Simyo en Apple scoren het beste bij Nederlanders

Simyo en Apple scoren het beste bij Nederlanders

Als je aan Nederlandse consumenten vraagt welke provider zij aanraden bij vrienden, familie en collega’s, dan staat Simyo met stip bovenaan. Gevraagd naar hun favoriete smartphone, dan kiezen wij massaal voor Apple. Sterker nog, in de top drie aanbevolen smartphones staat geen enkele Android-telefoon.

Dat blijkt uit onderzoek van Telecompaper. Ieder half jaar brengt de marktonderzoeker onze voorkeuren in kaart via de zogeheten ‘Word of Mouth’ score. Onderzoekers vragen respondenten welke provider of smartphone zij op dat moment aan mensen uit hun omgeving zou aanbevelen. Daaruit rolt een tevredenheidscijfer of WoM-score. Op deze manier krijgen we een goed beeld hoe Nederlandse consumenten op een bepaald moment over onze telecombedrijven en smartphonefabrikanten denken.

Simyo op nummer één

Tussen november 2016 en april 2017 hebben duizenden deelnemers aan het Telecompaper Consumer Panel hun mening gegeven over hun favoriete telecombedrijf en smartphonemaker. We beginnen met de tevredenheid over onze providers. Kanttekening: het gaat hierbij om de postpaid-markt. Om enige duiding te geven aan de cijfers: het marktgemiddelde ligt op 65 procent.

Voor de derde keer op rij voort Simyo deze lijst aan. Ruim driekwart van de ondervraagden (77 procent) zou Simyo aanraden bij vrienden, familie en collega’s. Een half jaar geleden was dat nog 74 procent, een jaar geleden zelfs 68 procent. Het afgelopen jaar heeft Simyo haar beste beentje voor gezet om haar klanten aan zich te binden en tevreden te houden.

De tweede plaats wordt gedeeld door T-Mobile en Youfone. Zeven op de tien respondenten (71 procent) zou op dit moment deze providers aanraden bij zijn kennissen. T-Mobile klom het afgelopen half jaar van de derde naar de tweede plaats. Het bedrijf behaalde toen nog 67 procent van de stemmen. Youfone heeft de grootste groei meegemaakt. Tussen november en april steeg de provider van de vijfde naar de (gedeelde) tweede plek. De WoM-score steeg in die periode van 63 naar 71 procent.

KPN is opvallend genoeg uit de top drie verdwenen. Het bedrijf staat nu op de vierde plaats met een WoM-score van 68. De hekkensluiter is Tele2. Volgens de onderzoekers heeft de provider de meeste last van de toegenomen concurrentie. Bij de vorige meting stond Tele2 nog op de zesde plek, nu is dat de elfde plaats. De respondenten van het Telecompaper Consumer Panel gaven de provider een WoM-score van 58. Daarmee scoort Tele2 flink onder het marktgemiddelde.

Apple populairste fabrikant in Nederland

Telecompaper vroeg tevens aan haar panelleden wat hun favoriete smartphone op dit moment was. Daarbij kozen zij massaal voor Apple’s telefoons. De top drie bestaat uit drie iPhones. Net als bij de  providers moet Apple de tweede plaats delen met de iPhone 7 en iPhone 6S Plus. Beide hebben een WoM-score van 89 punten. De iPhone 7 Plus voert de lijst aan met 92 punten.

De eerste Android-telefoon vinden we op de vierde plaats. Enig idee welk toestel dit is? Het is niet de Samsung Galaxy S8 of Galaxy S8 Plus, zoals je misschien zou verwachten. Deze eer wordt toegekend aan de Samsung Galaxy S7 Edge. Maar liefst 86 procent van de respondenten geeft aan dat dit toestel tot hun favoriete telefoons behoort op dit moment.

 

Zijn jullie het eens met de uitkomsten van het onderzoek van Telecompaper? Apple boven alles? Of toch liever een Android-telefoon? We zijn benieuwd naar jullie reacties.

Telecompaper WoM-scores (mei 2017)

Bekijk het laatste nieuws over Apple:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones