Deze smartphones van Sony krijgen Android 7.0 (Nougat)

Sony Android Nougat

Android 7.0 (Nougat) wordt de komende dagen officieel uitgerold voor de Nexus 5X en Nexus 6P. Maar uiteraard kunnen we straks ook op niet-Nexus apparaten met de nieuwste Android-versie spelen. Verreweg de meeste fabrikanten hebben nog niet aangekondigd welke smartphones uit hun assortiment een update naar Android Nougat tegemoet kunnen zien. Sony is de eerste smartphoneproducent die officieel bekend maakt welke toestellen als eerste de update tegemoet kunnen zien.

Android 7.0 (Nougat)

Maandagavond was het eindelijk zover. Toen kondigde Google officieel de nieuwste versie van zijn besturingssysteem aan: Android 7.0 (Nougat). Dinsdag verschenen de factory images –de installatiebestanden zodat je de nieuwste Android-versie handmatig kunt installeren of flashen– voor de LG Nexus 5X en Huawei Nexus 6P online. De Over-The-Air of OTA-update verwachten we binnen nu enkele dagen.

Tevens weten we dat de LG V20 de eerste smartphone wordt die out-of-the-box op de nieuwste Android-versie draait. Tot slot heeft Samsung aangekondigd dat haar nieuwste vlaggenschip, de Samsung Galaxy Note 7, binnen twee tot drie maanden na lancering de uitrol van Android Nougat kan verwachten. Andere fabrikanten hebben zich nog niet uitgelaten over de vraag welke smartphones wel en niet een update mogen verwachten.

Sony

Sony doorbreekt het stilzwijgen. In een blogpost onthult het Japanse elektronicaconcern welke smartphones en tablets als eerste de nieuwste Android-versie kunnen verwachten. Dit wordt in jargon ook wel een roadmap genoemd.

Benieuwd naar de lijst? De smartphonefabrikant noemt de volgende modellen:

Een exacte releasedatum durft Sony niet te noemen. Wel waarschuwt het bedrijf in het persbericht dat de uitroldatum en beschikbaarheid per regio kan verschillen. Waarom? Omdat de update gefaseerd wordt uitgerold.

Sony Xperia X Performance

Android-updates uitrollen: een complex proces

Het uitrollen van een update van het besturingssysteem is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn vele partijen bij betrokken die ieder hun eigen verantwoordelijkheid hebben. Het begint allemaal bij Google die een nieuwe versie van zijn besturingssysteem ontwikkelt en test. Deze worden in bètaversies onder een select groepje gebruikers beschikbaar gesteld: in het geval van Android 7.0 (Nougat) waren dat er vijf.

Als de testfase afgerond is, stuurt Google een Software Development Kit (SDK) door naar chip- en smartphonefabrikanten. Omdat iedere smartphone zijn eigen hardware, schermgrootte en Android-skin heeft, moet er voor ieder model gekeken worden of deze overweg kan met de nieuwste Android-versie. In dit stadium bepalen fabrikanten welke smartphones wel en niet in aanmerking komen voor de update. Dan begint er een uitgebreide testronde om te kijken of het besturingssysteem daadwerkelijk doet wat ie hoort te doen en of er geen bugs of andere schoonheidsfoutjes in het OS zijn geslopen.

Hierop volgt wederom een testronde. Providers, telecomwaakhonden en Google kijken dan of de implementatie van de nieuwe Android-versie door de fabrikanten in orde is. Als zij allemaal akkoord gaan met de vormgeving en werking van het besturingssysteem kan de uitrol beginnen. Vervolgens is het aan providers of zij bereid zijn om de update al dan niet uit te rollen. Zij verkopen liever nieuwe toestellen dan oudere telefoons van updates te voorzien. Producenten en providers maken gezamenlijk afspraken over hoe de uitrol gaat plaatsvinden. Dan is de nieuwste Android-versie eindelijk binnen handbereik.

Kortom, de ontwikkeling en uitrol van een nieuwe Android-versie is een complex en langdurig proces dat veelal maanden in beslag neemt.

Bekijk het laatste nieuws over Sony:

Geef een reactie

nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
goedkoopste smartphones
Goedkoopste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones