Gemiddeld smartphone RAM geheugen groeit dit jaar met 33,4%

Gemiddeld smartphone RAM geheugen groeit dit jaar met 33,4%

De sterke stijging in de vraag naar mobiele DRAM-producten zal de groei van geheugen in de smartphones dit jaar tegenhouden. Onderzoeksbureau Trendforce stelt vandaag de verwachtingen bij.  Het bureau verwacht dat het gemiddelde RAM geheugen dit jaar stijgt met 33,4 procent.

Vandaag maakt TrendForce bekend, dat het onderzoeksbureau de gemiddelde RAM geheugen in smartphones voor 2017 verlaagt. Eerder ging het bureau uit van 3,7 GB. Vanwege de sterke prijsstijgingen en verhoogde vraag stelt TrendForce de verwachtingen bij naar 3,2 GB. iPhone gebruikers moeten waarschijnlijk wachten tot 2018 voordat er 4 GB in een iPhone verschijnt. Ondanks de verlaging stijgt het gemiddelde RAM gebruik ten opzichte van 2016 met 33,4 procent.

Gemiddeld RAM geheugen

Volgens TrendForce was de gemiddelde RAM voor smartphones in 2016 ongeveer 2,4 GB. De groei voor dit jaar werd aanvankelijk nog hoger geschat als gevolg van het LPDDR4 dat steeds meer gebruikt wordt in de smartphone markt. Men schatte dat er in 2017 gemiddeld 3,7 GB RAM geheugen aanwezig zal zijn in smartphones. Die verwachting wordt vandaag bijgesteld. Door voortdurende stijging van de prijzen van mobiele DRAM producten drukt het gebruik van meer RAM op de inkomsten van de smartphone fabrikanten. TrendForce verwacht dan ook dat smartphone fabrikanten minder inspanningen doen om geheugenspecificaties te verhogen voor hun producten. Het bureau verwacht voor 2017 een stijging van 33,4 procent. Gemiddeld ligt er 3,2 GB RAM in onze smartphones aan het einde van 2017.

Galaxy S8 en S8 Plus

We hebben de stijgende trend al zien afvlakken in de afgelopen maanden. Bekende merken blijven op 4 GB steken voor hun vlaggenschepen, neem de LG G6 en de meeste Galaxy S8 vlaggenschepen. Als één van de weinige fabrikanten dit jaar koos het Chinese Xiaomi wel voor 6 GB voor het nieuwe Xiaomi Mi 6 vlaggenschip. Vooral in de Chinese markt is de hoeveelheid RAM van belang en het lijkt daarom ook een logische keuze. Zelfs Samsung kiest voor dergelijke markten voor een Galaxy S8 met 6 GB.

Waarom zoveel werkgeheugen?

TrendForce smartphone analyst Avril Wu merkt op dat smartphone merken en vooral die van Android smartphones de hoeveelheid RAM geheugen in de afgelopen jaren hebben verhoogd. De verhoging was enerzijds nodig vanwege de prestaties. Anderzijds hebben consumenten een voorkeur voor hoge RAM getallen. Wu zegt hierover het volgende:

Android-telefoons hebben de neiging om traag te worden na een periode als gevolg van problemen met de prestaties in verband met het open source karakter van het besturingssysteem. De problemen worden behandeld tijdens de product design doordat smartphone fabrikanten het ingebouwde geheugen uitbreiden om de rekensnelheid te verbeteren en te zorgen voor een bevredigende gebruikerservaring.

Vooral Chinese consumenten zijn gevoelig voor hoge RAM geheugen cijfers. “Hardware specificaties hebben ook een sterke invloed op aankoopbeslissingen, in het bijzonder voor de Chinese consumenten. Naast de kracht van de applicatieprocessor, is de hoeveelheid geheugen ook een belangrijke indicator van waarde voor kopers. Zo zien we dat de groei van de gemiddelde geheugeninhoud voor smartphones veel hoger is dan bij tablets en andere computerinrichtingen. Verschillende high-end smartphones zijn nu voorzien van 4 GB of zelfs 6 GB mobiele DRAM, die vergelijkbaar zijn met de specificaties van sommige mainstream notebooks.”

Kleine fabrikant nog meer onder druk

De toenemende concurrentie en stijging van de prijzen voor mobiele DRAM producten zal het tempo vertragen waarin de hoeveelheid RAM geheugen de afgelopen jaren is gegroeid. Wereldwijd zijn er op dit moment meer dan 30 merken in de smartphonemarkt. Slechts twee onder hen, Samsung en Apple, hebben schaalvoordelen en daardoor de mogelijkheid om enorme winsten te nemen. TrendForce geeft aan, dat de kleinere merken jaarlijkse meer dan 40 miljoen tot 50 miljoen smartphones moeten verkopen om winst te kunnen maken. Door de recente prijsstijgingen van DRAM liggen de merken nog meer onder druk. De toegenomen financiële lasten zijn in de huidige concurrerende markt niet een op een door te geven aan de consument. Vandaar dat smartphone makers de groei van het gemiddelde RAM geheugen per smartphone vertragen.

iPhone pas in 2018 met 4 GB

Indirect doet TrendForce een uitspraak over de aankomende iPhone 8 en iPhone 7s Plus. Beide smartphones krijgen volgens het onderzoeksbureau niet meer dan 3 GB RAM. Want het bureau verwacht dat Apple het geheugen op 3 GB houdt. Klanten moeten tot 2018 wachten voor de eerste 4 GB iPhone.

iphone 8 verticaal

Wu wijst erop dat het krappe aanbod van RAM geheugen in de mobiele markt het hele jaar zal duren. De stijging in geheugen prijzen heeft zelfs op Apple’s kostenstructuur een impact. Normaal gesproken verkoopt het merk meer dan 200 miljoen iPhones. Zelfs met dergelijke hoeveelheden stijgt de prijs. Apple dan ook een lastige beslissingen om de kosten te beheersen. TrendForce verwacht dan ook dat van de drie nieuwe iPhone vlaggenschepen, de 5,8-inch AMOLED iPhone 8 en een 5,5-inch LCD model worden uitgerust met 3 GB. De basis iPhone 7s met 4,7-inch beeldscherm krijgt net als de iPhone 7 maar 2 GB RAM. Ondanks de maximale hoeveelheid van 3 GB verwacht TrendForce dat het gemiddelde geheugen voor de Apple’s in 2017 gemiddeld stijgt. Meer mensen kiezen namelijk voor een 3 GB model. Waarschijnlijk zal Apple volgend jaar pas het RAM geheugen voor de iPhone verhogen naar 4 GB.

 

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Jasper van Wezel
Over de auteur: Jasper van Wezel

Tech Blogger uit het Brabantse Milheeze. Met een achtergrond in economie en psychologie, maar schrijft tegenwoordig met veel passie over alles dat smartphone gerelateerd is. Expert op het gebied van in Azië uitgebrachte smartphones. Vertaalt technische droge informatie naar klantvriendelijke en leesbare nieuwsitems. Ook gek op roeien, en vader in spé.

Neem gerust contact op:      jasper@telefoonabonnement.nl of  0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones