‘Smartphones veroorzaken sms-nek’

‘Smartphones veroorzaken sms-nek’

De discussie over de gevaren van mobiele telefoons krijgt een nieuwe wending. Canadese chiropractors waarschuwen gebruikers voor de gevaren van een ‘sms-nek’. Doordat we voortdurend naar het scherm van onze mobiele telefoon staren, lopen we het risico dat we een ernstige nekblessure oplopen.

Dat zeggen Canadese chiropractors in een interview met CBC News.

Tabletnek

Technologische vooruitgang komt met nieuwe lichamelijke klachten. Zo is Repetitive Strain Injury (RSI), wellicht beter bekend als de muisarm, een verzamelnaam voor alle spier- en gewrichtsklachten aan handen, polsen, armen, schouders en/of nek. Als de middelste handzenuw in de pols wordt bekneld, bijvoorbeeld door overmatig en geforceerd gebruik van de muis, dan spreken we van carpaal tunnel syndroom (CTS).

Als we te vaak naar onze tablet grijpen, kunnen we last krijgen van een tabletnek of ‘iPad-schouder’. Begin dit jaar waarschuwden chiropractors, oefentherapeuten en fysiotherapeuten dat steeds meer jonge kinderen zich met nek- en rugklachten melden. Dat komt omdat het aantal uren dat ze met hun hoofd naar beneden staren flink is toegenomen de afgelopen jaren en dat eist zijn tol van hun nekspieren. De oplossing: meer beweging, buiten spelen en regelmatig pauzeren om te rekken en strekken.

Smartphonegebruik

Ook ons smartphonegebruik komt met een prijskaartje voor ons lichaam. Al jaren wordt er gesuggereerd dat het gebruik van een mobiele telefoon schadelijk is voor de hersenontwikkeling. De straling zou op lange termijn een negatieve invloed hebben op onze hersenen en andere lichaamsdelen. Experts zijn het overigens niet eens met deze conclusie: er zijn de afgelopen net zo veel onderzoeken gepresenteerd die een verband aantonen tussen de hoeveelheid straling die van onze smartphone afkomt en hersenontwikkeling, als onderzoeken die ontkennen dat dit verband bestaat.

Om beide groepen tevreden te stellen is Specific Absorption Rate (SAR) geïntroduceerd. Dit is een maatstaf die de blootstelling aan elektromagnetische golven weergeeft als een smartphone aan het oor wordt gebruikt. Europese regelgeving vereist dat de SAR niet meer dan 2W/kg bedraagt.

Smartphonegebruik wordt ook aan maatschappelijke en psychische problemen gekoppeld. Denk bijvoorbeeld aan symptomen als Phantom Vibration Syndrome (voortdurend het gevoel hebben dat je smartphone trilt terwijl dat niet het geval is),  Fear Of Missing Out (FOMO, bang dat je iets op social media mist als je niet iedere minuten kijkt) in infobesitas (een te grote strrom aan informatie die je moet verwerken met je smartphone). Ook wordt overmatig smartphonegebruik geassocieerd met vermoeidheid en stress.

Smartphoneverslaving is weliswaar nog altijd niet opgenomen in de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DMS-V) opgenomen, het standaardwerk voor beroepsbeoefenaars in de geestelijke gezondheidszorg, maar men is daar wel druk mee bezig.

Sms-nek

Het langdurig naar het scherm van onze smartphone staren veroorzaakt op lange termijn lichamelijke klachten, zo stellen Canadese chiropractors. Op deze manier komt er te lang te veel spanning op je nekspieren te staan dat je last krijgt van nek- en rugklachten. Je hoofd voorover buigen op je borst staat volgens de beroepsbeoefenaars gelijk aan een druk van 30 kilogram op je ruggengraat.

Het grootste gevaar schuilt hem in het feit dat de meesten niet in de gaten hebben dat ze te veel eisen van hun lichaam. Zodoende melden zich steeds meer mensen met lichamelijke klachten bij de bottenkrakers, zowel jongeren als volwassenen.

Om lichamelijke klachten te voorkomen adviseren de chiropractors om volgens de 20-20-20 regel te leven. Dat betekent dat je je smartphone iedere 20 minuten gedurende 20 seconden 20 feet (6 tot 7 meter) van je af moeten houden. Ook regelmatig een pauze inlassen, van werkhouding veranderen en rekken en strekken helpen om fysieke klachten te verminderen en voorkomen.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste aanbieding
Apple telefoons
Samsung telefoons
Huawei telefoons
Sony telefoons
LG telefoons
Nokia telefoons
Honor telefoons
Alle mobiele telefoons