meer ‘vlaggenschip’ telefoons verkocht, waarvan de Samsung Galaxy Note 8 de meest recente is. Zo is het mogelijk dat het bedrijf alsnog een prima omzet weet te halen, aangezien deze telefoons simpelweg duurder zijn. Desondanks is de omzet over de mobiele divisie wel iets afgenomen ten opzichte van vorig jaar. Dit komt grotendeels door toegenomen marktkosten en ‘marktwerking’. Met andere woorden: waarschijnlijk is de vraag naar Samsung telefoons simpelweg minder geworden.

Samsung Galaxy S9

De Samsung Galaxy S9 en Samsung Galaxy S9+

Wat zijn de plannen voor 2018?

Samsung is positief gestemd voor het nieuwe jaar. Men verwacht dat de telefoniebusiness aantrekt en de omzet zal toenemen. Bovendien zijn de verwachtingen omtrent de Samsung Galaxy S9 hooggespannen. Deze nieuwe topper wordt 25 februari onthuld. Men gaat hierbij proberen om het toestel op een unieke wijze in de markt te zetten. Voornamelijk de aanwezigheid van Bixby, unieke inruilprogramma’s en zogenoemde ‘experience stores’ moeten consumenten verleiden tot aanschaf. Geheel volgens verwachting wordt juist minder geïnvesteerd in de goedkopere telefoons, ook wel low-end segment genoemd. Dit is een trend die we bij meerdere telefoonfabrikanten, zoals Huawei, ook tegenkomen.

Bekijk het laatste nieuws over Samsung:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones