Smartphoneverkoop groeit met 9 procent in Q1 2017

Smartphoneverkoop groeit met 9 procent in Q1 2017

In de eerste drie maanden van het jaar is de smartphoneverkoop flink gegroeid. Wereldwijd gingen er zo’n 380 miljoen mobiele telefoons over de toonbank. In vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder, is dat een stijging van 9,1 procent. Samsung en Apple zijn de grootste smartphonefabrikanten, maar ze voelen de hete adem van Huawei.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van Gartner. De marktonderzoeker keek welke producenten de meeste telefoons verkochten en hoe het marktaandeel van de verschillende besturingssystemen in januari, februari en maart van dit jaar zich ontwikkelde.

Volgens de onderzoekers is er een duidelijk trend zichtbaar. Grote jongens als Samsung en Apple doen nog altijd goede zaken, maar Chinese smartphonemakers maken een grote inhaalslag. In de top vijf van grootste smartphoneproducenten ter wereld, staan drie Chinese bedrijven: Huawei, Oppo en Vivo. Gezamenlijk hebben ze bijna een kwart van de wereldwijde smartphonemarkt in handen. Samsung en Apple opgeteld zijn goed voor ruim een derde (34,4 procent).

Samsung en Apple

Samsung verkocht in het eerste kwartaal de meeste smartphones van allemaal. In deze periode onthulden de Zuid-Koreanen diverse nieuwe toestellen, waaronder de Samsung Galaxy A3 (2017), Samsung Galaxy A5 (2017), Samsung Galaxy S8 en Samsung Galaxy S8 Plus. De laatste twee vlaggenschepen zijn overigens niet in de verkoopcijfers van Gartner meegenomen: deze werden pas eind maart gepresenteerd. Gezien de vele positieve recensies en populariteit van de vlaggenschepen, is de verwachting dat de volgende kwartaalcijfers nog hoger in het voordeel van Samsung zullen uitvallen.

Samsung verkocht in de eerste drie maanden alles bij elkaar opgeteld 78,67 miljoen smartphones. Dat klinkt als een geweldige prestatie, maar de smartphoneverkoop lag in dezelfde periode vorig jaar nog een stuk hoger. Toen gingen er 81,19 miljoen telefoons over de toonbank. Dat is een bescheiden daling van 3,1 procent in een jaar tijd. Samsung heeft hiermee een vijfde van de smartphonemarkt in handen (20,7 procent).

Zoals we weten heeft Apple geen goede zaken gedaan in het eerste kwartaal. Ondanks de lancering van twee nieuwe vlaggenschepen vorig jaar september -de iPhone 7 en iPhone 7 Plus– wist Apple dit niet om te zetten in significant betere resultaten. De verkoopcijfers zijn nagenoeg gelijk aan die van afgelopen jaar. Toen verkochten de Amerikanen 51,63 miljoen smartphones. Nu zijn dat er 51,99 miljoen. Apple’s marktaandeel zakt hiermee van 14,8 procent naar 13,7 procent.

Huawei

Huawei deed het afgelopen kwartaal goede zaken. De smartphoneverkoop groeide van 28,86 miljoen smartphones naar 34,18 miljoen, een toename van 18,4 procent. Het marktaandeel van Huawei steeg daarmee tot 9 procent. Huawei sprak afgelopen jaar de ambitie uit om binnen dan en vijf jaar de grootste smartphonemaker ter wereld te worden. Daarvoor heeft het bedrijf nog een lange weg te gaan, maar de eerste stappen zijn gezet.

De meest indrukwekkende cijfers zijn echter niet van Huawei. Deze staan op naam van Oppo. De Chinese smartphonemaker verdubbelde het afgelopen jaar bijna de verkoopcijfers van 15,89 miljoen naar 30,92 miljoen. Na Huawei is Oppo dan ook de grootste smartphoneproducent ter wereld. Geen gekke prestatie voor een bedrijf dat een relatief kleine afzetmarkt heeft (India, China en omliggende landen).

Hekkensluiter in de top vijf is Vivo, eveneens een Chinees bedrijf. Zij verkocht de eerste drie maanden 25,84 miljoen smartphones. Een jaar eerder waren dat er nog 14 miljoen. Andere smartphonefabrikanten verkochten gezamenlijk 158,37 miljoen telefoons. Alles bij elkaar opgeteld kom je dan op een tussenstand van bijna 380 miljoen smartphones.

Android

Gezien de smartphoneverkoopcijfers zal het je waarschijnlijk niet verbazen dat het marktaandeel van Android is toegenomen. Volgens berekeningen van Gartner vinden we Google’s besturingssysteem op 86,1 procent van alle smartphones wereldwijd. Apple’s marktaandeel voor iOS kromp met 1,1 procentpunt van 14,8 procent naar 13,7 procent. Voor andere besturingssystemen als Windows 10 Mobile en BlackBerry OS is nauwelijks ruimte: zij hebben een aandeel van slechts 0,2 procent. Een jaar eerder was dat nog 1,1 procent.

Concurrentie: Nokia

Eén speler is (nog) niet in de cijfers opgenomen: Nokia. Het Finse bedrijf heeft de handen ineengeslagen met HMD Global Communications. Het laatstgenoemde bedrijf brengt de komende tien jaar exclusief nieuwe Nokia-telefoons op de markt. Begin volgende maand verwachten we de eerste Android-telefoons van de fabrikant: de Nokia 3, Nokia 5 en Nokia 6. Geruchten over diverse high-end vlaggenschepen gaan ook al een tijdje de ronde. Als Nokia dezelfde status als eind jaren negentig en begin deze eeuw weet te behalen, dan hebben Samsung, Apple, Huawei en de andere smartphonemakers hun handen vol aan de Finnen.

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones