Sony wil als eerste Android 7.1.1 lanceren

Sony wil als eerste Android 7.1.1 lanceren

Sony streeft er naar om na Google de eerste fabrikant te zijn die Android 7.1.1 Nougat uitrolt naar haar vlaggenschepen. Wanneer we de update tegemoet kunnen zien of welke vlaggenschepen op de nieuwste Android-versie mogen rekenen, laat het Japanse elektronicaconcern nog even in het midden.

Dat bevestigt een medewerker van het ontwikkelaarsteam desgevraagd tegenover Xperiablog.net. Het zo snel mogelijk uitrollen van Android 7.1.1 Nougat noemt hij een ‘topprioriteit’ voor het bedrijf. Wat als Sony daar niet in slaagt? ‘Leg dan maar alvast je rotte tomaten klaar’, aldus de ontwikkelaar.

Sony is er als de kippen bij als het gaat om het uitrollen van de nieuwste Android-versie. Eind augustus kondigde het Japanse technologiebedrijf haar Android-updateplannen bekend. Daarin stond onder meer dat de gehele Xperia X-reeks, Xperia Z5 Premium en Xperia Z4 Tablet op Android Nougat konden rekenen. Een precieze releasedatum durfde het bedrijf destijds niet te noemen, maar eind november kreeg de Xperia X Performance als eerste de laatste Android-versie. Andere vlaggenschepen volgen waarschijnlijk begin volgend jaar.

Testversie

Hoe gaat Sony dit aanpakken? Allereerst is het zaak om te bepalen welke toestellen wel en niet Android 7.1.1 ontvangen. Daarna rolt het bedrijf waarschijnlijk een testversie uit voor een aantal modellen. Bezitters van deze toestellen kunnen de nieuwste Android-versie dan vroegtijdig downloaden en uittesten. Het is dan nog geen definitie versie van het besturingssysteem, maar stabiel genoeg om je smartphone aan te sturen. Gebruikers krijgen dan de kans om feedback te geven. Sony gebruikt deze commentaren om eventueel nog wat aanpassingen te doen en de spreekwoordelijke puntjes op de –I te zetten. Daarna wordt de update uitgerold.

Het is niet bekend welke telefoons straks Android 7.1.1 Nougat krijgen, maar wij zetten ons geld in op de Xperia X-serie en Xperia Z5-reeks, maar wellicht ook de nieuwe Xperia XZ.

Nieuw in Android 7.1.1

Begin deze week rolde Google Android 7.1.1 Nougat uit. Het is een incrementele update met diverse prestatie- en stabiliteitsverbeteringen. Tegelijkertijd beschikt het besturingssysteem van de zoekmachinegigant over een aantal nieuwe functies.

De belangrijkste daarvan is zonder enige twijfel App Shortcuts of app-snelkoppelingen. Qua functionaliteit lijkt dit op 3D Touch van Apple, maar met één groot verschil: Android werkt niet met een drukgevoelige techniek. Door een app wat langer ingedrukt te houden, verschijnt er voortaan een menu in beeld die je direct doorstuurt naar een bepaalde functie. Als je bijvoorbeeld de camera-app langer indrukt krijg je de optie om een video op te nemen of een selfie te schieten. Bij Twitter kun je een nieuw bericht, nieuwe tweet of zoekopdracht uitvoeren. Bij Gmail rechtstreeks een e-mail opstellen. Nog lang niet alle ontwikkelaars hebben deze functionaliteit in hun apps ingebouwd. Zo moeten onder meer Facebook, WhatsApp en Spotify het bijvoorbeeld nog zonder doen.

Daarnaast kunnen ontwikkelaars afbeeldingen aan hun toetsenbord toevoegen om te versturen. De allernieuwste smartphones en toekomstige modellen kunnen via Seamless Updates de nieuwste Android-versie nog sneller installeren. Het geheugen is bij deze toestellen opgedeeld in twee partities. Terwijl de ene partitie de update installeert, kun je met de andere de smartphone blijven gebruiken. Nu ben je gemiddeld een kwartier kwijt om de nieuwste Android-versie te installeren en apps te optimaliseren. In die tijd ben je telefonisch ook niet bereikbaar. Dat behoort met de nieuwste Android-versie tot het verleden. Tot slot krijg je legio nieuwe emoji’s, waaronder een mannelijke kapper en een gezin dat bestaat uit twee vrouwen of vrouwen met één of twee kinderen.

Android 7.1.1 Nougat is op dit moment alleen beschikbaar voor de Google Pixel, Google Pixel XL, Huawei Nexus 6P, LG Nexus 5X, Pixel C, HTC Nexus 9 en Nexus Player.

Bekijk het laatste nieuws over Sony:
Anton Mous
Over de auteur: Anton Mous

Schrijver in hart en nieren. Na de studie politicologie en parlementaire geschiedenis volledig gericht op webredactie en online journalistiek. Schrijft over alles wat met smartphones te maken heeft, en heeft een aardige collectie merkwaardige telefoons uit de oude doos.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones