Smartphonemarkt in de lift dankzij China

Smartphonemarkt in de lift dankzij China

In de eerste drie maanden van het jaar gingen er maar liefst 337,2 miljoen smartphones over de toonbank. Ontwikkelingslanden als India en de Filipijnen en China waren de grote aandrijvers van deze groei.

Dat valt te lezen in de laatste kwartaalcijfers van onderzoeksbureau GfK.

Good times

Smartphoneproducenten doen momenteel goede zaken op de smartphonemarkt. Zo maakte Samsung onlangs bij de presentatie van de kwartaalcijfers bekend dat de Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge gewilde toestellen zijn bij consumenten.

Helaas geldt dit niet voor iedereen. Zo moest Apple voor de eerste keer in zijn geschiedenis lagere verkoopaantallen van de iPhone in de boeken noteren. De Amerikaanse smartphonemaker verkocht in januari, februari en maart 51,2 miljoen mobiele telefoons, een daling van maar liefst 16% in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Ook HTC verkeert momenteel in zwaar weer en heeft zelfs een ontslagronde aangekondigd. Het is voor de Taiwanese smartphoneproducent te hopen dat de onlangs gepresenteerde HTC 10 aanslaat bij het publiek.

Is het desondanks een goede tijd om smartphones te verkopen? Ja en nee. Ja, want zowel het bedrijfsleven als particulieren vragen voortdurend om nieuwe en innovatieve mobiele telefoons. Tegelijkertijd hoeven ze niet ieder half jaar met het nieuwste toestel rond te lopen, of de duurste uitvoering. Bovendien nemen de winstmarges al enkele jaren af als gevolg van de toegenomen concurrentie op de smartphonemarkt.

Smartphones

Geografische verschillen

Zoals gezegd werden er in de eerste drie maanden van het jaar 337,2 miljoen smartphones wereldwijd verkocht. Een laag eerder lag dit aantal nog op 319,3 miljoen. Een snelle rekensom leert ons dat de smartphoneverkoop in een jaar tijd met 6% is toegenomen.

Toch is er enige nuance aan te brengen in de bovenstaande cijfers. Zo zijn er duidelijk geografische verschillen zichtbaar. In China, ontwikkelingslanden als India en de Filipijnen, het Midden-Oosten en Afrika, en Noord-Amerika steeg de verkoop van mobiele telefoons. Chinezen  kochten zelfs op grote schaal nieuwe telefoons: daar was in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar een stijging van 19% waar te nemen.

Bij ons in West-Europa is er sprake van een verzadigde markt. Daar daalde de smartphoneverkoop met 6% naar 30 miljoen. Desalniettemin was er een sterke vraag naar de Samsung Galaxy S7 en Samsung Galaxy S7 Edge, zo meldt GfK. De grootste daling zien we echter in Latijns-Amerika: daar ging de verkoop van mobiele telefoons met maar liefst 11% onderuit.

Ook de gemiddelde verkoopprijs (Average Selling Price of ASP) verschilt sterk per regio. Internationaal leggen consumenten een bedrag van 300 dollar op tafel voor een smartphone. In ontwikkelingslanden ligt dat bedrag met 154 dollar aanzienlijk onder het gemiddelde. In West-Europa betalen we gemiddeld 374 dollar voor een nieuw toestel. In Singapore en Japan ben je als consument het duurste uit: daar kost een nieuwe smartphone gemiddeld 583 dollar.

Smartphones

Verkoopaantallen stijgen in 2016

Ondanks dat smartphoneproducenten tegen de wind in moeten roeien, verwachten de analisten van GfK dat de smartphonemarkt het komende jaar een bescheiden groei kent. Ze voorspellen dat West-Europa in de tweede helft een klein herstel zal laten zien als Apple de iPhone 7 uit de doeken doet. Uit onderzoek blijkt dat consumenten gemiddeld twee jaar met een mobiele telefoon doen. Dat betekent dat iedereen die nu met een iPhone 6 of iPhone 6 Plus rondloopt zijn of haar toestel gaat inruilen voor het nieuwste model.

Tevens verwachten de onderzoekers dat de groei die we nu in China, het Midden-Oosten, Afrika en diverse ontwikkelingslanden zien aanhoudt. Zij voorspellen dat er dit jaar bijna 1,4 miljard smartphones over de toonbank zullen gaan, een bescheiden stijging van 5% op jaarbasis.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones