3 oktober 2014 door in Algemeen.

GrafiekDe snelst groeiende smartphonemarkten zullen volgend jaar te vinden zijn bij de opkomende economieën. Dat voorspelt marktonderzoeker GfK in een onderzoek in The Telegraph. De groei is in India het allergrootst, gevolgd door China. De uitkomst van het onderzoek lijkt een trendbreuk te zijn met het recente verleden, waarin de meer ontwikkelde economieën altijd als beste afzetmarkten voor smartphones gezien werden.

Verandering

De verandering ten opzichte van dit jaar is dan ook groot, zo stellen de onderzoekers. Maar liefst zeven van de tien landen die nu in de top 10 staan van snelst groeiende smartphonemarkten, komen volgend jaar niet meer terug. Het gaat daarbij vooral om westerse landen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Ook economische grootheden uit Azië, zoals Zuid-Korea en Japan, zijn niet meer in de top 10 terug te vinden.

De onderzoekers denken dat deze landen plaats zullen gaan maken voor opkomende markten als Indonesië, Zuid-Afrika, Pakistan, Egypte, Bangladesh en Nigeria. Landen die tot nog toe wellicht niet gezien werden als goede afzetmarkten, maar die vanwege opkomende economieën een enorme groei zullen doormaken op de smartphonemarkt.

India

De groei van de Indiase smartphonemarkt zal volgens de onderzoekers het grootst worden. Deze markt voor consumentenelektronica zal volgend jaar maar liefst 16 procent groter worden, zo blijkt uit het onderzoek. Het totaal aantal verkochte smartphones stijgt met 18 procent zelfs nog harder. De gemiddelde prijs voor smartphones gaat vermoedelijk wel omlaag.

“De reden voor de dominantie van opkomende markten op smartphonegroei in het volgende jaar is dat de prijzen de ‘sweet spot’ van 30 tot 50 dollar bereiken”, zegt Kevin Walsh van GfK tegen The Telegraph. “Dat brengt een groot deel van de bevolking (dat tussen de 2.000 en 4.000 dollar verdient) de markt in.”

Geef een reactie

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones