Vijf smartphone batterij mythes in de prullenbak!

Vijf smartphone batterij mythes in de prullenbak!

GizBot leert ons de waarheid achter vijf veel besproken batterij mythes. Lees meer over krachtbron van het apparaat dat jou dag en nacht bij staat, de smartphone batterij.

Er zwerven veel misleidende ideeën rond in verband met smartphone batterijen. Het zelfde geldt voor tablets, laptops en andere apparaten. Vele zijn misvattingen en geen enkel wetenschappelijk bewijs laat zien dat deze activiteiten de batterij zeker zal schaden. Enkele misvattingen leveren zelfs problemen op. Lees nu de vijf smartphone batterij mythes.

1. Batterijduur verbeteren met hulpmiddelen en task managers

Je kent ze wel, task manager apps die je systeem geheugen vrijmaken en de levensduur van de batterij moeten verbeteren. Fout!
Android en iOS zijn zo ontworpen dat ze de smartphones zijn taken zeer efficiënt laten uitvoeren. Een onderdeel hiervan is het toewijzen van applicaties in de cache ruimte, zodat de apps snel weer opstarten. Het systeem kan hierdoor middelen toewijzen aan applicaties wanneer ze nodig zijn. Juist door zelf die apps te beëindigen, met behulp van task managers, verstoort je dit proces. Je werkt jouw energiezuinige besturingssysteem tegen.

2. Batterij pas opladen wanneer deze leeg is

Een van de grote mythes is dat je de batterij pas op mag laden wanneer de accu volledig leeg is en dat je hem altijd volledig moet opladen. Deze mythe is correct voor de oude generatie mobiele apparaten. Dit type batterij moest volledig worden opgemaakt en volledig opgeladen om de normale capaciteit te behouden. Deze mythe zit erg diep in ons geheugen en veel mensen, inclusief ik, handelen volgens deze gedachte.
De hedendaagse smartphones accu’s zijn Li-Ion oplaadbare batterijen en die hoef je niet volledig leeg te maken of 100% op te laden. De meeste van deze batterijen presteren goed ook als ze niet volledig worden geleegd. Het volledig gebruiken van de batterijcapaciteit heeft slechts weinig invloed op de levensduur of het behoud van de totale capaciteit van de batterij.

3. Gebruik alleen laders van de fabrikant

Een andere mythe is die van de laders zelf. Veel mensen denken dat je echt alléén de lader kunt gebruiken die door de smartphone fabrikant meegeleverd is. Apple alleen met Apple laders en Samsung echt alleen met een Samsung lader. De waarheid is dat het helemaal niet uit maakt welke lader je gebruikt. Waar je alleen op moet letten, is de spanning en ampèrage. Het blijkt dat de meeste laders dezelfde vermogens gebruiken. LET OP, er zijn laders die niet het juiste vermogen gebruiken. Check altijd de spanning en de stroomsterkte.

Kabel Oplader

4. Te lang laden en ’s nachts laden

Veel mensen geloven dat het link is om je smartphone lange tijd te laden of de hele nacht te laden. Deze mythe rust op de gedachte dat je jouw smartphone niet meer mag opladen nadat 100% batterij capaciteit is bereikt. In werkelijkheid is het prima om je smartphone de hele nacht of voor langere tijd op te laden. De reden hiervoor is dat mobiele apparaten zijn ontworpen om de stroomtoevoer te beperken wanneer zij volledig opgeladen zijn.
Wel moeten we hierbij een kanttekening geven. Mocht je namelijk je smartphone voor zeer lange tijd opladen, 12 uur of meer, dan krijg je andere gevolgen zoals oververhitting. Daarnaast is het echt niet veilig om je smartphone onder je kussen op te laden. Dit kan er voor zorgen dat je telefoon explodeert.

5. Je smartphone altijd aan

In principe is het niet slecht om je smartphone altijd aan te hebben. Het zal de levensduur van je batterij niet verminderen. Echter, de totale levensduur van je smartphone is gekoppeld aan de gebruikstijd. Door je toestel altijd aan te hebben gebruik je het veel meer dan iemand die zijn toestel in de nacht uit zet. Je toestel altijd aan hebben verminderd dan ook de levensduur van de componenten. Misschien dus wel zo slim om af en toe je smartphone uit te schakelen.

Niet alleen de batterijen zelf, maar ook de besturingssystemen van nu zijn beter in staat optimaal gebruik te maken van de accu. Veel hedendaagse toestellen kun je zelfs razendsnel opladen zoals bijvoorbeeld de ZUK Z2.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones