Telefoon ontgrendelen met de palm van je hand: PalmID

Telefoon ontgrendelen met de palm van je hand: PalmID

Je telefoon beveiligen: het blijft een ‘hot topic’. Iedere fabrikant pakt dit thema op zijn eigen manier aan. De Samsung Galaxy Note 8 scant het profiel van je iris, de Apple iPhone X scant je gehele hoofd en natuurlijk is daar ook nog de altijd vertrouwde vingerafdrukscanner. In de toekomst komt daar wellicht een nieuwe methode bij: ontgrendel je telefoon met behulp van je handpalm.

De start-up Redrock Biometrics ontwikkelt een methode waarbij vrijwel ieder apparaat met beschikking over een camera in staat is om het profiel van je handpalm te lezen: PalmID.

Telefoons en beveiliging vormen een onafscheidelijk duo. De innovaties op dit vlak gaan razendsnel en de veiligheid neemt steeds meer toe. Zo was de iPhone 6 nog behoorlijk revolutionair toen hij werd uitgerust met een heuse vingerafdrukscanner. Het nieuwste Apple vlaggenschip, de iPhone X, doet deze toenmalige innovatie alweer in de ban en komt met een nieuwe methode van beveiliging op de proppen: Face ID. Hierbij scant een uiterst geavanceerde camera je hoofd en maakt hier een 3D-map van. Zodoende weet hij precies wie zijn ‘baasje’ is en maakt hij slechts één op de miljoen keer een fout. Veiliger kan het bijna niet, zou je zeggen. Toch meent de start-up Redrock Biometrics van wel. Dit bedrijf ontwikkelt namelijk een compleet nieuwe beveiligingsmethode.

Ontgrendel je telefoon met het profiel van je handpalm

Dit pas opgerichte bedrijf is namelijk druk in de weer om de laatste hand te leggen aan diens eerste, officiële product: PalmID. Zoals de naam al enigszins doet vermoeden heeft deze beveiligingsmethode te maken met je handpalm. De techniek steekt als volgt in elkaar. Praktisch ieder apparaat met een camera moet in staat zijn om het profiel van je handpalm te kunnen aflezen. Indien dit profiel klopt met het profiel van de eigenaar van het desbetreffende apparaat, zoals een telefoon, ontgrendelt hij. Lenny Kontsevich, CEO van Redrock, geeft aan dat je het profiel van je handpalm feitelijk moet zien als een zeer grote vingerafdruk: “De palm van je hand bevat ontzettend veel structuur en details, vergelijkbaar met een vingerafdruk”.

‘Veiliger en praktischer dan gezichtsherkenning’

Hierbij geeft de directeur eveneens aan dat deze wijze van beveiliging een stuk veiliger en bovenal praktischer is dan de huidige methoden die veelal op gezichtsherkenning gebaseerd zijn. Hoe dit precies zit, maakt hij echter niet bekend. Wel geeft hij aan dat voor de werking van PalmID een camera met een resolutie van slechts 0.3 megapixels vereist is. Met deze resolutie is de techniek van het bedrijf in staat om de eigenaar van het toestel binnen 100 miliseconden te herkennen, razendsnel dus. Hierbij leest de camera het exacte profiel van je hand en maakt hier een digitale handtekening van die onmogelijk te manipuleren is. Wanneer het bedrijf met een eerste versie van het product op de markt komt, is nog niet bekend.

Wat denken jullie? Zien jullie brood in deze nieuwe techniek? Laat het weten in de reacties!

Bekijk het laatste nieuws in de categorie Algemeen:
Michel van 't Klaphek
Over de auteur: Michel van 't Klaphek

Sociaal geograaf en planoloog in opleiding. Had eigen webshops met tweedehands smartphones en tablets. Deze voorliefde voor tech is omgezet in de vele nieuwsberichten voor Telefoonabonnement.nl. Sportief, sociaal.

Neem gerust contact op:      0318 - 30 97 26

Meepraten? Geef hieronder je reactie

Op zoek naar een nieuwe telefoon? Wij helpen je graag op weg
nieuwste smartphones
Nieuwste smartphones
populairste smartphones
Populairste smartphones
beste smartphones
Beste smartphones